Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Storslagna Stockholm

Toppbild: Anna Hugosson, Visit Stockholm

Stockholm är fyllt av upplevelser. Skansen, Naturhistoriska Riksmuseet, utsikten från Fjällgatan, Shopping på Södermalm. Bara för att nämna några. Men det största äventyret kanske kommer redan vid ankomst. Följ med oss på en långhelg i Stockholm och få tips på vad du och dina barn kan se, göra och äta när ni besöker huvudstaden!

Dag 1

Bestämt er för en familjehelg i Stockholm? Och har ni beslutat är för att ta tåget?

Grattis! Det är faktiskt en kombination i världsklass. Först: Det är en bekväm resa. Ni kan umgås med era barn på tåget. Ni slipper skärmläge och gnäll i baksätet. Ni slipper höra frågan "När är vi framme?"

Och när ni är framme på Stockholm Central, så är ni verkligen framme. Ni hamnar mitt i händelsernas centrum, och den första attraktionen. Många barn tycker att tunnelbanan är resans kanske mest spännande upplevelse.

Barnfamilj på tåget

Efter att ni har installerat er på hotellet, ta er till stadsdelen Söder och Fjällgatan. Här ligger hela Stockholm för era fötter. Ett jättepanorama. Ni ser Kaknästornet, allsångs-Skansen, Gröna Lunds egen skyline av åkattraktioner, Vasamuseet, exklusiva Strandvägen. Vidare Gamla stans medeltida myller, en rad kyrkor och kungliga slottet, och där bakom Stadshuset som toppas av tre kronor.

Instagramläge? Tummen upp.

Gröna Lund i Stockholm
Foto: Werner Nystrand

Sedan är det dags för middag. Bara en kort promenad från Fjällgatan ligger Stockholms trendigaste område, kvarteren runt Nytorget. Tidigare kallat Sofo, South of Folkungatan, men få stockholmare använder det uttrycket. Här finns flera smarta och barnvänliga alternativ: Joel Kinnamans Lily’s burger i diner-stil. Bra milkshakes! En barnfavorit är jordgubbsshaken med Oreobitar.

Runt hörnet ligger indiska Gossip med smart meny och east London-känsla, och nyöppnade turkiska Cok med finskuren kebab och välgräddat bröd.

Lily's Burger i Sofo

Dag 2

Unna er en långsam morgon. Njut av hotellfrukosten, för sedan väntar en lång och upplevelserik dag.

Många ägnar lördagsförmiddagen åt att shoppa. Men var är det roligast? Spola downtown Stockholm, ta i stället pendeltåget 7 minuter till Solna och gå på Mall of Scandinavia, Sveriges kanske mest imponerande och välpolerade shoppinggalleria. Faktiskt värd ett besök för alla i familjen. Tankarna far till Dubai.

Mall of Scandinavia

Tillbaka på T-centralen är det dags för nästa upplevelse, och en kontrastrik sådan. Ta museispårvagnen till Skansen, Sveriges mest kända friluftsmuseum med historiska byggnader från hela landet, levande smedjor och glasblåsare.

Numera är det kanske främst barnfamiljer som kommer hit. Anledningen är främst Lill-Skansen med nordiska djur, och Akvariet med sengångare, klappvänliga rockor och de studsande lemurerna. Har något däggdjur ett gladare rörelsemönster?

Skansen på Djurgården
Foto: Rachel C, via Unsplash

Efter vila på hotellet, och om ni orkar, är det dags för Gamla stan. En underbar, unikt välbevarad medeltida stadsdel, som man bara ska gå vilse i. Det är känslan, de trånga gränderna, de färgglada och vingliga husen, de små torgen, som ska upplevas. Ni kommer inte att ångra er.

Ett bra stopp för hela familjen är Junotäppan, en liten lekplats i skuggan av Tyska kyrkan, med bland annat karusell, gungdjur och klätterställning med lekhus. Här kan barnen springa och föräldrarna vila ut.

Middag? Om barnen orkar rekommenderas Zum Franziskaner, en av Stockholms äldsta restauranger med fin jugendmiljö, stuckatur och träpanel från 1910. På senare år har deras tysksvenska kök fått ett uppsving. Dela på en vegetarisk spätzle, tysk pasta, och en wienerschnitzel.

Är barnen däremot trötta är det självklart bäst att ta något enkelt på vägen hem till hotellet.

Gamla stans gränder
Foto: Nikola Johnny Mirkovic, via Unsplash

Dag 3

Efter frukost, åk till Centralen och lägg in ert bagage i förvaringsboxarna. Det gör dagen lättare och friare, då ni slipper återvända till hotellet. Sedan gäller en beprövad och älskad klassiker.

Ta tunnelbanan 9 minuter ut till Universitetet. En kort promenad från stationen ligger ett av Stockholms bästa museer, både för vuxna och barn, Naturhistoriska riksmuseet. Själva byggnaden är mäktig, ett kolossalt stenpalats som stod klart 1819. I dag är det Sveriges största museianläggning. 

Fossiler på Naturhistoriska Riksmuseet
Foto: Annica Roos, Naturhistoriska Riksmuseet

Det är dock ett uppfräschat och pånyttfött museum, numera ett eldorado för de som vill utforska livets utveckling i utsökta dioramor (googla på ordet), förälska sig i den sovande dinosaurien och se på storslagna naturfilmer på den 760 kvadratmeter stora kupolformade filmduken i Cosmonova.

Cosmonova på Naturhistoriska Riksmuseet
Foto: Christopher-Robin Eklund/NASA

Vill ni inte äta lunch på Naturhistoriska kan ni ta tunnelbanan tillbaka till station Tekniska högskolan och Mr Cake, tv-konditorn Roy Fares svensk-amerikanska konditori. Här ska ni gå all-in på tårtorna. Frossa på läckerheter som pink celebration, devils chocolate cake, red velvet cheesecake... För att komplettera det söta finns också matiga mackor och sallader.

Sedan är det bara att rulla tillbaka till Centralen och hemresan. Mätta och belåtna.

Mr Cake
Foto: Mr Cake

Tre andra attraktioner

Ikaros på Gröna Lund

Gröna Lund

Behöver väl ingen presentation, men är det säsong är den självfallet värd ett besök. Under hösten har parken Halloween-öppet, men kom ihåg att förboka besöket!

Moderna museet
Foto: Sava Bobov, via Unsplash

Moderna museet

Lite kultur kanske inte skadar? Moderna håller hög klass och här finns både inspiration och skaparverkstad för hela familjen.

Rålambshovsparken
Foto: Visit Stockholm

Rålis Skatepark

Stockholm största skatepark ligger i Rålambshovsparken (som också har ett strandbad) och består består av både pooler och ytor för streetåkning.

Två hotelltips!

Scandic Ariadne. Familjevänligt hotell som ligger vid Gärdet, det stora strövområdet i norra Stockholm. I samma område finns Djurgården med Gröna Lund, Skansen, Vasamuseet, Abba the Museum och mycket mer! SJ Prio-medlemmar har alltid rabatt på boende hos Scandic, läs mer här.

STF Af Chapman. Svenska Turistföreningen har flera vandrarhem i Stockholm, men Af Chapman står ut. Den tremastade fullriggaren är en av stadens symboler och ligger centralt och vackert belägen vid Skeppsholmen.

Resa till Stockholm med barn

Du kan ta tåget till Stockholm från många orter runt om i landet, antingen med eller utan byte. Barn får alltid rabatt på resan med SJ och riktigt små barn (ännu ej fyllda två) kan sitta i vuxens knä utan egen biljett. Läs mer om SJ Familj och vårt barnerbjudande här.

Prisexempel:

  • Två vuxna och två barn med SJ Snabbtåg fr. 456 kr i 2 klass.
  • Två vuxna och två barn med SJ Regionaltåg fr. 200 kr i 2 klass.