Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sportlov i Sverige – tips på roliga tågäventyr

Det finns oändligt många roliga sportlovsäventyr att uppleva på hemmaplan. Här har vi samlat tips på riktigt sportlovsaktiviteter runt om i Sverige som passar hela familjen.

1. Mata renar i Åre

Ett oförglömligt vinteräventyr i Åre där ni klappar och matar de gulliga renarna direkt ur handen. I turen ingår förutom mötet med renarna även kasta lasso, göra upp eld och avnjuta en härlig fika invid renhägnet och brasan. För den som törs finns också möjlighet att provsmaka någon lokalproducerad traditionell samisk delikatess.

Ni blir upphämtade i minibuss och åker till utgångspunkten i Södra Årefjällen. Framme vid renarnas hägn matar ni renarna med renlav direkt ur handen och när renarna blivit mätta är det aktiviteter såsom att kasta lasso, göra upp eld och avnjuta en fika invid elden. Det finns gott om tid att ta foton tillsammans med renarna. En härlig aktivitet för hela familjen.

Åre Nature Adventures erbjuder även mycket annat att hitta på under sportlovet. Till exempel hundsläde inklusive middag utomhus, snöskovandring på kvällen med chansen att se norrsken, skapa ett unikt konstverk i är med mera.

Ta dig dit:  Tåg till Åre. Upphämtning med minibuss.

Mer info: adventureare.com

Fler sportlovstips i Åre:  aresweden.com

2. Fyrishov i Uppsala

Fyrishovs äventyrsbad är öppet alla dagar året runt. Här kan du bada, lattja, plaska och ha roligt oavsett ålder. Miljön är tropisk med 32 grader i luften och 30 grader i vattnet. I äventyrsbadet finns två vattenrutschbanor med tidtagning. Den ena är interaktiv med ljud och ljus där du samlar poäng under åket. Äventyrsbadet har också jetströmkanal, vattenfall, en liten grotta att simma in i, fontäner, vattenkanoner och stora vattenleksaker. Bassängen i äventyrsbadet har ett barnvänligt djup från 30 centimeter till 1,2 meter.

Inne i äventyrsbadet finns en servering med sallader, smörgåsar, varmkorv, glass, drycker och godis. Här finns också matplatser där du kan äta din medhavda matsäck.

Ta dig dit: Tåg till Uppsala C. Fyrishov ligger cirka en kilometer norr om Uppsala C och Resecentrum. Enklast är att ta lokalbussen eller taxi från stationen.

Mer info: fyrishov.se

Fler sportlovstips i Uppsala: destinationuppsala.se

Foto: Maria Lindberg

3. Slädtur utanför Umeå

Backfors Gård, ett par mil väster om Umeå, erbjuder turer till häst året runt, så även under sportlovsveckorna! 

Njut av tystnaden i skogen när hästarna drar dig in i naturen mot en upplevelse du sent ska glömma. Du får känna tystnaden i skogen och de nordsvenska hästarnas urkraft när de drar fram genom snön. Ett riktigt vinteräventyr!

Möjlighet finns alltid att lägga till fika eller mat på de olika turerna. Allt är lokalproducerat och tillagat med känsla för naturen och den mattradition som finns i Västerbotten. 

Ta dig dit: Tåg till Umeå. Från Umeå är det enklast att ta sig med hyrbil till Backfors Gård.

Mer info: backforsgard.se

Fler sportlovstips i Umeå: visitumea.se

4. Drakstaden i Sundsvall

Drakstaden Skatepark i Sundsvall är en mötesplats med spontanidrott, där sporterna Skateboard, BMX och inlines utövas. Streetytan består bland annat av funboxar, banks, wallrides, curbs och rails. I skatehallen har du möjlighet att få hjälp av en instruktör och är du redan aktiv åkare så kan du självklart ha kul med alla andra! Skateboardar och hjälmar finns att låna.

Här finns en stor åldersspridning, och i skateparken råder en omtalad trevlig stämning, där de äldre ungdomarna hjälper de yngre, och dessutom tjänar som förebilder.

Skateparken har öppet både vardagar och helger.

Ta dig dit: Tåg till Sundsvall C. Därifrån är det en promenad på 30 minuter alternativt buss till Sundsvall Västhagen.

Mer info: drakstaden.com

Människor i Falu Koppargruva
Foto: Birgitta Wahlberg

5. Under jord i Falu Koppargruva

Vid Falu Gruva i Falun kan alla barn och vuxna göra en rysligt spännande resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter och det finns aktiviteter både ovan och under jord.

För att få ut det bästa av besöket kan du välja ett av underjordspaketen som är anpassade för både stora och små. Då ingår bland annat en guidning i gruvan och entré till Gruvmuséet. Glöm inte att ha på er gummistövlar eller oömma skor!

Stannar man ovan jord kan man botanisera bland dalahantverk, beakta dagbrottet Stora Stöten och ha nära till både lunchrestaurang och café som finns på området.

Ta dig dit: Tåg till Falun. Buss till Falu Gruva eller cirka 20 minuters promenad från stationen.

Mer info: falugruva.se

Fler sportlovstips i Dalarna: visitdalarna.se

Foto: Tuana Fridén

6. Balthazar Science Center i Skövde

På Balthazar, Skövdes Science Center, får hela familjen uppleva och utforska naturvetenskap och teknik. Här får du testa olika interaktiva stationer och experiment, bygga, skapa och använda din kreativitet. På Balthazar finns något för alla åldrar.

Prova på att experimentera i labbet, lär dig mer om energi, testa din simultanförmåga, upptäck rymden med den senaste visualiseringstekniken och hitta spännande saker i gruvgången. Balthazars egen Makerverkstad sätter fart på kreativiteten och här kan du skapa, uppfinna och bygga.

I Café Kretsloppet serveras hembakat fikabröd och mellanmål, det mesta är KRAV-märkt och av högsta kvalitet till ett lågt pris. Har du med egen matsäck? Inga problem! Då är du också välkommen att slå dig ner i caféet och äta din medhavda mat eller fika.

Ta dig hit: Tåg till Skövde. Cirka 5 minuters promenad från stationen.

Mer info: balthazar.nu

7. Klättercentret i Malmö

På Klättercentret i Malmö finns det kul aktiviteter för barn, till exempel Djungeläventyr där barnen kan ge apan i dem en chans att få utlopp eller kanske prova på klätterskolan.

I klättervärlden finns det en gren som kallas för Bouldering. Bouldering sker på väggar som är upp till 4,5 meter höga med tjockmattor placerade under väggarna. Alla över 12 år kan träna bouldering på egen hand.  Är barnet yngre än 12 år behövs även en kunnig vuxen. 

Ta dig hit: Tåg till Malmö C. Därefter buss och kort promenad, totalt cirka 25 minuter.

Mer info: klattercentret.se

Fler sportlovstips i Skåne: visitskane.com

Foto: Per Eriksson

8. Mariebergsskogen i Karlstad

På vintern kan du se fram emot att träffa djuren i Lillskogen, upptäcka Naturum Värmland och åka skridskor på isbanan. Om vädret tillåter finns möjligheten att åka skridskor på Vänern, en plogad isbana alldeles intill Mariebergskogen. På sportlovet är det uppladdat med massor av roliga aktiviteter med fri entré. 

Lillskogen är Mariebergsskogens djurpark. Här bor svenska lantraser av alla de slag. Kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner och ankor väntar på ditt besök. Hönsen går fria och sprätter i gruset på stallbacken.

I smådjurshuset kvittrar fåglarna och här bor också frett, marsvin och kaniner. Kalla vinterdagar väntar djuren på besök inne i stallet dit du är varmt välkommen.

Ta dig hit: Tåg till Karlstad.

Mer info: mariebergsskogen.se

Foto: Helena Kristiansson/Space

9. Space i Stockholm - världens största gamingcenter 

Space erbjuder en unik gaming-destination och e-sportarena för dig som spelar på fritiden eller i tävlingssammanhang. Gamingcentret har nästan 400 fullt utrustade stationer och fyra bootcamp-rum, vilket gör Space till ett av världens största permanenta center för gaming. Det erbjuds en modern plats för alla oavsett ålder, kön och bakgrund där du kan spela dina favoritspel på den bästa utrustningen marknaden har att erbjuda.

Mer info: space.cc 

Milajki Style FactOH!ry pop-up portal – Sveriges första selfie-museum

Milajki Style FactOH!ry öppnade först i Göteborg hösten 2020 som ett covidanpassat event. Succén beskrivs av många gäster som ett slags galet utflippat lyckosjukhus. På Milajki Style FactOH!ry kan du gå på skattjakt med vänner och familj för att utforska 15 olika interaktiva miljöer och fotobås, så kallade selfie scenariOH!s.
Eventet har begränsat antal biljetter med 1 timmes tidsslotter.

Mer info: milajki.com

Ta dig hit: Tåg till Stockholm. Cirka 10 minuters promenad från stationen.

Fler sportlovstips i Stockholm: visitstockholm.se

10. Innovatum Science Center i Trollhättan

Innovatum Science Center är platsen för dig att upptäcka, uppleva och testa!  4200 m2 fulla av interaktiva stationer, kreativa lekplatser och fascinerande experiment! Här finns möjlighet att vara aktiv, leka och prova på saker för hela familjen, men det finns också utrymme för den som vill gå runt och ta det lugnt och ta del av information och historia.

Innovatums Science Centers mission är att öka intresset och förståelsen för teknik, naturvetenskap och industrisamhällets förändring. Detta görs genom att skapa möten mellan människa och teknik, teori och praktik, historia och framtid.

Passa även på att ta del av de fantastiska omgivningarna; fall- och slussområdet, Saab Car Museum och NOHAB:s smedja.

Ta dig hit: Tåg till Trollhättan.

Mer info: innovatumsciencecenter.se

Fler sportlovstips i Västsverige: vastsverige.com