Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sportlov i Sverige – coola tips på roliga äventyr

Dags för sportlov och om du är trött på skidbacken och undrar vad ni ska hitta på i stället, så har vi några kul idéer för dig och hela familjen!

Renmys i Åre

Sätt på er termobyxorna för detta oförglömliga vinteräventyr i Åre! Ni kommer inte bara få klappa och mata supersöta renar direkt ur handen, utan också kasta lasso, tända en brasa och njuta av en härlig fika vid renhägnet. Och så klart finns det gott om tid för en renselfie. För de äventyrliga finns chansen att smaka på någon lokalproducerad delikatess. Ett tips – kolla upp Åre Nature Adventures för fler grymma sportlovsaktiviteter, som hundsläde med middag under stjärnorna och snöskovandring med möjlighet att spana efter norrsken.

Ta dig dit:  Tåg till Åre. Upphämtning med minibuss.

Mer info: adventureare.com

Bada loss på Fyrishov i Uppsala

Längtar ni efter på varmare temperaturer? Då är Fyrishovs äventyrsbad i Uppsala stället för er! Med 32 grader i luften och 30 grader i vattnet kan ni bada, lattja, och plaska oavsett ålder. Vattenrutschbanor, jetströmkanal, och vattenkanoner – det finns något för alla vattenfantaster. Glöm inte att spana in möjligheterna att köpa något gott att äta, eller varför inte ta med en egen matsäck för att på sportlovsbudgeten att räcka lite längre?

Ta dig dit: Tåg till Uppsala och sedan lokalbuss.

Mer info: fyrishov.se

Foto: Maria Lindberg

Slädtur utanför Umeå

Om ni är mer sugna på att utforska vinterlandskapet på ett lite annorlunda sätt, bege er till Backfors Gård utanför Umeå. Här kan ni åka hästsläde genom den tysta skogen och uppleva vinterns magi på riktigt. Bonus: du kan också lägga till en god fika eller mat på turen – allt lokalproducerat och förberett med kärlek för naturen och Västerbottens mattraditioner.

Ta dig dit: Tåg till Umeå. Från Umeå är det enklast att ta sig med hyrbil till Backfors Gård. Är du SJ Prio-medlem har du rabatt på Hertz hyrbilar!

Mer info: backforsgard.se

Människor i Falu Koppargruva
Foto: Birgitta Wahlberg

Gruvliga äventyr i Falun

För en riktigt spännande dag, bege er till Falu Gruva! Utforska gruvans hemligheter både över och under jord och dyk in i folktro och sägner. Välj ett underjordspaket för en guidad tur i gruvan och inträde till Gruvmuséet. Glöm inte gummistövlarna om du beger dig under jord!

Ta dig dit: Tåg till Falun. Sedan lokalbuss eller cirka 20 minuters promenad från stationen.

Mer info: falugruva.se

Foto: Tuana Fridén

Vetenskaplig äventyrsresa på Balthazar Science Center i Skövde

På Balthazar, Skövdes science center, får hela familjen att kasta sig in i en värld av naturvetenskap och teknik. Det är en riktig lekplats av interaktiva stationer och experiment där ni kan bygga, skapa och släppa lös er inre uppfinnare. Så dra på er labbrockarna och låt experimenten börja! När hungern sätter in, gör ett depåstopp på Café Kretsloppet. Är ni mer av en matsäck-familj? Inga problem! Det är bara att slå er ned i caféet och känna er som hemma.

Ta dig hit: Tåg till Skövde. Cirka 5 minuters promenad från stationen.

Mer info: balthazar.nu

Klättercentret i Malmö – rocka loss bland klätterväggarna

I klättervärlden här finns något som heter Bouldering – en gren där du klättrar på väggar upp till 4,5 meter höga, med tjocka mattor som kuddar under väggarna. på Klättercentret i Malmö kan klätterapan i er få leva ut! Om du har barn äldre över 12 år kan de testa på bouldering på egen hand. Har du mindre klätterfantaster så behöver du själv vara en kunnig klättrare och passa dem. Annars kan du anmäla dem till klätterläger på 2 eller 3 dagar.

Ta dig hit: Tåg till Malmö C. Därefter lokalbuss och kort promenad, totalt cirka 25 minuter.

Mer info: klattercentret.se

Foto: Per Eriksson

Mariebergsskogen i Karlstad

På vintern kan du se fram emot en djuriskt rolig tid i Lillskogen, där svenska lantraser lever sina bästa liv. Kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner, ankor – de bor där och väntar på ditt besök. Hönsen går fria och har en hejdundrande tid i gruset på stallbacken. Och inne i smådjurshuset? Jo, där kvittrar fåglarna och hänger med sina kaninkompisar. Och när vinterkylan biter, väntar djuren inne i stallet där du är varmt välkommen att hänga med dem. Dessutom, om isbanan i Vänern är redo, kan ni snöra på er skridskorna för en sväng – eller två!

Ta dig hit: Tåg till Karlstad.

Mer info: mariebergsskogen.se

Foto: Helena Kristiansson/Space

Space i Stockholm - världens största gamingcenter 

För gamers och e-sportentusiaster är Space i Stockholm den ultimata destinationen. Nästan 400 fullt utrustade stationer och fyra bootcamp-rum gör detta till ett av världens största permanenta gamingcenter. Oavsett ålder, kön och bakgrund är du och familjen välkommen att spela era favoritspel på den bästa utrustningen som marknaden har att erbjuda. Det är gaming i rymden – bokstavligt talat!

Mer info: space.cc 

Ta dig hit: Tåg till Stockholm.

Utforska Innovatum Science Center i Trollhättan

Om ni sugna på att mixa kul med kunskap, bege er till Innovatum Science Center i Trollhättan. Med över 4 000 kvadratmeter av interaktiva stationer och kreativa experiment är detta stället att upptäcka, uppleva och testa. Passa på att njuta av omgivningarna också – fall- och slussområdet, Saab Car Museum och NOHAB:s smedja är värda ett besök.

Ta dig hit: Tåg till Trollhättan.

Mer info: innovatumsciencecenter.se