Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

tåg Sörmland

Gyllene tider

Sörmland är slottens landskap. Här är fem stycken, från lilla Häringe till rikskända Gripsholm, som erbjuder storslagna salar, parker i höstskrud – och sedan kaffe med bakelse.

Denna artikel är från tidningen Kupé september 2016. Text: Tina Harp, Häringe Slott. Foto: Clara Leo.

Taxinge slott, Nykvarn

Taxinge slott, Nykvarn

Taxinge slott som stod färdigt 1813 är kanske mest känt som "kakslottet". Förutom att upptäcka vackra omgivningar runt slottet finns här ett slottskafé som i sig är värt en utflykt, då de serverar ett kakbord med inte mindre än 65 olika sorters kakor, tårtor och smörgåsar. Förutom kaféet finns också en festvåning, slottsbod, konferensanläggning och äventyrsarrangemang. Taxinge slott anordnar också Sveriges största julmässa i slutet på november.

Ta sig hit: Ta tåg till Nykvarn station och sedan buss mot Nygård. Hoppa av i Taxinge.

taxingeslott.se

Afternoon tea på Häringe Slott i Haninge

Häringe slott, Haninge

Ett stenkast från Stockholm ligger denna oas, där du kan njuta av afternoon tea framför en sprakande brasa med kristallkronor i taket och stengolv täckta av äkta mattor. Byggnaden är i en sparsmakad karolinerstil från 1770-talet. Champagnekorksmärken på vissa ställen i inredningen vittnar dock om extravaganta fester som har hållits genom tiderna av slottsägare med en förkärlek för glamour. Bland de mer kända gästerna hör Greta Garbo, Danny Kaye och Josephine Baker. I dag är inriktningen mer familje- och hundvänlig då sällskapsdjuren, mot en avgift, får följa med och övernatta och vistas fritt i nästan samtliga salonger.

Ta sig hit: Ta pendeltåg från Stockholms Central till Västerhaninge. Sedan buss mot Ösmo, till station Häringe grindar. Slottet ligger en drygt 800 meter lång landsbygdspromenad från grindarna.

haringeslott.se

Nynäs Slott, Nyköping

Nynäs slott, Nyköping

Detta 1600-talsslott lockar både natur- och kulturintresserade då man, förutom att ge sig ut på upptäcktsfärd i ett av Sörmlands största naturreservat, kan se olika utställningar som Älskas ... ätas som visar skillnader mellan sällskapsdjur och boskapsskötsel.
Här finns även ett orangeri med restaurang och kafé, en trädgårdsbutik och vandrarhem. Missa inte säsongsavslutningen, skördemarknaden, den 18 september, där det säljs alltifrån bönor, squash och tomater. Varför inte göra det till en helgupplevelse? Strax intill slottsbyggnaden, i det gamla bränneriet, ligger ett STF Vandrarhem.

Ta sig hit: Ta tåg till Nyköping, för att sedan byta till länsbuss. Bussen stannar vid Nynäs hållplats, cirka 500 meter från slottet och parken.

nynasslott.se

Gripsholm, Mariefred

Sörmlands mest besökta slott lockar 55 000–60 000 svenska och utländska besökare per år. Och är det något slott man ska besöka är det just Gripsholm, i alla fall om man ska man tro journalisten och historikern Herman Lindqvist, som poängterar att slottet är som vackrast på hösten då löven gulnar i parken och det ligger dimma över sjön.
Under hösten anordnas bland annat barnens dag med skattjakt och sagoläsning. Missa inte att ta en promenad in till mysiga Mariefred och fika på Annas Hembageri som bland annat utsågs till Årets bästa kafé av White Guide 2016/2017.

Ta sig hit: Ta tåg till station Läggesta. Därifrån länstrafikbuss, cirka fyra kilometer till Mariefred. Tips! Vissa tider går det även ta museijärnvägen, Östra Södermanlands Järnväg, in till Mariefred.

kungahuset.se/gripsholm
oslj.nu

Sundbyholms Slott, Eskilstuna

Carl Carlsson Gyllenhielm, son till kung Karl IX, lät bygga Sundbyholms slott som sitt
sommarhus på 1600-talet. I dag fungerar slottet bland annat som dejtingplats för bönderna i TV4:s Bonde söker fru och många andra romantiksugna par lockas till slottet som ligger precis bredvid Mälaren och har en vacker slottspark med lindalléer. Här anordnas bland annat chokladweekend, spabad utomhus, och deckarhelger med middagsteater och mordmysterium under hösten.

Ta sig hit: Närmaste tågstation är Eskilstuna. Från Eskilstunas centralstation promenerar du ner till Fristadstorget för att därifrån ta buss till Sundbyholm.

sundbyholmsslott.se