Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tips på vår- och sommarresor i Sverige

Intresset för tågresor fortsätter att växa och allt fler väljer att semestra på hemmaplan. Här nedan hittar du bra och klimatsmarta resor inom Sverige. Och det bästa av allt – de är minst lika bra som sina utländska motsvarigheter. 

Härliga tips på sommarresor inom Sverige

Foto: Roel Wijtmans

Magiskt vackra Trollsjön

Med sitt klarblåa vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön. Däremot är magin här något helt annat. På samiska heter sjön Rissájávri och betyder ”sjön som glimmar av eld”.

Läs mer om Trollsjön

Foto: Hardo Müller

Isländsk natur i Skuleskogen

Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva ett likvärdigt naturfenomen i Skuleskogens nationalpark, i hjärtat av Höga kusten.

Läs mer om Skuleskogen

Foto: Henrik Buhl

Stenshuvud, Sveriges svar på Karibien

Strax söder om Kivik på vackra Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av grönska. Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige.

Läs mer om Stenshuvud

Foto: Mostphotos.com

Res till Åstol och upplev Grekland på nära håll

Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö.

Läs mer om Åstol

Foto: Mostphotos.com

Kosterhavet bjuder på kajakpaddling utöver det vanliga

I norra Bohuslän ligger Kosterhavets nationalpark som myllrar av liv, både ovan och under ytan. Här är det vackert att paddla kajak och snorkla, precis som i Abel Tasmans nationalpark på Nya Zeelands sydö.

Läs mer om Kosterhavet

Foto: Maria Eklind

Ven bjuder på wiskeyprovning på skånska

En cykeltur en varm sommardag på den idylliska ön Ven är en skånsk klassiker. Men visste du att Ven har ett eget destilleri?

Läs mer om Ven

Foto: Lisa Emanuelsson

Djäknesundet, Vätterns medelhavspärla

Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta.

Läs mer om Djäknesundet

Foto: Bengt A. Lundberg

Sundborn, ett konstnärshem i Monets anda

I byn Sundborn utanför Falun, omgiven av grönskande skog och blanka sjöar, står ett rött hus med vita knutar. Det är ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem, nämligen Carl Larsson-gården.

Läs mer om Sundborn

Foto: Mostphotos.com

Borås, gatukonstens mecka

Borås är historiskt känd för sin textilindustri, men det många inte vet är att staden är full av konstnärliga upplevelser utöver det vanliga.

Läs mer om Borås

Foto: Jeff Flindt

Mölle, surfparadiset i Sverige

Surfa i Sverige? Självklart! Du behöver inte resa ända till franska Biarritz vid Atlantkusten för att vågsurfa.

Läs mer om Mölle