Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Vad drömmer du om? Vi tar dig dit i sommar.

Ta tåget till svemesterns alla upplevelser! Här hittar du tips på svenska destinationer och aktiviteter som passar perfekt för dig – oavsett om du vill citysemestra, naturnjuta, få adrenalinpåslag eller doppa tårna!

Varberg

Ta tåget till Varberg och Strömstad!

Vi fortsätter vår sommartradition att låta snabbtågen göra extra stopp i Varberg och direkttåg till Strömstad. Så iväg och njut av den friska havsdoften på västkusten! SJs tåg stannar i Varberg och i Strömstad dagligen den 3 juli - 13 augusti.

Visit Swedens upplevelseguide

Planerar du att semestra på hemmaplan i sommar? Visit Sweden har tagit fram Sveriges upplevelseguide: en interaktiv guide som utifrån dina särskilda önskemål ger dig inspiration och konkreta tips på vad du kan hitta på i sommar.

Bohuslän och Bretagne

Sverige med utlandskänsla

Vill du svemestra med lite internationell prägel? Vinprovning på Kullahalvön, ostron i Bohuslän och mytomspunna Ales stenar är några exempel på upplevelser utöver det vanliga och närmare än du tror. 

Utforska Sveriges städer – stora som små

Sverige är mer än bara Stockholm, Göteborg och Malmö. Här finns många spännande och mysiga städer att upptäcka. Shopping, mat, aktiviteter och sevärdheter – allt inom ramen av vårt avlånga land. På sommaren visar sig våra svenska städer i sitt absolut vackraste ljus. 

Packa rullväskan och gör dig redo för en härlig citysemester!

Min stad, Umeå

Bästa tipsen till 30 städer

Upptäck pärlorna runt om i Sverige som på ett smidigt sätt nås med våra tåg. Här får du tips på sevärdheter, matställen, nöjesaktiviteter och utflyktsmål i någon av Sveriges populäraste städer.

Till stadsguiderna

Mellanstora städer

Svenska städer blir allt roligare. Kulturen, arkitekturen, hotellen och restaurangerna håller allt högre klass. Många av Sveriges allra bästa krogar finns idag i mellanstora städer, värda en utflykt i sig.

Tips på mellanstora städer

Historiska sevärdheter

Ta tåget till verkliga upplevelser. Prisbelönt Auschwitz-utställning i Malmö, utställning i Sundsvall med historier och hjältedåd ombord på Titanic, mytomspunnen vikingatid på The Viking Museum i Stockholm. 

Tio historiska sevärdheter

Foto: Skansen

Weekend i Stockholm med barnen

Minisemester med barnen i Stockholm! Vi tipsar om hur du fyller en långhelg i Stockholm med saker att göra för hela familjen.

Familjeweekend i Stockholm

Foto: Maria Kopp/Göteborg & Co

Familjeweekend i Göteborg

Familjesemester på Västkusten! Vi tipsar om hur du bäst spenderar 3 dagar i Göteborg med hela familjen.

Familjeweekend i Göteborg

Foto: Apelöga

Barnvänlig Malmöhelg

Res till Malmö med barnen. Läs om vad du ska äta, göra och bo med familjen under en 3-dagarshelg i Malmö.

Barnvänlig långhelg i Malmö

Upplev skön skog och vacker natur

Sverige är perfekt för dig som älskar frisk luft, fantastiska färger och (lagom) utmanande vandringsleder – från Kullaleden i söder till Årefjällen i norr. För dig som hellre vill simma än vandra, finns massvis av undersköna snorkelleder.

Packa vandringsryggsäcken och ge dig ut i den svenska skogen. Glöm inte myggsprayen!

Vandra mellan två stationer

Vi bor i ett land med oändliga möjligheter att äventyra. Med ett landskap som går från platt i söder till bergigt i norr har vi ett smörgårdsbord av naturnära upplevelser. Ta tåget till en stad, vandra en av landets alla vandringsleder, och ta sedan tåget hem igen från nästa stad. 

Gå på tur med retur

Bo nära naturen med charm

Svenska Turistföreningen har cirka 250 fantastiska boenden runt om i Sverige. Här bor du nära naturen och alla platser genomsyras en personlig touch. Vi har valt ut några olika boenden, från söder till norr som vi tror skulle passa din nästa resa.

 Naturnära boende med STF

Ta tåget till naturupplevelserna

En resa till skogen där du verkligen får koppla av och utforska några härliga naturupplevelser i Sverige i din egen takt. Låter det som en perfekt semesterplan? Här tipsar vi om sju semestrar där du kan resa med tåg och lokaltrafik till fina platser i naturen. 

Ta tåget till skogen

På upptäcktsfärd i Rättvik och djupa dalaskogar

Runt Siljan finns storfavoriter som Leksand Sommarland, Tomteland, Orsa Rovdjurspark och utomhusarenan Dalhalla. På vintern lockas skidentusiaster hit, inte minst för att åka Vasaloppet. Allt detta är värt en resa, men vi väljer att leta oss bortom de mest uppenbara besöksmålen – helt enkelt för att det ibland är roligare så. 

Upptäck Rättvik och Dalarna

Vandringsleder runt om i Sverige

Vad kan vara härligare än att ge sig ut på vandring i den svenska naturen? Att uppleva frisk luft och fantastiska färger? Här är några tips på vandringar i olika delar av Sverige. Och det bästa av allt – du kan resa dit med tåg, påbörja vandringen från perrongen och direkt ge dig ut i ett naturskönt landskap!

10 vandringstips i Sverige

Halmstad-Göteborg, Fredrik Tellerup

Sveriges vackraste tågresor

Även resan är en del av din semesterupplevelse och det finns massor av vackra och spännande saker att se utanför tågfönstret. Här tipsar vi om fyra vackra tågsträckor i Sverige och vad du inte får missa i städerna som tåget passerar.

Fyra vackra tågsträckor i Sverige

Höj pulsen på äventyrssemestern

Vill du uppleva äventyr på hög nivå kan du klättra fram bland trädtopparna i någon av de många höghöjdsbanorna i Sverige. Tar du dig hellre ner under jord hittar du en av landets mest utmanande grotturer i Åre. Zipline, forsränning eller downhillcykling finns också på listan av nervkittlande aktiviteter.

Packa ryggsäcken och gör dig redo för en semester full av fart och adrenalin!

Adrenalinkickar

Tillhör du kategorin mer våghalsiga? Då kanske en adrenalinfylld eller äventyrlig upplevelse är något för dig. Kan zipline, forsränning eller cykla downhill höja dina puls? 

Hitta din adrenalinkick

Äventyrsluff

Tågluff som bjuder på häftiga aktiviteter blandat med lugna naturupplevelser. Ta tåget mellan Järvsö, Åre, Örnsköldsvik, Hudiksvall och Vallsta.

Läs om äventyrsluffen

Tågluffa med barn

För många barn är tågresan i sig ett äventyr. För de vuxna är det ett tillfälle att få kvalitetstid med sina små. Här är sex spännande rundresor, packade med attraktioner för både barn och vuxna.

Sex miniluffar för barnfamiljer

Kullaleden

Att gå genom björk- och enskogen, klättra över kullar och klippkanter och andas in blåstens ilningar av tång från den steniga stranden därnere där vågorna jämnt tycks slå in på ett sätt som förebådar storm ...

Läs mer om Kullaleden

Känn sanden mellan tårna i sommar

Sverige bjuder på ett oräkneligt antal saltstänkta klippor och vita sandstränder. Vad sägs om pittoreska Skanör eller vackra Varberg? För dig som tycker att sand mellan tårna och salt i håret snarare är jobbigt än härligt, bjuder Sverige på en massa roliga äventyrsbad.

Packa strandväskan, eller badväskan, och gör dig redo för sommarens alla dopp!

Ta en guidad tur under ytan!

Vill du se ålgräs, stensnultra eller sjöstjärna? På med cyklop, snorkel och simfötter och ta en tur på någon av Sveriges många snorkelleder! En snorkelled är en snitslad bana under havsytan där du följer leden. Du får oftast hjälp av en lina eller ett färgat snöre mellan olika informationsskyltar. 

Läs mer på naturskyddsforeningen.se

Äventyrsbad

Visst är det kul att bygga sandslott och avkopplande att läsa en bok i solstolen. Men ibland kan det vara skoj att bryta av med lite vattenäventyr! Här får ni tips på äventyrsbad för både stora och små!

Läs mer om äventyrsbad i Sverige

Under ytan i Kosterhavet

Strömstad med Kosterhavets nationalpark inbjuder till en aktiv semester för hela familjen. Här är det aldrig långt till härligt strandhäng med dopp i havet och under ytan döljer sig ett av Sveriges vackraste undervattenslandskap. Snorkelleder hittar du på Sydkoster och Saltö.

Läs mer om Strömstad på vastsverige.com

Sveriges vackraste stränder

Du behöver inte åka utomlands för att uppleva magiska stränder. Lämna bilen hemma och ta tåget till någon av Sveriges vackraste stränder. Vita sandstränder, klart vatten och milsvid utsikt hittas både i norr och i söder. 

Läs mer om vackra stränder i Sverige

Vart ska du och vännerna ta tåget i sommar? 

Slumpa fram ert nästa semesterställe med vårt filter för Snapchat och Instagram.

Scanna QR-koden för att använda filtret på Snapchat och besök oss på Instagram för att testa filtret där. Det finns i vår profil, under effektfliken.

Destinationer som lätt kan nås med tåg

Att göra i Halmstad

Halmstad är synonymt med "sommar i Sverige"

Halmstad har mer än soldränkta stränder att erbjuda. Ett nytt konstmuseum, roliga krogar, flera spännande naturreservat och Sveriges bästa köpcentrum 2019.

Att göra i Halmstad

Att göra i Linköping

En perfekt dag i Linköping

Promenera utmed Stångån och se hur båtarna höjs och sänks flera meter i Bergs slussar. En tågresa till Linköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i stan och har nära till allt du vill se och göra.

Att göra i Linköping

Att göra i Umeå

Umeå erbjuder både natur och kultur

Umeå är Norrlands största stad och har mycket att erbjuda. Promenader utmed Umeälven. Sveriges äldsta skivbutik. Det prisade Bildmuseet. Och mycket mer!

Att göra i Umeå