Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sommaräventyr i Åre för hela familjen

Har du koll på allt som går att göra på sommaren i Åre? När fjäll, skogar, sjöar och vattendrag tinat fram blomstrar det av aktiviteter av alla slag. Byn lever upp och hela fjället öppnar upp sig för leksugna barn, stora som små. Så fort solen tittar fram är fjället fullt av vandrare, cyklister och löpare. Det badas i sjöar och fjällbäckar och runt torget går det att njuta av hemgjord glass och annat gott på uteserveringarna. Sommar-Åre är en plats där hela familjen kan trivas och må bra. De flesta aktiviteterna är lättillgängliga även för mindre barn, som att prova på de roliga cykelbanorna i Björnen med sin allra första springcykel. Det är en bra start för att om något år kunna följa med ut på de lite svårare cykellederna på fjället.

Vandring kan göras lekfull på mysiga leder med mycket spännande att se på vägen. Ta med en bok om olika arter av blommor, växter och djur och läs om det ni ser utefter vägen. Till lunch är en picknick ute något av det godaste, packa allas favoriter och hitta en skön plats i solen, där kan man bli sittande länge. Annars går det att njuta av lunch och fika hos någon av alla de restauranger och fikaställen som finns.

När det blir varmt i Åre blir det ofta ruskigt varmt och då är det läge för ett bad. Ett uppfriskande dopp i en fjällsjö, tjärn eller å är förstås alltid möjligt för den som inte räds lite lägre vattentemperaturer eller när du vill svalka sig efter en riktigt svettig aktivitet. Det vimlar av fina badställen i Åredalen, oavsett du gillar sandstrand, klippor eller forsande vatten. Svalare dagar lockar kanske vattenrutschkana och bastu på Holiday Club mer.

Ljumma sommarnätter är idealiska för att sova i tält, ett minnesvärt äventyr för både barn och vuxna. I Åre tar du dig lätt lagom långt ut i naturen för att hitta en fin plats. Du behöver inte storhandla all nödvändig utrustning, den kan du hyra på plats. Allt från tält, sovsäckar och sköna liggunderlag till bärbara gasolkök, ryggsäckar och kängor. Föredrar du att ta med bilen på camping finns även taktält att hyra i olika storlekar. Slå upp tältet vid en sjö, laga middagen över öppen eld, slumra in till vågskvalp och starta den nya dagen med ett svalkande dopp.

Foto: Frida Berglund
Foto: Emrik Jansson
Foto: Niclas Vestefjell

5 sommarlovstips i Åre

1. Vandra Trollstigen

Precis som namnet skvallrar om finns det troll att hitta, om man tittar noga. Var extra försiktig när ni går under bron vid bergbanan… Stigen startar vid Bergbanehuset på torget.

2. Åk Kabinbanan

Sju minuters färd från dal till berg med kill i magen när man svischar förbi kabinstolparna. Promenera upp till Toppstugan med godaste våfflan som belöning. Kanske finns det till och med möjlighet att krama sig en snöboll där uppe.

3. Cykla pumptrack

Pumptrack är en bana med velodromkurvor, gupp och större hopp som är sjukt kul att köra. I Åre finns en stor, nybyggd pumptrack i asfalt, i Björnens Bike Park finns en mindre cykelbana med gupp och svängar och granne med caféet Grädda ligger även en dirtbana byggd i grus med tillhörande grillplats. Åk runt, runt med cykel, kick bike eller skateboard.

4. Åk Zipline

Action för barn som gillar när det kittlar i magen. Fastspänd i sele glider man fram på en lina högt upp i luften. Låter kul va? Det är det!

5. Fiska upp middagen

Köp ett fiskekort, hyr en båt och prova lyckan ute på Åresjön. Eller testa bäckmete i Ullån. Och ta med fika – alla fisketurer blir bättre med gott fika.