Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Skördetid utmed spåret

– ta tåget till höstens roligaste matupplevelser

Foto: Kristin Lagerqvist

Musterier, slottsträdgårdar, naturrestauranger, hummerfiske, skördedagar, svamputflykter, syltkokning, matlagningskurser och närodlat på alla krogar. Hösten är här och landet svämmar över av matupplevelser. Här är tio resmål som nås lätt med tåg. Från Trelleborg till Luleå.

I höst byter många ut höstresan utomlands mot en höstweekend i Sverige. Och vad kan väl då vara bättre än några dagar i skördetidens tecken?
Den svenska hösten bjuder på härliga matupplevelser runt om i Sverige och dessutom är Sverige kanske som allra vackrast i brytningstiden mellan sensommarvärme och klarare höstluft. Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort. 

Smörgås på Hotell Weinberg

1. Nyöppnat i Ådala

Självklart ska listan börja i Skåne, vårt allra främsta odlingslandskap. Tågresan är en njutning och det vimlar av gårdar och landsortkrogar som är värda ett besök. I Ådala, norr om Trelleborg, ligger nyöppnade Weinbergs Hotell med restaurang, en rustik gårdsbistro med fokus på råvaror från lokala bönder. Restaurangen har fått fin kritik av bland annat White Guide.

Ta sig dit: SJ-tåg till Malmö, sedan Pågatåg till Trelleborg. Och därefter lokalbuss eller taxi. Sistnämnda tar cirka 10 minuter.
Mer info: weinbergs.se

Matbruk i Skrea
Foto: Jonathan Strömberg

2. Lokalt matbruk i Skrea

Matintresserade har nog redan läst om det, men det tål ändå att berättas: Halland har flera av våra mest spännande och hyllade landsortsrestauranger. Äng, Stedsan in the Woods och Skrea Matbruk för att nämna några. Den sistnämnda ligger i ett vackert kulturlandskap strax öster om Falkenberg. Här "handlar det om hemvevad pasta och smårätter med grunden i lokala råvaror. Året om.", som det står på deras hemsida.

Ta sig dit: Tåg till Falkenberg. Därefter lokalbuss eller taxi. Sistnämnda tar cirka 15 minuter.
Mer info: skreamatbruk.se

Outdoor cooking, naturebyandreas

3. Outdoor cooking – i Blekinge

Trenden är glasklar, och den kom innan corona. Man ska ut i naturen, ta med sig fina råvaror, plocka örter och och sedan laga lyxig mat över öppen eld. Flera arrangörer har med detta i sitt utbud. En av dem är naturguiden Andreas Mattisson från Karlskrona. Han tar med sig grupper och en muurikka, en stor stekhäll ut i Blekinge skärgård.

Ta sig dit: Öresunds- och Krösatåg till Karlskrona.
Mer info: naturebyandreas.se

Brödbak hos Havskatten

4. Big Five på Hönö

Ostron, musslor, havskräftor, räkor och hummer. Hösten är skaldjurens tid på Västkusten och från Strömstad i norr till Göteborg i söder ordnas numera skaldjurs-safaris av mängder av hotell och restauranger. Havskatten hotell och vandrarhem Hönö Röd i Göteborgs norra skärgård, är en av dem. I en safari ingår då fiske, stor middag, övernattning och frukost.

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss och färja.
Mer info: havskatten.com och vastsverige.com

Obs! Hummerfisket startar 21 september.

Ginger Ale från Brunneby musteri

5. Mustigt i Östergötland

Östgötaslätten är ett av våra äldsta jordbrukslandskap. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, bland annat av cistercienmunkar på Alvastra kloster. Idag finns här en rad fina matupplevelser. I Linköping ligger ambitiösa restaurang Jord som satsar på vad naturen och landskapet kan ge, och i idylliska Borensberg vid Göta kanal finns Brunneby musteri.

Ta sig dit: SJ-tåg till Linköping. Sedan lokalbuss till Borensberg.
Mer info: restaurangjord.se och brunnebymusteri.se

Tyresta nationalpark
Foto: Nicklas Wijkmark

6. Närkontakt med Tyresta.

Att plocka svamp är inte så enkelt. Det är mödosamt och inte alltid så framgångsrikt, men ändock så välgörande. En alldeles gratis retreat. Eller skogsbad som det heter nu för tiden. Varför inte prova Tyresta nationalpark, söder om Stockholm, som är en av våra finaste urskogar? Parken erbjuder även guidning, lanthandel med gårdsodlade grönsaker och boende.

Ta sig dit: SJ-tåg till Stockholm. Sedan pendeltåg och lokalbuss. (Att göra utflykter hit på en vardag är att föredra, för den som har möjlighet, för att undvika trängsel.)
Mer info: sverigesnationalparker.se

Björgården utanför Rättvik

7. Insyltat i Rättvik.

En kurs i tiden. Ja, det får man kalla Yvonne Björs kurs i kokning av sylt, marmelad och gelé. Hon är medlem i Svenska Syltningssällskapet och hennes geléer och marmelader kokas i koppargryta över gaslåga och är certifierade av Eldrimner Mathantverk, som är ett nationellt centrum för svenskt mathantverk. Kursen hålls på Björgården i Rättvik. Passa på – i höst har Björgården öppet till och med september.

Ta sig dit: SJ-tåg till Rättvik.
Mer info: bjorgarden.se och eldrimner.com

8. Jämtländska delikatesser.

De senaste åren har hantverksgjord mat fått ett enormt uppsving. Det är en kraftfull rörelse av småjordbrukare, mikromejerister, lokala bagare, syltkokare och charkuterister. Och centrum för denna produktion av "gårdsmat" är nog Jämtland. Och i Östersund kan man njuta av den på Jazzkökets Saluhall. Vill man göra en roligt utflykt så tar man tåget eller lokalbussen till ekologiska Kretsloppshuset i Mörsil.

Ta sig dit: SJ-tåg till Östersund.
Mer info: jazzkoket.se och kretsloppshuset.com

Gunnebo slott
Foto: The Flowershop.

9. Besök ett slott!

Sofiero slott, Läckö slott, Nynäs slott ... Vill man verkligen känna av den skördetid vi är uppe i, så rekommenderas ett slottsbesök. Flera av våra förnämsta slott har fina köksträdgårdar och kaféer. Ska man framhålla ett slott, så får det bli Gunnebo utanför Göteborg. Vid sidan om trädgården finns här också ett utomhus middagsbord att hyra. För 200 kronor per person ingår då också Primuskök, råvaror och recept till maträtten, bestick, fårplädar, örter från Gunnebos köksträdgård samt kokkaffe och fika.

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss eller spårvagn.
Mer info: gunneboslott.se, sök på Edible Country.

Kalix löjrom på laxbädd

10. Löjrommens tid är nu

Den 27 september är det dags! Då beger sig en liten fiskeflotta ut i Bottenviken för att fiska siklöja, den minsta laxfisken som bär den åtråvärda ursprungsmärkta delikatessen Kalix Löjrom. Fisket pågår under två till tre veckor. Löjrom, som också kallas Bottenvikens guld, kan avnjutas på någon av Luleås omtalade krogar, sex av dem är omnämda i White guide.

Ta sig dit: SJ-tåg till Luleå
Mer info om krogar: visitlulea.se

Fotnot: Vi reserverar oss för eventuella ändringar i utbudet hos dessa tips till följd av den rådande situationen med corona. 

Vi har fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär till exempel att vi inte kör med full beläggning på snabbtågen och att alla biljetter med SJs tåg är ombokningsbara. Den som reser på egen hand kan välja plats med tomt säte bredvid vid bokning via vår platskarta.

Läs mer om vår senaste info om Covid-19 här