Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Skördetid utmed spåret - ta tåget till mysiga matupplevelser

Den svenska hösten bjuder på härliga matupplevelser runt om i Sverige och dessutom är naturen kanske som allra vackrast i brytningstiden mellan sensommarvärme och klarare höstluft. Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort. 

Musterier, slottsträdgårdar, naturrestauranger, hummerfiske, skördedagar, svamputflykter, syltkokning, matlagningskurser och närodlat! Hösten är här och landet svämmar över av matupplevelser. Vi tipsar om tio kulinariska resmål som nås lätt med tåg. Från Trelleborg till Luleå.

Toppbild: Kristin Lagerqvist

Smörgås på Hotell Weinberg

1. Närodlat i Ådala.

Självklart ska listan börja i Skåne, vårt allra främsta odlingslandskap. Tågresan är en njutning och det vimlar av gårdar och landsortskrogar som är värda ett besök.

I Ådala, norr om Trelleborg, ligger Weinbergs Hotell med restaurang, en rustik gårdsbistro med fokus på råvaror från lokala bönder och egenodlat. Restaurangen har fått fin kritik av bland annat White Guide och erbjuder både à la carte och färdigkomponerade menyer.

Ta sig dit: SJ-tåg till Malmö, sedan Pågatåg till Trelleborg. Och därefter lokalbuss eller taxi. Sistnämnda tar cirka 10 minuter.
Mer info: weinbergs.se

Matbruk i Skrea
Foto: Jonathan Strömberg

2. Lokalt matbruk i Skrea.

Matintresserade har nog redan läst om det, men det tål ändå att berättas: Halland har flera av våra mest spännande och hyllade landsortsrestauranger.

En av dessa är Skrea Matbruk som ligger i ett vackert kulturlandskap strax öster om Falkenberg. Här "handlar det om hemvevad pasta och smårätter med grunden i lokala råvaror. Året om.", som det står på deras hemsida. De erbjuder även pastakurser.

Om pizza är mer din grej kan du istället besöka systerkrogen Prostens pizza som ligger ett stenkast bort, på andra sidan vinodlingen!

Och om du ändå är i Skrea för maten, missa inte att göra några inköp i Skrea backe pastakiosk (färskpasta och såser) och Skrea ost (erbjuder bl a mjölk som du själv tappar upp).

Ta sig dit: Tåg till Falkenberg. Därefter lokalbuss eller taxi. Sistnämnda tar cirka 15 minuter.
Mer info: skreamatbruk.se

Outdoor cooking, naturebyandreas

3. Outdoor cooking – i Blekinge.

Trenden är glasklar, och den kom innan corona. Man ska ut i naturen, ta med sig fina råvaror, plocka örter och och sedan laga lyxig mat över öppen eld. Flera arrangörer har med detta i sitt utbud. En av dem är Andreas Mattison på Nature by Andreas. Han tar med sig grupper och en muurikka, en stor stekhäll ut, i Blekinge skärgård och tillsammans lagar ni lyxig och ekologisk mat mitt i naturen.

Ta sig dit: Öresunds- och Krösatåg till Karlskrona.
Mer info: naturebyandreas.se

Brödbak hos Havskatten

4. Big Five på Hönö.

Ostron, musslor, havskräftor, räkor och hummer. Hösten är skaldjurens tid på Västkusten och från Strömstad i norr till Göteborg i söder ordnas numera skaldjurs-safaris av mängder av hotell och restauranger.

Havskatten hotell och vandrarhem Hönö Röd i Göteborgs norra skärgård, är en av dem. I en safari ingår då fiske, stor middag, övernattning och frukost. Hotellet erbjuder även möjligheten att baka hönökaka över i vedeldad bakugn.

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss och färja.
Mer info: havskatten.com och vastsverige.com

Obs! Hummerfisket startar 27 september.

Ginger Ale från Brunneby musteri

5. Mustigt i Östergötland.

Östgötaslätten är ett av våra äldsta jordbrukslandskap. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, bland annat av cisterciensermunkar på Alvastra kloster. Idag finns här en rad fina matupplevelser.

I idylliska Borensberg vid Göta kanal finns Brunneby musteri. I deras gårdsbutik hittar du ett gediget sortiment av bl a cider, saft, sylt och marmelad och även delikatesser från andra lokala producenter. För en weekendupplevelse kan du boka paketet med övernattning på Göta Hotell, då ingår bl a afternoon tea gjord på råvaror från musteriet.

Ta sig dit: SJ-tåg till Linköping. Sedan lokalbuss till Borensberg.
Mer info: brunnebymusteri.se

Tyresta nationalpark
Foto: Nicklas Wijkmark

6. Närkontakt med Tyresta.

Att plocka svamp är inte så enkelt. Det är mödosamt och inte alltid så framgångsrikt, men ändock så välgörande. En alldeles gratis retreat. Eller skogsbad som det heter nu för tiden. Varför inte prova Tyresta nationalpark, söder om Stockholm, som är en av våra finaste urskogar? Parken erbjuder även guidning, lanthandel med gårdsodlade grönsaker och boende. Varför inte stanna till på Caféet i Tyresta By och köpa med er fika till till skogen? De erbjuder både sötsaker och lättare luncher så som wraps, sallader och mackor.

Ta sig dit: SJ-tåg till Stockholm. Sedan pendeltåg och lokalbuss.
Mer info: sverigesnationalparker.se

Björgården utanför Rättvik

7. Insyltat i Rättvik.

Yvonne Björs på Björgården i Rättvik är medlem i Svenska Syltningssällskapet. Hennes geléer och marmelader kokas i koppargryta över gaslåga och är certifierade av Eldrimner Mathantverk, ett nationellt centrum för svenskt mathantverk.

I Björgårdens gårdsbutik hittar du produkter gjorda av bär, frukt och grönsaker men även kött och skinn från gårdens egna djur. Mellan 4 och 5 september öppnar gården upp för Mat runt Siljan och Dalarnas skördefest. Då kan du uppleva lokalt producerad mat från både Björgården och gästande producenter.

Ta sig dit: SJ-tåg till Rättvik.
Mer info: bjorgarden.se

8. Jämtländska delikatesser.

De senaste åren har hantverksgjord mat fått ett enormt uppsving. Det är en kraftfull rörelse av småjordbrukare, mikromejerister, lokala bagare, syltkokare och charkuterister. Och centrum för denna produktion av "gårdsmat" är nog Jämtland. I Östersund kan du njuta av den på Jazzkökets Saluhall. Här hittar du must, marmelader, inlagda grönsaker, smaksatt majonnäs och såser, pasta, konfektyr och mycket mer! Har du tillgång till ett kök under din resa bör du passa på att köpa med dig en av deras matkassar som varierar efter säsong - just nu är det fokus på skaldjur.

Vill du göra en till rolig matutflykt under din vistelse i Östersund så tar du tåget eller lokalbussen till ekologiska Kretsloppshuset i Mörsil. I deras butik kan du köpa oljor, vinägrar, salter...och lingonketchup! Glöm inte att njuta av en fika eller en lunch i deras restaurang och kafé.

Ta sig dit: SJ-tåg till Östersund.
Mer info: jazzkoket.se och kretsloppshuset.com

Gunnebo slott
Foto: The Flowershop.

9. Besök ett slott!

Sofiero slott, Läckö slott, Nynäs slott ... Vill man verkligen känna av den skördetid vi är uppe i, så rekommenderas ett slottsbesök. Flera av våra förnämsta slott har fina köksträdgårdar och kaféer.

Ska man framhålla ett slott, så får det bli Gunnebo utanför Göteborg. Vid sidan om trädgården finns här också ett utomhus middagsbord att hyra. För 200 kronor per person ingår då också Primuskök, råvaror och recept till maträtten, bestick, fårplädar, örter från Gunnebos köksträdgård samt kokkaffe och fika.

Är du sugen på en mer klassisk inomhusmiddag serverar Gunnebo Kaffehus och Krog varje fredag och lördag en 5-rättersmeny med säsongens och lokala råvaror som fokus. 

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss eller spårvagn.
Mer info: gunneboslott.se, sök på Edible Country.

Obs! Edible Country-bordet kan bokas till och med 23 september.

Eldveckan i Höga Kusten
Foto: Fredrik Lewander

10. Eldigt i Höga Kusten

Vecka 44 tänds de öppna eldarna längst med Höga Kusten. Under Eldveckan kan du bl a laga mat över öppen eld på flera platser i Höga Kusten-området, allt från enkel grillkorv till trerättersmiddag. Årets Eldvecka planeras fortfarande men du kan få en känsla för vad som kommer erbjudas på deras hemsida.

Och på tal om att det bränner till... Höga Kusten bjuder inte bara på otroligt vacker natur, där hittar du även dryckesupplevelser av världsklass. Destillerierna Härnö Gin och High Coast Whisky är båda värda ett besök om du har åldern inne. De erbjuder både guidade visningar och provning, glöm inte att förboka ditt besök! 

Ta sig dit: SJ-tåg till Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik. Sedan lokalbuss.
Mer info: hogakusten.com/eldveckanhernogin.se och highcoastwhisky.se