Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Skidorter i Sverige som nås med tåget

Skidsemestra i Sverige, kliv av tåget och gå direkt till skidbacken!

Foto: Fredrik Broman

Res klimatsmart och bekvämt med tåg till fjällen. Här tipsar vi om några härliga skiddestinationer i Sverige som du lätt kan ta dig till med tåg. Kliv av tåget och promenera till skidbacken eller längdspåret utan att behöva transfer. Du slipper dryga timmar bakom ratten samtidigt som skillnaden i klimatpåverkan är stor.

Bästa tipsen för tågresan till fjällen

Vi bjuder vi på våra bästa tips inför din tågresa till skidbacken. Allt från hur du packar smartast till när du ska boka resan. 

Våra bästa tips för skidresan här

Skidorter nära järnvägsstationen

Familj grillar på skidutflykten i Järvsö
Foto: Destination Järvsö

1. Järvsö

Järvsö är en genuin och levande ort som lockar barnfamiljer året om. Här anländer tåget mitt i byn och du kan enkelt promenera direkt till södra skidområdet, en knapp kilometer bort. Många som hyr boende i byn lämnar bagaget på vägen och promenerar sista biten till liften. Väl framme vid backen hämtar du din förbokade skidutrustning och ger dig direkt ut i någon av de 20 välpreparerade nedfarterna.

Järvsö satsar på ett brett utbud av unik och närproducerad mat i backarna och här kan du till exempel äta på Creperiet, i den stora träkåtan på toppen eller testa den varma Järvsöklämman. För den med stor packning testar Järvsö i vinter boendetransfer mellan tåg och boende.

Resan till Järvsö: Det går flera dagliga avgångar från Linköping och Stockholm till Järvsö och tåget stannar mitt i byn.

Läs mer om Järvsö på vår vintersida

Utförsåkning i Åre
Foto: Ola Matsson

2. Åre

I Åre finns skidåkning för alla smaker – allt från rullband till världsmästerskapsbackar och utmanande off pist. Järnvägsstationen ligger mitt i Åre by och härifrån är det promenadavstånd till det mesta, inklusive Åres hela skidsystem med 46 liftar, 89 nedfarter och 890 fallhöjdsmeter. 

Men Åre är så mycket mer än skidbackar. Här hittar du restauranger, mysiga caféer, nattklubbar, shopping och äventyrsbad. Ta nattåget och anländ till byn lagom till liftarna öppnar, redo för en härlig dag i skidbacken, eller ta tåget som kommer fram på kvällen och kasta dig direkt ut i Åres nattliv. 

Resan till Åre: Den som vill åka tåg till Åre kan välja SJs nattåg från Göteborg eller Stockholm. Vi kör också dagtåg. Tåget stannar mitt i byn.

Läs mer om Åre på vår vintersida

Skidåkning i Björkliden
Foto: Mikko Nikkinen

3. Björkliden

Björkliden är fjällen på riktigt. De långa pisterna bjuder på magisk utsikt över Torne Träsk och Lapporten, med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro. Från järnvägsstationen till pisterna är det bara några hundra meter.

Lugna Björkliden är ett härligt alternativ för barnfamiljer, men med Sveriges tredje högsta fallhöjd och natursnö i massor finns även utmaningar och off pistmöjligheter för de mer avancerade åkarna. Här finns 23 pister i olika svårighetsgrad.

Resan till Björkliden: Med nattåg från Stockholm åker du direkt till Björkliden. Från 13 december 2020 kör Vy nattågen till norra Norrland, du kan fortfarande köpa din biljett här på sj.se 

Läs mer om Björkliden på vår vintersida

Träd på vinteräng

4. Duved

Duved, som ligger tio kilometer från Åre, har en egen järnvägsstation som ligger nära både skidbacke och stugområde. I Duved råder en lugnare atmosfär och tempo än i storasyster Åre och skidbackarna är mestadels röda eller blå. En sittlift tar dig upp till toppen och sedan är det bara att ge sig ut i de långa och breda backarna. Om det snöar eller blåser är Duveds backar ofta ett bra alternativ, då större delen av systemet ligger nedanför trädgränsen. Från Duved tar du dig lätt med ankarlift över till Tegefjäll eller bussen bort till Åre.

I Duved finns också fina längdspår; 2,5 km, 5 km, 7 km (elljus), 10 km och 15 km.

Resan till Duved: Den som vill åka tåg till Duved kan välja SJs nattåg från Göteborg eller Stockholm. Vi kör också dagtåg. Tåget stannar mitt i byn.

Läs mer om Duved på vår vintersida

Storlien
Foto: Kildor, Wikimedia Commons

5. Storlien

Var du än bor i Storlien har du nära till liften och det är bara 500 meter från järnvägsstationen till det alpina skidområdet. Här är kalfjället alltid närvarande och du blickar ut över fjälltoppar som Blåhammaren och Sylarna. Längsta nedfarten "Hotellöpan" har behaglig lutning hela vägen, medan de svarta backarna Ravinen, Kortsvängen och Långsvängen är en större utmaning. Den som åker skidor på Skurdalshöjden kan välja mellan 9 liftar och 23 nedfarter.

Vill du hellre åka längdskidor finns längdspår på 2,5 km, 4,5 km (elljus), 6 km, 7 km, 10 km och 12,5 km i den genuina fjällmiljön.

Resan till Storlien: Till Storlien reser du med SJ antingen till Duved eller Sundsvall och byter till Vy, som också kan bokas här sj.se.

Norrsken i Abisko

6. Abisko

Nulja Offpist i Abisko nationalpark kallas för Sveriges kanske bäst bevarade skidhemlighet. Från järnvägsstationen Abisko Turiststation är det bara en halv kilometer till liften som tar dig upp till Aurora Sky Station. Den två kilometer långa linbanan är öppen från slutet av februari till början av maj. För den som gillar offpist i orörd fjällterräng är fjället ett eldorado. I det markerade offpistområdet, med 500 fallhöjdsmeter, kan du välja väg ner och samtidigt njuta av den magiska utsikten över Abiskofjällen. Här finns flera rekommenderade nedfarter att välja mellan.

Vill du hellre åka längd finns tre olika spår i nationalparken, 4,5 km, 9 km och 13,5 km.

Resan till Abisko: Med nattåg från Stockholm åker du direkt till Abisko. Från 13 december 2020 kör Vy nattågen till norra Norrland, du kan fortfarande köpa din biljett här på sj.se

Läs mer om Abisko på vår vintersida

Skidåkning i Låktatjokko
Foto: Lapland Resorts

7. Katterjåkk

Järnvägsstationen Katterjåkk ligger längs Malmbanan mellan Kiruna och Narvik, som är en av Sveriges vackraste tågresor. Katterjåkk, som har en turiststation, är en bra bas för fjälläventyr i världsklass. Bara 50 meter från den röda lilla stationen finns en knapplift som tar dig rakt ut i Riksgränsens skidsystem.

För den som hellre åker på längden finns möjligheter både till toppturer och turåkning. Du kan till exempel ge dig till Vassivagge, som fått smeknamnet Soldalen, tack vare att den vindskyddade dalgången anses solsäker.

Resan till Katterjåkk: Med nattåg från Stockholm åker du direkt till Katterjåkk. Från 13 december 2020 kör Vy nattågen till norra Norrland, du kan fortfarande köpa din biljett här på sj.se

Skidhopp i Riksgränsen
Foto: Ludvig Billtoft

8. Riksgränsen

Riksgränsen är ett riktigt paradis för skidåkare. Det är mindre än 100 meter från järnvägsstationen till skidbackarna, där du kan välja mellan allt från vindlande pister till off pist med hög kvalitet. Den som vill ha en riktig utmaning väljer till exempel att åka i Nordalsfjäll, där Nordiska mästerskapen i extremskidåkning hålls varje år. Den rikliga nederbörden bidrar till att Riksgränsens blivit en unik skidort med skidåkning i världsklass och det är inte för inte som orten har utsetts till Sveriges bästa off pist två år i rad i en omröstning på nätet bland skidåkare.

I Riksgränsen kan man åka skidor på midsommarhelgen och då är fortfarande rikligt med snö.

Resan till Riksgränsen: Med nattåg från Stockholm åker du direkt till Riksgränsen. Från 13 december 2020 kör Vy nattågen till norra Norrland, du kan fortfarande köpa din biljett här på sj.se 

Läs mer om Riksgränsen