Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sex mindre skidorter i Jämtland

Läs om mindre kända fjällorter som du enkelt kan resa till med tåg.

1. Trillevallen

Trillevallen är en doldis med anor. Hit åkte Sällskapsresans Stig-Helmer med skolklassen i nian och hit åker familjen som vill ha ut något av skidresan allihopa – samt Årebor som i ensamhet vill mata korta, men ofta snötunga, offpiståk en förmiddag just efter snöfall.

Storleken är inte attraktionen. Åtta liftar och 21 nedfarter, ingen storslagen fallhöjd, men Trillevallen erbjuder åkning för alla och föräldrar har god överblick över barnen. Backrestaurang med värmestuga i bottenvåningen. Fina skidspår i anslutning till anläggningen. Jo, en sak till. Utsikten från toppen hör till en av Västjämtlands vackraste med Åreskutan i blickfånget.

Så tar du dig hit: Tåg till Undersåker, sedan kan du bli hämtad och få skjuts ända fram.

Mer info: trillevallen.com

2. Edsåsdalen

En riktig familjeklassiker. Snäll åkning med snälla höjdmeter, barnen lär sig snart att hitta och som förälder har man god överblick.

I Ravinbanan finns utmaningen för dem som vill – en funpark med skicrossbana med hopp, boxar och rails. En skoterlift bort, några kilometer upp på fjället, ligger restaurangpärlan Vita Renen som serverar grym skidåkarmat. Därifrån går även liften upp till toppen av Renfjället med en slående utsikt över Åre och Skutan.

Edsåsdalen har sammanlagt fem liftar och runt 13 gröna/blå/röda nedfarter. Fina längdspår både i skog och till fjälls i anslutning till anläggningen. Kvällstid äter man gärna på Köjagården.

Så tar du dig hit: Tåg till Undersåker, sedan taxitransfer in till Edsåsdalen, cirka åtta kilometer bort.

Mer info: edsasdalen.se

Utförsåkning i Jämtland

3. Gruvbacken i Huså

Ligger på riktigt i Åreskutans skugga. På "baksidan", om man är Årevänd, och givetvis på "framsidan" om man ser det från Husåhåll.

Huså är en mytomspunnen skidort, om man får tro Åreborna. När vinden har blåst Skutan kal kan Huså digna under snötyngden och erbjuda riktigt bra skogsåkning (Sveriges bästa offpist, enligt många) som genererar många Instagramögonblick.

En släplift tar dig till pistade backar i alla färger och till åkning i granskogen.

Äter gör man med fördel på lunchrestaurangen Den djupa gruvans krog.

Så tar du dig hit: Tåg till Järpen, sedan taxi till Huså, alternativt tåg till Åre och genom att åka den pistade leden över Skutan med skidor på fötterna och packning i ryggsäck. Transport tillbaka med skoter och kälke.

Mer info: gruvbacken.se

Retromysig inredning på Kolåsens Fjällhotell

4. Kolåsen

Kolåsen är en udda fågel i sammanhanget, här finns ingen utförsåkning med liftar, men ett måste för retrovurmande fjällfantaster som hellre åker skidor på längden.

Kolåsens fjällhotell, som är medlem i Svenska Turistföreningen, har funnits sedan 1895, i sin nuvarande form sedan 1934. Till en början beboddes det av luftgäster, "dock icke lungsotspatienter", som behövde luftombyte, men även prominenta gäster som Winston Churchill har hittat hit. Den senare fick ett rum uppkallat efter sig.

Inredningen präglas av 30-, 60- och 70-tal och omgivningen tar andan ur en.

Så på med vadmalsknickers och knähöga ullstrumpor – eller dra på din alldeles vanliga outfit – och få en sällsamt trevlig upplevelse i närliggande Skäckerfjällen.

Så tar du dig hit: Tåg till Järpen och sedan vidare med buss 551 till Kallsedet (avg. mån, ons och fre). Kolåsens fjällhotell kan sedan transportera från Kallsedet.

Mer info: kolasen.se

Barn i längdspåret

5. Almåsa

Almåsa är Jämtlands stora hemlighet. Kanske för att den inte ligger utmed sträckan Östersund–Åre, utan en bit norr om Storsjön i Krokoms kommun, men också för att anläggningen är liten.

Men det är kvalitet som erbjuds. Almåsaberget är 706 meter högt och har två svarta backar, två röda och två gröna. Blå finns det en av. Två liftar, park och barnområde gör ändå backen till en familjevänlig anläggning där du dessutom kan hitta fin skogsåkning.

Både Bode Miller och Aksel Lund Svindal ska ha gett Almåsa sitt beröm som fin träningsbacke.

Så tar du dig hit: Tåg till Krokom, sedan taxi till anläggningen.

Mer info: almasafritid.se

Längdskidåkning

6. Storlien

Storlien har varit ett populärt resmål för vintersport sedan 1882 när järnvägen drogs hit. Här finns nio liftar och 23 nedfarter, från högfjäll ner i skog. Här finns skidbackar för alla smaker och en böljande lekfull terräng för den som vill köra utanför pisten. Även funpark för den hugade. Svänger man av ner mot Norge (Storlien ligger bara två kilometer från gränsen) finns riktigt fina offpiståk.

I Storlien äger kungen och Silvia en sportstuga, som de traditionsenligt brukar besöka under påskhelgen.

Så tar du dig hit: Tåg hela vägen till Storlien, med ett byte i Duved.

Mer info: storlienfjallen.se