Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Med tåg till Europa

Sugen på tågluff i Europa? Här är de bästa tipsen från SJ-medarbetare: trebarnsfamiljen, det mogna paret som reser oplanerat och ensamresenären som alltid väljer 1 klass.

Toppbild: Foto över de schweiziska alperna, taget från tågfönstret. ©Jan Hetman

TÅG I EUROPA

Börja planeringen av din tågresa på sj.se/utlandsresor. Där har vi samlat information om Interrailkort och tips på tågpass för tågluff i Nordamerika, Australien och Japan.

Tillsammans med Omio erbjuder vi dig dessutom att köpa enkelbiljetter och tur- och returresor till de mest populära resmålen i Europa. 

 

 

Välplanerad trebarnsfamilj

Familjen Klerebo slopade planerna på en all inclusive-semester med flyg. I stället blev det en minnesvärd tågluff till Medelhavet med de tre barnen – via fina äventyrsbad och lekplatser.

Målet för tågsemestern var att ta sig till sol och bad i Italien, eftersom mamma Sara bilat i Europa som barn och ville återse landet med de egna barnen. De delade upp planeringen. Sara sökte efter barnvänliga stopp och boenden på vägen och fick många bra tips av Facebookgruppen Tågsemester. Pappa Nils gav sig i kast med reselogistiken. Interrailkort (där alla tre barnen reser gratis) och nattågs- och platsbiljetter för de längre tågsträckorna bokades. Som nybörjarluffare med tre barn kändes det tryggt med en genomarbetad planering.

- Utgångspunkten var att vi skulle resa på barnens villkor , inte stressa utan istället stanna på platser där det fanns roliga aktiviteter för dem. Vi lade in rejält med tid vid tågbyten så barnen fick tid att leka av sig. I många städer finns fina och stora lekparker nära järnvägsstationerna, säger Nils.

När det var dags att ge sig iväg hade föräldrarna med var sin stor ryggsäck, fyllda med fem klädombyten för alla. Love bar familjens badkläder och microfleecehanddukar i sin ryggsäck, medan småsyskonen hade leksaker i sina små. Här fanns kortspel, ritgrejer, pyssel, pingisracket – och under den andra resdagen plockades en bärbar spelkonsol fram. Men reglerna var tydliga. Barnen fick bara använda den på tåget.

Tågsemestern inleddes med SJs nattåg Stockholm – Malmö, vidare via Köpenhamn till Hamburg, där ÖBB:s nattåg tog dem till de österrikiska alperna. Där kom första stoppet – två nätter i den familjevänliga alporten Wagrain. Ett äventyrsbad och upptäcktsfärd med lift upp på berget Grafenberg var några höjdpunkter. Tre lokaltåg tog dem vidare till italienska Trieste i två dagar. På färden mot Rimini blev det ett kort stopp i Venedig.

I fyra dagar pustade de ut och njöt av sol och bad i Rimini innan de inledde hemfärden norrut med två dagars mellanlandning i Zürich. Då hade värmen stigit upp till 38 grader, men på tågen var det svalt och skönt.

Vad var bäst på tågluffen?

- Barnen älskade badlanden och att bada i havet. Jag tyckte det var fantastiskt med de fina miljöerna vi såg från tågfönstret, samtidigt som vi umgicks, säger Sara.

- Vi fick se mycket på kort tid, och wow, vilka minnen vi skapat ihop med barnen, säger Nils. 

Familjen Klerebo. Från vänster pappa Nils, mamma Sara, Love, Olle och Smilla.

NILS KLEREBO

Ansvarig SJ kundprogram.
Reste med: Fru Sara och barnen Love, 9, Olle, 8, och Smilla 5.
Resrutt: 12 dagar till Österrike, Italien och Schweiz.

3 TIPS FRÅN NILS:
1. Packa kläder i packpåsar i ryggsäcken.
2. Fyll vattenflaskor till en tredjedel och frys under natten, så slipper du kånka på frysklampar till kylväskan.
3. Ha alltid med mat och dryck ombord. Hungriga ungar är inte kul!

Sol och bad i Rimini, Italien. Foto: TinoFotografie/Shutterstock

"Det fixar sig"-paret

Inga hotell bokade från Sverige. Inga platsbiljetter köpta månader i förväg. När SJ-medarbetaren Anki Backlund och maken Christer tågluffade i Europa med små kabinväskor lät de reslust och intressen styra resan.

Många nya tågluffare vill planera resan in i minsta detalj. De oroar sig för platsbrist på tågen och att missa byten. Så ville Anki och Christer inte ha det.

- Vi bestämde oss för att inte detaljplanera, och det gick hur bra som helst, trots att vi reste i högsäsong i juli. Vi åkte på våra Interrailkort och valde regionaltåg som inte kräver platsbiljetter. När vi åkte snabbtåg någon gång fixade vi biljetter enkelt på nätet eller på en station. Det var skönt att slippa stressen, säger Anki.

Hur valde ni resmål under resan?

- Vi hade tre hållpunkter: träffa vänner i Stuttgart, åka Bernina Express över Alperna och besöka Cinque Terre i Italien. Sedan låg vi hotellrummen och letade ställen med våra surfplattor. Vi fastnade för Bologna och Verona, som var jättefina städer med mycket att se och vi tog ett lokaltåg till Gardasjön.

Att boka boende under resan, hur gick det?

- Inga problem! Vi bokade enkla hotell eller pensionat på nätet två dagar i förväg. Eftersom vi reste med lätt packning behövde vi inte bo nära stationen. Vi tog gärna en lokalbuss och bodde utanför turistområden. I La Spezia bodde vi exempelvis inneboende hos en äldre italienska, vars barnbarn hjälpte till med engelskan.

Vad var bäst?

-Panoramatåget med Bernina Express, som vi faktiskt bokat i förväg, var en upplevelse med alla vyer, berg och akvedukter. Båtturen mellan fiskebyarna i Cinque Terre var också underbar. Och för sommaren planerar vi en ny tågluff - kanske Norge eller Spanien.

Anki och Christer Backlund.

ANKI BACKLUND

Innehållsansvarig, glad pensionär sedan 2020.
Reste med: Maken Christer.
Resrutt: 15 dagar till Tyskland, Schweiz och Italien.

3 TIPS FRÅN ANKI:
1. Åk dagtåg mellan Köln och Stuttgart där rälsen går intill Rhen med vinodlingar och höga berg. Så vackert!
2. Ta med grenuttag, så alla kan ladda mobiler och surfplattor samtidigt på tåget.
3. Avsluta tågluffen med några timmar i Köpenhamn så behåller du den kontinentala känslan in i det sista.

Bernina Express i Schweiz. Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock

Lyxig ensamresenär

Tågvärden Anna Hallman är en rutinerad tågresenär i Europa. Hon reser gärna på egen hand - och alltid bekvämt i 1 klass. Nu senast till solsemestern i Kroatien.

Anna, som är tågvärd på SJ sedan 14 år, har tågsemestrat flera gånger i Europa. Första gången för 6 år sedan blev det en ambitiös och överplanerad tvåveckorsluff med bästa kompisen över "halva Europa". Det gav lärdomar inför nästa tågluff, till badorten Rovinj i Kroatien sommaren 2018. 

- Jag stannade minst två dagar på varje ställe ner till Kroatien, annars blev det för intensivt. Jag är intresserad av historia, så jag gör gärna stopp i historiska städer. Den här gången stannade jag i Nürnberg, där nazisträttegångarna hölls efter andra världskriget, Salzburg och Trieste.

Hur mycket planerade du i förväg?

- Lägenheten i Rovinj, där jag bodde i åtta dagar, bokade jag genom semesteruthyraren Novasol. De andra stoppen bokade jag i förväg på nätet, men med avbokningsmöjlighet i fall något skulle gå snett. Jag reste med Interrailkort utan platsreservationer. Det är så enkelt att köpa platsbiljetter på stationer eller i appar längs vägen - och så skönt att slippa känna stress vid tågbyten.

Varför 1 klass?

- För att det är lugnare och bekvämare. Alla tåg i Europa har inte samma höga standard i 2 klass som SJs tåg har. Men de österrikiska tågen är riktigt fina. Där har de till och med business class, som är finare än 1 klass, med breda flygplansstolar, bordsservering och kaffebuffé. En tågvärd, som tyckte det var kul att träffa en kollega från Sverige, visade mig runt.

Hur är det att tågluffa som ensam kvinna?

Jag har alltid fått ett respektfullt bemötande, men jag är noga med att läsa på om platser jag besöker, så jag inte hamnar i något skumt område. Jag är väldigt social och har lätt att få kontakt med folk på tåg. Där umgås man mer än på flyg, där människor är asociala fastän de sitter så nära varandra.

SJs tågvärd Anna Hallman unnar sig resor i 1 klass under sina tågluffar i Europa.

ANNA HALLMAN

Tågvärd.
Reste: På egen hand
Resrutt: 15 dagar till Tyskland, Italien och Kroatien.

3 TÅGLUFFARTIPS FRÅN ANNA:

1. Packa ponchon. Värmer kyliga kvällar, och utmärkt som kudde eller pläd över benen.
2. Ta med matlåda, kåsa och plastbestick. Då kan du köpa till exempel yoghurt att äta ombord - eller på hotellrummet när du inte vill gå ut och äta.
3. En tom duffelväska i resväskan. Utmärkt för shopping på hemresan.

Semesterhäng i Rovinj i Kroatien.