Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Att göra i Strömstad

I Strömstad finns det mycket att upptäcka. Vackert beläget vid Skagerack, här finns härlig natur och sköna vyer som inte får missas. Närheten till vattnet är vad som sätter prägeln på staden så besöker du Strömstad i sommar får du absolut inte missa att uppleva havet! 

Foto: Kristina Gillerstedt. 

Resa till Strömstad

Från mitten av juni till mitten av augusti går SJ Snabbtåg direkt mellan Stockholm och Strömstad. Övriga tider på året kan du resa till Strömstad med byte till Västtågen i Göteborg.

1. Kosterhavets nationalpark – upptäck Västkustens unika vatten

Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark. Här möter Östersjön Atlanten och den höga salthalten i vattnen gör att parken har flera sällsynta arter och biotoper. Här hittar du bl a ett av Sveriges två korallrev!

På Naturum Kosterhavet kan du lära dig mer om nationalparken men den upplevs så klart bäst från vattnet! Under högsommaren finns flera evenemang i Strömstad med fokus på Kosterhavets djur och natur. Vad sägs om en guidad båttur med chans att se sälar sola sig på klipporna? Eller varför inte prova på vattenkikare och se vad du stöter på under ytan? 

Läs mer om och hitta fler evenemang på vastsverige.se

2. Hilmas Alaska – en guldgrävarhistoria i blomsterskrud

På ön Nord Långö hittar du ett fascinerande arv efter 1800-talets svenska utvandringen till Amerika. Hilma Svedal lämnade Bohuslän i slutet av 1890-talet för att söka lyckan och hamnade tillslut i Alaska, där hon bland annat vaskade guld. 1925 återvände hon till Sverige med sitt guld och påbörjade bygget av en sten- och blomsterpark som finns att beundra än idag.

Trädgården består av växter, bohuslänsk sten, snäckor och cement. Här finns terrasser, paviljonger, broar och utkikstorn som låter dig njuta av både den vackra trädgården och Kosterhavet. Här finns även ett café  som är öppet under den sommarperiod som skärgårdsbåtarna angör Alaska.

Se turlista och boka båtbiljett på selincharter.com

3. Daftöland – nöjespark för hela familjen

På nöjesparken Daftöland finns något för alla. Gillar du fart, höjder eller när det snurrar? Oavsett så är chansen stor att du hittar en åkfavorit som faller dig i smaken! Här finns attraktioner som barnen kan åka själva och sådant ni upplever hela familjen tillsammans.

Behöver du en paus från åken så finns det spel, chokladhjul, hoppkudde, hinderbana och mycket mer som lockar fram skratten. Under högsommaren spelas det dessutom piratteater varje dag. Och när piraterna inte står på scen hittar de på bus runt om i parken när du minst anar det ...

Läs mer om Daftöland på daftoland.se

4. Strömstads kallbadhus – njut av bad och bastu

Sedan 1700-talet har salta bad varit en tradition i Strömstad. Strömstads kallbadhus är numera ett av ett fåtal flytande kallbadhus i Sverige. Här kan du njuta av det unika Kosterhavet, där bräcka Östersjön möter den salta Atlanten. Utöver vattnet så kan du även avnjuta solen från soldäcket, värma dig i bastun och hoppa från hopptornet. Kallbadhuset ligger centralt vid strandpromenaden och är öppet både sommar- och vintertid.

Se öppettider och priser för Strömstads kallbadhus på stromstad-bad.se

5. Nordby Shoppingcenter - ett av Skandinaviens största köpcenter

Håller sommarvistelsen i Strömstad på att regna bort? Då kan ni åka till Nordby Shoppingcenter för att undvika regn och rusk! Ett stenkast från norska gränsen ligger ett av Skandinaviens största köpcenter med 80 000 kvadratmeter shopping. Här hittar du Nordens ledande butikskedjor inom mode, skönhet, hobby, hus och hem.

I Nordby Shoppingcenter ligger även Gottebiten, en gigantisk godisbutik där både stora och små kan välja och vraka bland söta favoriter. Och när barnen behöver göra av med all extra energi från sockret så leker de bäst av den på Djungelland, ett lekland fyllt med kanor och äventyr som ligger mitt i köpcentret.

Läs mer och se butiksutbudet på nordby.se

Tre saker i Strömstad som inte kostar någonting!

Artscape Lighthouse

Artscape är en icke-vinstdrivande organisation som vill inspirera och göra konsten tillgänglig för alla. Tillsammans med bl a Strömstadsbyggen anordnade man 2022 Artscape Lighthouse i Strömstad och du kan fortfarande beundra konstverken under en promenad runt Strömstad. Läs mer och ladda ned kartan på vastsverige.se

Strömstad Stadshus

Stadshuset i Strömstad är kanske kommunens märkligaste byggnad. Ett pampigt jugendhus i granit som finansierades av en lokal grosshandlare, vars donation kom med ett antal krav som inte var förhandlingsbara ... Under sommaren anordnas gratis visningar av byggnaden. Läs mer om guidade turer på vastsverige.se

Nötholmens naturreservat

Nötholmen är en ö nära Strömstad centrum som sedan 2008 är ett naturreservat. Här finns ca 3 km natursköna stigar med vindskydd och rastplats. Här kan du promenera runt och njuta av naturen eller bada från både klippor och strand. Utmed norra stranden finns den en naturstig som är tillgänglig för dig med funtionsnedsättning. Mer information och karta hittar du på stromstad.se