Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

6 saker att se och göra i Hamburg 

Ta nattåget raka vägen till Tyskland och vakna upp i vackra Hamburg. Som Tysklands näst största stad med sina 1,8 miljoner invånare finns det någonting att se och göra för alla. Upptäck den berömda hamnen, kultur, arkitektur och nervkittlande historier som bara är en liten del av vad vackra Hamburg har att erbjuda. Här listar vi 6 saker du bara inte får missa under din vistelse. 

1. Miniatur Wunderland 

Som en fortsättning i tågets tecken slår Miniatur Wunderland upp dörrarna till världens största modelljärnväg! Det hela började när bröderna Braun kom på den briljanta idén att skapa världens största järnväg i miniatyr, som en hyllning och minne av deras barndom, och inte minst kärlek för järnvägen. Järnvägen började byggas år 2001 och är under konstant påbyggnad. I Miniatur Wunderland åker hela 1 040 tågsätt omkring i anläggningen som styrs från en övervakningscentral bestående av 70 datorer. 

Här får man ta del av mer än bara järnvägar, här finns även modellstäder, häftiga miljöer, båtar, flyg, luftballonger, flygplatser samt andra delar av världen som man får uppleva på ett helt nytt sätt. När hungern smyger sig på efter en dag i runt om i världen kan du slå er ner i restaurangen, som givetvis är designat efter ett tåg. Här kan du vila benen i sköna säten och avnjuta en bit mat. 

Läs mer om Miniatur Wunderland här.

Foto: Miniature Wunderland Hamburg

2. Speicherstadt - Unescos världsarv

Besök ett av världens arv! 2015 var året då Hamburgs Speicherstadt blev ett världsarv. Speicherstadt även kallat "lagerstaden" var förr i tiden ett lagringsområde där man byggde utrymmen för just lagring på pålar vid vattnet och mellan kanalerna under 1880-talet. Här förvarades exklusiva varor bakom de röda tegelväggarna. 

Idag finns både kaféer, museum, restauranger och pampiga vindsvåningar i Speicherstadt mastiga lagerlokaler, här kan du även finna attraktioner som Hamburg Dungeon och Miniatur Wunderland. "Norra Venedig" är ett av de smeknamn området fått med dess slingrande kanaler, båtturer och tidvatten. Vid ett besök i Hamburg är det ett måste att boka in sig på en båttur mellan magasinen, broarna och uppleva Floden Elbe på riktigt.

Är du inte förtjust i vatten, eller har lätt att bli sjösjuk, går det minst lika bra att upptäcka Speicherstadt till fots. Har du ett späckat schema under dagarna kan du besöka området på kvällstid då stadens ljus lyser upp i mörkret. På kvällarna kryllar det av människor som vill njuta av kanalerna medan de tar något gott att äta eller dricka. Speicherstadt ligger i centrum av Hamburg och efter besöket har du nära till både restauranger, shopping och andra aktiviteter. 

Läs mer om Speicherstadt här.

3. Elbphilharmonie 

Elbphilharmonie är konserthuset där alla dina sinnen får ta del av en fängslande atmosfär och hisnande arkitektur av vad som är en av Europas mest påkostade konserthus. Här får du ta del av Hamburgs symbol för den historia som varit, den nutid som är och den framtid som kommer.

Efter en lång tid av längtan färdigställdes det spektakulära konserthuset år 2017. Konserthuset byggdes på grunden av vad som en gång var ett lagermagasin, där bland annat kaffe, tobak och kakao förvarades. Idag ser det minst sagt annorlunda ut med en inglasade fasad på 110 meter upp i luften, tre konsertsalar och en spektakulär rulltrappa på 80 meter som tar gästerna upp till den 26 våningen. 

Elbphilharmonies koncept och manér för dess musik handlar om mångfald, kvalité och att bryta ner genrer. Här är de moderna kompositionerna minst lika viktiga som de klassiska, och att vara lyhörd för samtidens musik och kultur är av stor vikt.

Läs mer om Elbphilharmonie här. 

4. Hamburg Dungeon

Gör dig redo för ett rysligt pirrande äventyr i ren Hamburg-anda. Likt en tidsmaskin färdas du tillbaka till olika århundraden där en del av Hamburgs historia tog plats. Med 360 olika uppsättningar av teatraliskt berättande, 11 interaktiva shower, underjords karuseller och specialeffekter tar Hamburg Dungeon med dig på en upplevelse du sent kommer att glömma. Bli en del av historien och upplevelsen, samtidigt som du lär dig något helt nytt. 

Läs mer om Hamburg Dungeon här. 

Foto: Hamburg Dungeon

5. Neuer Wall

Neuer Wall är shoppinggatan utöver det vanliga. Här hittar du exklusiva märken och butiker som har det lilla extra. Den 600 meter långa gatan sträcker sig från Jungfernstieg till Stadthausbrücke och här kan du välja och vraka bland butiker som passar dig bäst. Vila benen och njut av en kopp kaffe mellan shoppingen, på Neuer Wall finns det även något för kaffeälskare och sötsugna. 

Sternschanze 

Från exklusivt och elegant till second hand och streetwear. Sternschanze som en gång var ett obemärkt arbetarkvarter är idag något helt annat, här är stadsdelen som har lite av allt. Fynda trendiga kläder, besök billiga barer och njut av häftig gatukonst. När kvällen kryper på är Sternschanze rätt ställe för att utforska Hamburgs nattliv med dess unika barer och nattklubbar. 

6. Fischmarkt

Stannar du över helgen, eller har hela söndagen framför dig? Det finns ännu mer att uppleva vid floden Elbe. Passa på att besöka den omtalade fiskmarknaden med anor från förr, här bosatte sig fiskare och hantverkare under 1500-talet. Fiskmarknaden tar plats varje söndag och här samlas både lokala invånare likaså turister för att ta del av färsk fisk, frukt, blommor och kläder.

Läs mer om Fischmarkt här.