Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

6 saker att se och göra i Berlin

Ta tåget till Tysklands huvudstad Berlin - staden som har något för alla. Strosa gata upp och ner för att ta del av fantastisk shopping, upptäck den häpnadsväckande gatukonsten och lär dig mer om Berlins kultur. Vi tipsar om 6 saker att se och göra under din vistelse. 

1. Fernsehturm - Berlins bästa utsiktsplats

Berlins pampigaste utsikt finner du från Fernsehturm - det 368 meter långa tornet på Alexanderplatz i Berlin, Europas näst högsta tv-torn. Tornet är inte bara till för tv och radio som på 60-talet, idag är det en av Berlins mest kända sevärdhet, utsiktsplats och restauranger. Fernsehturm byggdes 1965-1969 och kom att bli en symbol för Östberlin där man från tornet kunde blicka ut över Västberlin. 

Ta en snabbtur upp i tornet och njut av den vackra utsikten eller stanna längre och boka bord i tornets restaurang. Avnjut frukost, middag eller drinkar uppe på 200 meters höjd med 360-graders panoramautsikt över Berlin.

2. Museiön - Ön som kryllar av kultur

Den som vill utforska Berlins kultur och konst har något att se fram emot! Precis som det låter är Museiön en ö i centrala Berlin som bland annat består av fem olika museum, som ligger på den norra delen av ön Spreeinsel. Museiön är Berlins äldsta och mest berömda museikomplex, och vi förstår varför. 

De fem museerna bär på sina egna historier och är helt unika i sina slag, vilket gör varje museum värt att besöka. Altes Museum med den kungliga och klassiska konsten i fokus. Neues Museum, som på grund av förstörelse har ny arkitektur med spår av kriget i väggarna. Med sina 66 salar bjuder Bode Museum in till rum fyllda med skulpturer och konstverk, här kan man även skymta medaljer och mynt från 600-talet. Altes Nationalgalerie är museet med arkitektur från grekiska tempel, här finns anrika konstverk och skulpturer från bland annat  klassicismen, den franska expressionismen, och romantiken. Pregamonmuseet är det populäraste museet, i huvudsak på grund av monumentala Pregamonaltaret och Ishtarportalen. Här inne finns världsberömda samlingar av skulpturer från Grekland och Rom. 

3. Berlinmuren - En bit historia

Ett måste vid din vistelse i Berlin är ett besök vid Berlinmuren, eller i alla fall det lilla av den som är kvar. Muren som delade upp Tyskland i Väst och Öst byggdes 1961 och kom att bli 155 kilometer lång och nästan 4 meter hög. Idag kan man skymta resterna från muren lite överallt i Berlin, men om man vill se en större del av muren gör man det bäst på Bernauer Strasse. 

En av de större gränsövergångarna i Berlin ligger vid Fredrich Strasse, även känt som Checkpoint Charlie. Anledningen till att just Checkpoint Charlie har blivit ett välkänt ställe att resa till beror främst på att det var öppet för besökare både från Tyskland och andra länder. För den som inte har fått nog av Berlins historia och vill veta ännu mer så ligger Maurermuseum bara ett stenkast från Checkpoint Charlie, där du får lära dig allt om det svunna Berlin. 

4. Haus Schwarzenberg - Unik gatukonst

Upptäck en annan sida av Berlin - innestället med gatukonst i fokus. Mitt bland moderna byggnader, caféer och souvenirbutiker ligger denna pärla gömd, här finns det något att vila ögonen på för alla. Går du och strosar på Rosenthalerstreet och är tillräckligt uppmärksam kan man skymta porten till Haus Schwarzenberg, dit har konstnärer från hela världen rest för att bidra med sina verk. 

I anslutning till gränden ligger även The Neurotitan Gallery - en bokhandel fylld med illustrationer, serietidningar och grafisk design utöver det vanliga. Vila benen i grändens restaurang, här finns det även en bar om man skulle bli törstig. 

Vill man ta del av ännu mer gatukonst kan man besöka street art-museet Urban Nation i Schöneberg. Urban Nation är museet som samlat både gatukonst, graffiti och diverse verk från internationella konstnärer. Museets två våningar bjuder in till en häftig atmosfär där man får ta del av konstnärernas olika budskap, tekniker och uttryck.

5. Shopping för alla smaker

Ta en paus från museer, konst och torn. Kufürstendamm är stället för dig som är shoppingsugen! Strosa omkring på den 3,2 kilometer långa gatan och njut av shopping i världsklass. Här finns det kända märken från hela världen, vilket till och med gör fönstershoppingen till ett rent nöje!

Om du vill fortsätta din shoppingrunda kan du göra det på Mall of Berlin, en av Tysklands största shoppingkomplex. Välj och vraka mellan 300 butiker, här kan vem som helst hitta något som faller i smaken. När hungern faller sig på finns en rad olika restauranger och caféer där man kan slå sig ner för att ladda batterierna. 

Fynda unika prylar traditionsenligt på Arkonaplatz! I över 100 år har loppmarknaden på Arkonaplatz varit igång, här kan du handla porslin, målningar och mycket mer. Marknaden ligger i stadsdelen Mitte och är ett populärt ställe både för sin shopping men också för sin atmosfär. Marknaden infinner sig varje söndag klockan 10-16. 

6. Hauptbahnhof - Europas största stationsbyggnad

Förena nöje med nytta! Vid din ankomst med tåget till Berlin välkomnas du av en minst sagt pampig byggnad. Berlins centralstation är en av Tysklands mest trafikerade tågstationer, här passerar över 300 000 resenärer om dagen. Stationsbyggnaden invigdes 2006 och ritades av arkitekten Meinhard von Gerkan, bygget av stationen påbörjades redan år 1995. Hauptbahnhof består av hela fem våningar och gör väntandet på resan lite roligare med sina butiker och caféer.