Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Foto: Fredrik Larsson/Visit Umeå

Saker att göra i Umeå på vintern

Umeå är norra Sveriges mest befolkningsrika kommun, och vi förstår varför. Umeå är inte bara ett magiskt vinterparadis med knastrande snö och kristallklar himmel. Här finner du ett brett och varierande utbud av unika upplevelser och saker att göra i vinter. Vi ger dig 5 fantastiska tips som du inte vill gå miste om i vinter! 

1. Guitars - The Museum

Gitarrälskare eller inte - detta får man bara inte missa om man befinner sig i Umeå! Det hela började med bröderna Åhdéns växande musikintresse, och framförallt, gitarrintresset. När tvillingarna hade så många gitarrer att de inte visste vad de skulle göra av allt föddes idén. Och det var sannerligen ingen dålig idé! Idag är Guitars - The Museum en av världens största privatägda samlingar och öppen för alla att ta del av. Med genuinitet och passion blir detta ett besök att minnas.

Museumet har drop in 12:00-16:00 samt guidade turer klockan 13:00 och 15:00 måndag till lördag.

Psst! Är du SJ Prio-medlem får du 33% på entrén. Läs mer om SJ Prio och rabatten här.

Läs mer om Guitars - The Museum här.

Foto: Fredrik Fagerlund

2. Megazone - Nöjen för alla åldrar 

År 1997 startade Veronica och Jan-Ove Megazone, konceptet som skulle tillföra något spännande och nytt i Umeå centrum. Under resans gång har Megazone utvecklats och mycket har hänt. Idag är Megazone med sina 1 540 kvm Umeås höjdpunkt. Hit kommer inte bara de yngre, snarare tvärtom! På Megazone kan man boka Teambuilding, kick off, barnkalas och en mängd andra paket, skräddarsytt för ett större eller mindre sällskap. 

Laserdome, Phazerzone, biljard, shuffleboard, Pegasus Project, 3-kamp, 5-kamp, Prison Island, segway eller dart. Välj och vraka mellan aktiviteter som passar just dig och ditt sällskap, ni kommer garanterat hitta något som alla tycker är roligt. Ta en paus eller avsluta dagen på allra bästa sätt, med ett besök på Sure Shot, Megazones egna och alldeles nyöppnade restaurang. Här ska matupplevelsen vara en förlängning av allt det roliga! Menyn är genomtänkt och det finns smaker som passar alla.

Psst! Är du SJ Prio-medlem får du 15% på biljard. Läs mer om SJ Prio och rabatten här.

Läs mer om Megazone här.

3. Kulinariska smaker på restaurang Hunger & Törst 

Umeå har inte bara gitarrer och och kittlande äventyr att erbjuda, här finns det även smaksensationer i toppklass att upptäcka. Restaurang Hunger & Törst ligger i hjärtat av Umeå och är en restaurang vars fokus ligger i de hållbara, lokala och prisvärda alternativen. När årstiderna förändras ändras likaså Hunger & Törst vars råvaror baseras på det bästa av säsongen.

Hunger & Törst serverar inte det klassiska julbordet, men dock en sprakande sjurätters julmeny! Skålar du ut året i Umeå får du inte missa restaurangens lyxiga nyårslunch eller middag. 

Läs mer om Hunger & Törst här. 

Foto: Hunger & Törst

4. Úma Vintage - Butiken med passion för kläder

Barndomskompisarna Philip och Ludvig är två killar vars passion och noggrannhet för mode och kläder är minst sagt imponerande. Det var under deras resa till Tokyo för några år sedan som idén kom till och kärnan till verksamheten rotade sig. Killarna ansåg att det var brist på vintagebutiker med 80- och 90-talskläder i Sverige.

Idag har de tagit saken i egna händer och öppnat en egen butik i Umeå. Úma Vintage är en klädbutik som sköts med eftertanke och omsorg, här finns bara kläder av kvalité som är noga utvalt bland loppisar runt om i Sverige.

Butiken hittar du på Rådhusesplanaden 13, Umeå. 

5. Norrlandsoperan - Kreativitetens mittpunkt  

1974 grundades Norrlandsoperan, som till en början endast var en regional operaensemble. Sedan dess har verksamheten utvecklats och är idag ett scenkonsthus med plats för mycket mer. Operans vision är att vara en spelplats där det finns något för alla. Norrlandsoperan främjar, producerar och utvecklar konstnärlig samt scenisk verksamhet där alla kategorier och intressen ska gynnas. Utöver egna produktioner gästas operan varje år av turnerande föreställningar. 

Att besöka operan är inte bara en fröjd för ögon och öron, du kan också passa på att besöka Elektra - Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. Njut av ett glas bubbel med tilltugg i pausen, eller varför inte boka in en middag eller ett besök i Baren, den självklara mötesplatsen. Här är det alltid någonting på gång! Ta del av musikquiz eller varför inte salsafest? 

Under december och januari månad intas scenen av bland annat Winhill/Losehill, Juloratoriet med Norrlandsoperans symfoniorkester, Hoffmanns äventyr och konserten Bruckner och Schumann. 

Psst! Är du SJ Prio-medlem får du 20% på biljettpriset på egna produktioner. Läs mer om SJ Prio och rabatten här.

Läs mer om Norrlandsoperans föreställningar här. 

Uppsättningen av Hoffmans äventyr. Foto av Malin Arnesson.