Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Res genom böckernas värld med SJ och Nextory

Finns det någon bättre än att luta sig tillbaka med en riktigt bra bok och genom läsningen (eller kanske lyssningen) drömma om okända platser? Nä, det tycker inte vi heller!

Därför har vi tillsammans med Nextory valt ut 8 böcker som vi hoppas att du ska tycka om och som alla utspelar sig på platser runt om i Sverige. Upplev nya resmål från hemmets trygga vrå - kanske inspirerar det till en framtida tågresa?

Om du är SJ Prio-medlem kan du testa Nextory gratis under 60 dagar!

Är du redan Nextory-kund? Då kan du använda SJ Prio-poäng till ett av deras silver- och guldabonnemang.

Foto av Stångån: Visit Linköping

I hjärtat av Ådala av Åsa Liabäck

Charmig feelgood som utspelar sig i Linköpings trädgårdsmiljöer.

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening.

I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar. Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala.

Längs med Stångån kan du inte bara beundra Ådala koloniområde utan även besöka slussar, badplatser, parker och mycket mer. Läs om vad du inte får missa när du är på plats på visitlinkoping.se 

Foto av Sommen: Göran Assner

Vår vid Sommen av Camilla Dahlson

Härlig feelgood som utspelar sig vid Tranås smultronställe - sjön Sommen

Majlis lever i sorg efter sin man Nils som nyligen avlidit. Hon känner sig ensam och instängd i villan i Tranås och kan inte gå ut på stan utan att kvävas av alla människor, alla är de på väg någonstans, deras liv bara fortsätter medan hennes har stannat.

Kanske vore det bättre att flytta ut till sommarstugan permanent? Hon känner ju Disa på Svalarps gård, så helt ensamt blir det inte. Sagt och gjort, Majlis flyttar, men livet på landet är tuffare än hon tänkt sig och för första gången på 35 år måste hon ta itu med allt själv. Dessutom verkar Nils ha haft hemligheter för henne, det känns inte alls bra.

Vårt tips är att uppleva Sommen från däck - under sommartid kan du se sjön från sin bästa sida genom en utflykt med ångbåten S/S Boxholm. Utöver den vackra sjön och naturen så bjuder Tranås även på konst och hantverk med flertalet gårdsbutiker och gallerier. Läs mer om vad du kan uppleva i Tranås på visittranas.com

Foto av Umeå: Lars Lindh

Snöängeln av Anki Edvinsson

Iskall kriminalroman med snabba vändningar som utspelar sig i Umeå

En pojke hoppar från en bro. En kvinna hittas mördad i sitt hem. En tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra. Men Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen börjar se tecken på att allt hänger samman. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika.

Medan vintern har ett fast grepp om Umeå och snötäcket växer allt högre, kämpar Per och Charlotte mot klockan. De måste ta reda på vem som är ansvarig för tragedierna som drabbat och fortsätter att drabba staden, och de måste till varje pris hitta den försvunna flickan - innan det är för sent.

Umeå har mycket att erbjuda under både sommar och vinter. Med skog, älvar och havet alldeles runt knuten så finns det ingen brist på äventyr. Läs mer om var Umeå har att erbjuda på visitumea.se

Foto av Jönköping: Destination Jönköping

Napalm av Frida Moisto

Explosiv Jönköpingsdeckare i högt tempo

En varm sommarnatt väcks kriminalkommissarie Sten Johansson av mobiltelefonens signal. Ett bombhot vilar över Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Dessutom växer frustrationen inom arbetsgruppen. Lisa är försvunnen och de vet inte om de ska söka efter henne, vilket orsakar oväntade slitningar inom gruppen. Sten är övertygad om att Lisa behöver tid, men plågas samtidigt av oro.

Strax efter bombhotet inkommer en svårt skadad kvinna till akuten. Hon dör på operationsbordet, och det som utan tvekan är ett mord kan kopplas samman med bomben. Snart uppdagas ännu ett mord i samma stil. Har staden ännu en gång drabbats av en seriemördare?

I Jönköping finns äventyret runt hörnet. Närheten till vattnet innebär många möjligheter till bad, fiske och paddling. Och i närliggande Gränna får du den sockerkick som bara polkagrisar kan framkalla. Läs mer om Jönköpings utbud på jkpg.com

Foto av Trollhättefallen: Visit Trollhättan Vänersborg

Route 66 går till Trollhättan av Bodil Sjöström

Ömsint roman med mycket humor

Det är 400 mil mellan Chicago och Los Angeles och vägen däremellan heter Route 66. Sommaren 2010 bilar Lena tillsammans med sin fru Maggan längs den mytomspunna sträckan och de möter människor så udda att de tror att de har hamnat i en film. På många sätt blir det en tuff resa, framför allt för Lena som inte längre kan blunda för vem hon är och var hon kommer ifrån.

Det är bara 42 mil mellan Stockholm och Trollhättan och ändå blir det den sträckan som till slut blir den svåraste för Lena att färdas. Route 66 går till Trollhättan är en skildring av att ha Alzheimers sjukdom i familjen.

Trollhättan bjuder på magiska naturupplevelser med sitt fall- och slussområde, Kungsgrottan och Älvrummet. Är du mer innovativt lagd får du inte missa Innovatumområdet där du bl a kan besöka Saab Car Museum. Få mer tips om vad du kan hitta på i Trollhättan på vastsverige.co/visittrollhattanvanserborg

Inställd resa till Sabarmati av Majgull Axelsson

Klarsynt roman om identitet och relationer som utspelar sig i Nässjö

En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter. Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima.

När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka. Men Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima?

Utöver mäktig höglandsnatur erbjuder Nässjö en annorlunda Smålandsupplevelse. Med ett rikt industriuellt arv är stan lite mer rebellisk och opolerad än barnböckernas Smålandsbyar. Missa inte Nässjös coola street-art eller de unika museimiljöerna. Stan är sedan länge en viktig järnvägsknutpunkt, därför måste vi så klart även tipsa om Nässjö Järnvägsmuseum! Läs mer om vad du kan göra i Nässjö på nassjo.se

Pelle Svanslös på nya äventyr av Gösta Knutsson

Spännande berättelse med roliga upptåg i Uppsala

Vad är det egentligen som pågår i Uppsala? Varje dag händer det något nytt, roligt och spännande för Pelle Svanslös och hans vänner. Lär känna Pelle, katten med den avbitna svansen, Maja Gräddnos, Elaka Måns och hans medhjälpare Bill och Bull. Tillsammans utforskar de den stora staden, lär sig nya saker och tar sig ur svåra knipor.

I Uppsala kan du gå i Pelle Svanslös fotspår genom ett besök i hans egna lekpark eller via guidade vandringar. Passa även på att besöka Gammel-Majas boning och se Skattkammaren i Uppsala domkyrkans norra torn. Vill du ha fler tips på vad man kan hitta på vid ett Uppsalabesök så kolla in destinationuppsala.se.

Foto av Bråviken: Rana Mostaghel

Cirkusdeckarna och Kolmårdenmysteriet av Dan Höjer

Fartfylld berättelse med oväntade vändningar

De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina konster. Men Kaspar och Katinka gillar även mysterier. Och när en tiger stjäls från Kolmårdens djurpark, så tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där deckarna räddar livet på ett barn, blir instängda och träffar en gammal otäck bekantning!

Utöver Kolmårdens djurpark så erbjuder Kolmårdenområdet och Bråvikenbrantens naturreservat fantastiska upplevelser i form av sagoskog, rövargrotta och hänförande utsiker. Vill du ha tips på vad du kan hitta på i Norrköping så besök visit.norrkoping.se.

Vid resa med tåg och vid vistelse på ovan nämnda orter gäller Folkhälsomyndighetens och regionala rekommendationer för minskad smittspridning.