Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Res genom böckernas värld med SJ och Nextory

Finns det någon bättre än att luta sig tillbaka med en riktigt bra bok och genom läsningen (eller kanske lyssningen) drömma om okända platser? Nä, det tycker inte vi heller!

Därför har vi tillsammans med Nextory valt ut 10 böcker som vi hoppas att du ska tycka om och som alla utspelar sig på platser runt om i Sverige. Upplev nya resmål från hemmets trygga vrå - kanske inspirerar det till en framtida tågresa?

Om du är SJ Prio-medlem kan du testa Nextory utan kostnad under 60 dagar!

Är du redan Nextory-kund? Då kan du använda SJ Prio-poäng till ett av deras silver- och guldabonnemang.

STOCKHOLM

Drakar i Globen av Martin Olczak

Drakar i Globen är första delen i en fristående serie om fyra delar som tar vid där Jakten på Jack slutade. En perfekt läsa själv-bok lagom lång, högt tempo och med cliffhanger som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer.

Äntligen bor Jack med sin mamma och pappa igen! Jack har befriat dem och de har flyttat in i brödrostverkstan hos Jack och moster Betty. Det känns ovant att ha vuxna omkring sig som tjatar och bestämmer, tycker Jack, fast också ganska härligt.

Men varför sitter plötsligt tretton korpar på takåsen utanför fönstret? Vad är det för jättestort ägg vätten Rurik har hittat? Och vem är egentligen den fruktade Drakdödaren?

Sedan invigningen 1989 är Avicii Arena (tidigare känd som Globen och Ericsson Globe) utan tvekan en av Stockholms mest kända byggnader. En volym på 605 000 kubikmeter och höjd på 110,4 meter gör den till världens största sfäriska byggnad. Arenan är Sveriges nationalarena för ishockey och plats för ett brett program av evenemang och konserter. Längs med utsidan av den rundade fasaden kan du ta Skyview-hissen som erbjuder en spektakulär utsikt över södra Stockholm. Läs mer på visitstockholm.se

GÖTEBORG

Gastar i Göteborg av Martin Olczak

Gastar i Göteborg är första boken i en ny serie om Jack och hans värld: Legenden om Jack. Nu lämnar Jack och hans familj Stockholm och ger sig ut i landet, och allra först går färden till Göteborg.

Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv lagom långa, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer!

Livet kommer aldrig mer att bli sig likt för Jack. Han har nämligen fått en lillasyster! Jack är överlycklig, tänk att han för inte så länge sen bodde på ett barnhem och trodde att han var föräldralös, och nu har han en hel familj med både föräldrar, moster och en syster!

Lillasyster är såklart världens sötaste bebis, men snart upptäcker Jack att det är något konstigt med födelsemärket hon har på armen. Det ser precis ut som en sjua men nästa morgon när de vaknar ser det istället ut som en sexa! Kan det röra sig om svart magi? Det finns bara en sak att göra: hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem.

Liseberg i Göteborg firar 100 år nästa år (2023). Men redan i år börjar firandet med ett helt nytt område, Luna Park, samt två nya familjeattraktioner, Turbo & Tempus. Till 100-årsjubileumet tillkommer ytterligare en attraktion som kronan på verket, en så kallad bumerangberg- och dalbana, som blir den högsta och snabbaste av sin art i världen. Läs mer på liseberg.se

UPPSALA

Dödskallar i Domkyrkan av Martin Olczak

Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare.

Ensam och övergiven vandrar Jack längs en landsväg. I barnvagnen ligger inte hans nyfödda lillasyster Ebba, utan trollungen Nåni. Ebba har kidnappats av trollen, och Jacks föräldrar, moster Betty och vätten Rurik är försvunna, antagligen tillfångatagna. Men som tur är dyker hjälp upp från ett oväntat håll ...

I Dödskallar i domkyrkan, som är andra delen i serien Legenden om Jack, får vi stifta bekantskap med en trollunge, flera hustomtar och den sedan länge döde vetenskapsmannen Carl von Linné. Sökandet efter Ebba och resten av familjen tar Jack till Uppsala, och tvingar honom att utöva förbjuden, svart magi ...

Har du hört om katten som inte har nån svans? Pelle Svanslös är kanske Sveriges mest kända katt och han levde sitt liv i Uppsalas klassiska kvarter. Pelle Svanslös är inte bara en saga. Det är också en berättelse om utanförskap och rätten att vara som man är. Pelle kom som liten kattunge till stan från landet. En råtta hade bitit av hans svans, så därför var han lite annorlunda än de andra katterna och blev ofta utsatt för elakheter av Måns, Bill och Bull. Det Pelle inte hade i svansföring kompenserade han med ett mycket gott hjärta och stor klokhet. Inte konstigt att den söta Maja Gräddnos blev så förtjust i Pelle!

Följ med på en vandring i de historiska Uppsalakvarteren, där Pelleguiden berättar kända och okända anekdoter ur Pelle Svanslös och de andra katternas liv. Vandringen avslutas nära Pelle Svanslös egen lekplats i Engelska parken. Läs mer på goadventure.se

JÄMTLAND

Järvhögatrilogin 1 - Bergtagen av Camilla Sten

Stark spänning och magisk realism i Bergtagen, första delen i en trilogi där förflutet och nutid vävs ihop i ett samhälle där alla känner alla.

En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning drar igång. Julia, som går på ortens gymnasium, deltar i sökandet först av ren tristess, men snart blir hon alltmer indragen. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända.

I Jämtlandsfjällen är vildmarken alltid tillgänglig. Vidsträckta fjäll med ripa och gamla trolska urskogar där tjäder och orre spelar sin kärlekssång. Tallmoar där älgen vandrar, fina vattendrag där bävern simmar och inte minst en stor andel av Sveriges rovdjur. Oavsett om du vill uppleva vilda djur på egen hand med kikare och kamera eller följa med på organiserad safari väntar ett spännande möte med naturen i Jämtland. Läs mer på adventuresweden.com

MALMÖ

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare

Halva Malmö består av killar som dumpat mig är en bister men underhållande lägesbeskrivning av jakten på kärlek från Skåne till Lycksele.

Fyra av tio vuxna i Sverige lever i singelhushåll. Det borde finnas nästan tre miljoner singlar i vårt avlånga land, och ett enormt antal potentiella partners för den som längtar efter kärleken. Ändå vill ingen bli tillsammans med huvudpersonen i Amanda Romares svarta och underhållande debutroman.

För I will always love you är en mening som huvudpersonen i boken aldrig verkar få höra. På riktigt. Hon har testat allt. Dejtat killar över sin liga, i sin liga, under sin liga, svajpat på Tinder och raggat ute. Hon har dejtat jurister, forskare, bartenders, ingenjörer, livsmedelsförsäljare och snickare. Hon har varit undergiven och dominerande, men förblir övergiven. Hon har svårt att ens komma till second base, en andra dejt. Det är samma för hennes vänner. Tillsammans försöker de förstå den ekvation som det är att vara singel i det tjugoförsta århundradet.

I Malmö, Sveriges tredje största stad, får du uppleva kultur, spännande mat, innovativ arkitektur och en livlig och social atmosfär. Upplev den kulinariska andan i staden med flest pubar och restauranger per invånare i Sverige. Läs mer om Malmö på malmo.se

HÖGA KUSTEN

Att föda ett barn av Kristina Sandberg

Att föda ett barn är den första romanen om Maj. En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. 

Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.

Höga Kusten är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. Här möts hav och berg med djupa vikar, röda, kantiga klippor och mjuka hällar, täta granskogar och en och annan sandstrand. Örnsköldsvik är staden med kontraster och har närhet till både berg och hav. I någon av stadsparkerna kan du strosa i vackra och rofyllda miljöer. Söker du friluftsliv och aktiv vistelse kan du vandra en bit av Höga Kusten-leden, paddla kajak, cykla eller upplev skärgården med egen båt eller någon av skärgårdsbåtarna som bland annat tar dig ut till pittoreska Ulvön och Sveriges vackraste ö Trysunda. Läs mer på hogakusten.com

GÖTEBORG

Dagboken jag faktiskt skrev av Jessika Devert

Dagboken jag faktiskt skrev är uppföljaren till Jessika Deverts hyllade debut Dagboken jag aldrig skrev. En rapp och rolig Bridget Jones för en mogen publik, fullpackad med igenkänning och Göteborgsmiljöer!

Nytt år, nya möjligheter - och vår hjältinna från Dagboken jag aldrig skrev är tillbaka! Efter ett år av 50-årsfirande blandat med vallningar, mormorsångest och viss romantik har vardagen nu återgått till det normala.

Men att vara femtio plus verkar vara precis lika komplicerat som att vara fyrtionio! Speciellt när man tampas med en sambo som är fullkomligt förtjust i den där nya, snygga och unga arbetskamraten. Lägg också till en sjuk mamma, en knepig syster, akvarellkurser, misslyckade skönhetsbehandlingar och åldersnoja så är receptet komplett!

Tur att allt får plats i den där dagboken ...

Göteborg är en öppen och nära storstad med en levande kulturscen, restauranger i världsklass, hållbara upplevelser och en fascinerande historia – allt inom gångavstånd. Äventyret är aldrig långt borta, med djupa skogar och magiska skärgårdsöar som bara väntar på att bli upptäckta. Inte minst positivt är att göteborgarna själva gillar sin stad. Om det beror på alla goa gubbar, Liseberg, Ullevi, Poseidon, skärgården, Ingvar Oldsberg eller Håkan Hellström är oklart. Men en sak står säker: 94 procent av göteborgarna gillar sin stad! Läs om vad du kan göra i Göteborg på goteborg.com

DALARNA

Drömslottet bland vildrosor och äppelblom av Anna Rasegård

Anna Rasegård, född 1960, är teaterpedagog och författare, numera bosatt i Skåne. Hennes debutroman "Drömslottet bland vildrosor och äppelblom" utkom år 2021.

Helena driver den lilla handelsträdgården Fridakull i Dalarna. Vid ett besök i Stockholm återser hon farmor och farfars gamla gröna kåk, Drömslottet, som ligger uppe på Söders höjder med utsikt över Riddarfjärden. Där vid Drömslottet spenderade hon många härliga somrar under sin uppväxt. Farfar som var konstnär lärde henne att se skönheten i färg och form. Av farmor ärvde Helena intresset för växter och odling. Men nu verkar deras vackra hus vara obebott och trädgården förfallen.

Hemma i Dalarna börjar förhållandet med särbon Jörgen knaka rejält i fogarna. Helena får det kämpigt, och undrar om det ens är värt besväret. Men nya bekantskaper för med sig oanade konsekvenser och ger nytt hopp om framtiden. Och plötsligt dyker en överraskande husannons upp ... Drömslottet är till salu.

Dalarna är en upptäcktsfärd för alla sinnen, där flera unika och klassiska kulturmiljöer och besöksmål väntar på att utforskas. Här finns alla möjligheter att utforska både ny och traditionell kultur. Rättvik är en av turistorterna med anor, som idag lockar både bil­nostalgiker och musik­nördar. Här finns den mäktiga utomhus­arenan Dalhalla och varje sommar brummar det extra mycket på gatorna under Classic Car Week. Rättviks Marknad är en klassiker som lockar besökare från när och fjärran varje vår och höst. En promenad ut på den ikoniska Långbryggan är ett måste under ett besök. För mer info om Dalarna och Rättvik, besök visitdalarna.se.

OSLO

Underbarn av Roy Jacobsen

Med Underbarn (2009) har Roy Jacobsen skrivit en barndomsskildring som mötts av hänförda läsare och kritiker. Många har talat om hans starkaste bok hittills. Underbarn har flera beröringspunkter med hans stora genombrott Segerherrarna, för vilken han fick det svenska Ivar Lo-priset 1994.

Det är Berlinmurens, president Kennedys och Jurij Gagarins år. Finn bor ensam med sin mamma, livet är omtumlande och betongsocialdemokratiskt. Hos sin mamma får han trygghet och värme, även om där finns gryende tecken på rådvillhet. Så en dag kliver Finns halvsyster Linda av bussen och bär på en »kärnvapenladdning i en ljusblå väska«.

Oslo, utsedd till Europas miljöhuvudstad år 2019, har ett läge som erbjuder en ovanlig blandning av pulserande stadsliv och stora naturupplevelser. På en och samma dag kan du njuta av matupplevelser i världsklass, skogens stilla ro och ett uppiggande dopp i fjorden. Du kan flanera genom äldre stadsdelar med distingerad charm eller utforska nybyggda kvarter längs hamnpromenaden. Innerstaden är på god väg att bli bilfri och det är lätt att ta sig runt till fots eller med cykel. En väl utbyggd kollektivtrafik gör att alla delar av staden är lika enkla att nå. För mer inspiration om Oslo gå in på visitoslo.com.

KÖPENHAMN

Gift av Tove Ditlevsen

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina skoningslöst ärliga böcker. Där skärskådar hon kroppsliga och känslomässiga mänskliga erfarenheter med en blandning av slagfärdighet och skörhet.

I "Gift" finns tre kärleksobjekt: männen, drogerna och skrivandet. "Gift" handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, har hon skrivit det hon levde.

Danskarna rankas bland världens mest lyckliga människor. I Köpenhamn och den vackra omgivningen kommer du att lära dig mer om varför. Den surrande huvudstaden blandar kunglig historia, modern arkitektur och massor av kultur med hållbart leverne och en internationellt erkänd restaurangscen. Alla ekologiska restauranger och hållbart boende har länge varit en av Köpenhamns grundpelare och är inte längre bara en trend. Ta ett dopp i någon av kanalerna, en promenad i ett naturreservat och en sväng runt om i staden på en elektrisk stadscykel. Läs mer om Köpenhamn på visitcopenhagen.se.