Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Häftiga åk i norra Lappland!

Vi har siktet ställt mot Vássacorrus östra delar och vill snabbt plocka höjdmeter för att slippa onödig plattmark. Snart blir det också brant, riktigt brant, på gränsen att vi behöver stegjärn. Försiktigt tar vi oss upp, försöker att inte titta bakåt och se djupet därnere. I stället flyter blicken mellan alla lockande åk på glaciärerna runtomkring.

Härifrån ser Siehtagasglaciären och åket uppe på Kaskasatjåkka suveräna ut, men toppen vi snart är uppe på lovar också adrenalinkickar.

Vi är nordöst om Kebnekaisemassivet, i Vistasdalen som sträcker sig från Alisjávri och ner till Nikkaluokta. En dalgång som är ett förbisett eldorado för topptursåkare på grund av sitt oländiga läge. På fötterna har vi randonné- eller telemarkskidor som är en förutsättning för toppturer, likaså en stor portion kondition och erfarenhet.

Det är till exempel trettiofyra kilometers turåkning till dalgångens enda boendestuga och rapporter om snöläget och lavinfaran finns inte. Här gäller det att ha egen kunskap för att få utdelning för den insats man gör utan att riskera något.

Nära toppen av Vássacorru hittar man suveräna sluttningar. Ritar stora svängar i snön. Vássacorrus spets ligger perfekt för att samla upp snön och erbjuda sköna åk. Jag sänder tacksamma tankar till mina feta skidor och surfar vidare i decimetertjock champagnesnö.

Att hitta himmelriket är underbart!

Vi är alla fånigt lyckliga leenden när vi klistrar på stighudarna gång efter annan. Vi tar oss runt fjället och letar åk längs vägen, några mer lyckade än andra.

Denna artikel är från Kupé November 2019, text av Annika Berggren och foto av Håkan Hjort.

Skidäventyren i denna artikel kräver kunskaper om laviner och första hjälpen, samt säkerhetsutrustning. För oerfarna skidåkare finns bara en väg: att följa med bergsguider, antingen från fjällstationer eller med ett heliskidåkningsföretag.

Billiga Tågbiljetter till Lappland

Tåg till Lappland

Det är enkelt att åka till Lappland med tåg.

Ta dig hit: Tåg till Kiruna, sedan länsbuss till Nikkaluokta. Därifrån väljer många skotertransport med Nikkaluokta Alltransport de sista 34 kilometerna till Vistasstugan.

Vásscorru. Fjället Siehtgas i bakgrunden.
För brant för skidor på Vásscorru. Fjället Siehtgas i bakgrunden.

Sveriges häftigaste berg

1. Áhkká, Lapplands drottning

Sveriges längsta och häftigaste åk kräver sin skidåkare, och tält. Det finns på nordsidan av fjället Áhkká i Stora sjöfallets nationalpark. Från Stortoppen ner till bergets fot är det cirka 1 550 höjdmeter, den största fallhöjden i Sverige. Åket bjuder på en oändligt lång sluttning, åkning på glaciär, ner längs (eller i) en slingrande bäckravin.

2. Tarrekaise "Husfjället" Ántilåpptå

Varje stuga brukar ha ett litet husfjäll som erbjuder överraskningar för dem som tar sig tid att utforska fjället. Bakom Tarrekaisestugan finns en bäckravin med flera armar som är roliga att leka i. Alla börjar just nedanför 1638-toppen och tar du dig ända upp får du ett åk på 1 100 fallhöjdsmeter. Överst har du ett antal snörännor att väja mellan. Sedan följer du Kåtabäckens vindlande, trånga passager ner till björkskogen och vidare till stugdörren.

Skidåkning i norra Lappland

3. Tolpagorni, Kebnekaise

Kebnekaise fjällstation är ett perfekt basläger för äventyrlig skidåkning. Bildskönaste åket är på Tolpagorni. Det ser nästan omöjligt ut, men i själva verket är det bara toppkammen som är riktigt knepig. Där måste du fira dig ned med rep genom en cirka 30 meter lång ränna. Sedan börjar ett brant och långt åk rakt ner i fallinjen, med drygt 900 fallhöjdsmeter. Den som inte vill fira sig ner, tar sig i stället upp längs fallinjen men kommer då inte åt den övre, branta delen av åket.

4. Nuolja, Abisko

Ett av de få skidområden i Sverige där endast offpist gäller. Från liftstationen kan du välja att gå ända upp på Nuoljas 1 169-meterstopp för långa åk, men de flesta väljer att åka söder om toppstationen och ner mot Rihtunjira där det är mer utmanande åkning. Glöm bara inte att svänga upp mot liftstationen för annars blir det platt hemåt. För den som vill gå på riktiga toppturer finns Abiskoalperna lockande nära.

5. Nordalsfjäll, Riksgränsen

Med utgång från Riksgränsen finns mängder av toppturer att göra, till exempel på Vássecohkka. Men det kanske mest omtalade åket finns närmare: på Nordalsfjäll ovanför liftsystemet. Fjället ligger utanför skidområdet och du åker på egen risk och kunskap. Här går, inte utan orsak, varje år nordiska mästerskapet i extremskidåkning samt ett antal laviner.