Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Museum för regniga dagar med familjen i Stockholm

Toppbild: Carl Thorborg/Nordiska museet

Vad passar inte bättre än ett besök på museum en regnig dag under sommarlovet? Förena nytta med nöje och ta med dig familjen på spännande, interaktiva och häftiga museum i Stockholm. Vi har listat några utav våra favoritmuseer som passar perfekt för både stora och små.

Upplevelsemuseet 

Det kan vara svårt att hålla de små från att pilla på allt de ser. Vilken tur att detta inte blir ett problem på Upplevelsemuseet. Här är hela idén att du som besökare just ska känna, röra, smaka och testa olika saker du aldrig tidigare upplevt. Känn på världens lättaste material, lukta på djurrikets värsta doft, utmana din höjdrädsla eller håll i en afrikans jättesnigel. Frågan är, vågar du? Upplevelsemuseet är en hit bland barn såväl som vuxna och härifrån går ingen besviken. 

Mer info: Upplevelsemuseet

Snigel
Känn på en afrikansk jättesnigel.

Medeltidsmuseet 

Upplev det medeltida Stockholm med tegelhus, bodar, verkstäder, hamn och galgbacke. Lär dig mer om hur människans vardag såg ut förr, hur en arbetsdag kunde vara eller hur en fest gick till. Gå omkring vid Gustav Vasas stadsmur och kika på Riddarholmskeppet med kanoner, kulor och krut. Häng med på familjevandring genom Gamla stan och vandra i gränderna från förr. Få en inblick i var och hur folk bodde, vad gjorde barnen när de inte gick i skolan, vilka kläder hade dem och vilka leksaker lekte dem med? Detta är det perfekta museet för att lära sig mer om stadens uppkomst och hur det medeltida Sverige såg ut. Medeltidsmuseets har även en Hantverkstad där de små förvandlas till hantverkare för en dag och kan skapa verk utifrån medeltida mönster och historisk förankring. En perfekt dag för hela familjen. 

Mer info: Medeltidsmuseet 

Foto: Mikael Almehag/Medeltidsmuseet

Scenkonstmuseet 

Mitt i centrala Stockholm finner du Scenkonstmuseet, i en av norra Europas äldsta industribyggnader. I denna lokal och drömvärld är allt möjligt. Dansa till musik, testa teatersmink, sjung och mixa din egen låt. Detta är museet där du får uppleva och testa på scenkonstens spännande historia och samtid. Spana in tjusande scenkostymer, musikinstrument, teaterdockor, kostymer och originalmanuskript med interaktiva stationer. Här kan du ta del av nära 50 000 föremål. Scenkonstmuseet har en av världens största instrumentsamlingar med över 6 000 instrument, häftigt va?

Mer info: Scenkonstmuseet

Foto: Jonas André/Scenkonstmuseet

Tekniska museet 

Hur hänger egentligen allting ihop? Tekniska museet har svaret! Detta museum är en upplevelsearena som gör världen mer begriplig genom sitt koncept där innovation och nyfikenhet står i centrum. Ta med familjen och utforska teknikens hemligheter, kluriga gåtor, VR-labb och massvis av andra spännande aktiviteter. Tekniska museet är en plats för de nyfikna och har alltid någonting på gång med olika utställningar och program. 

Mer info: Tekniska museet 

Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Stockholm Toy Museum 

Har de små tröttnat på sina leksaker där hemma? Eller har du som läser detta kanske saknat hur det själv var att leka med en riktigt rolig leksak som liten? Då är ett besök på Stockholm Toy Museum på sin plats – norra Europas största samling av leksaker och serier. Här välkomnas du in till ett 2 500 kvm stort område med 40 000 föremål bestående av leksaker och serier som kommer till liv med hjälp av ljud, ljus, scenografi och konstnärer. Stockholm Toy Museum slog upp portarna 2017 och har med sin enorma leksakssamling en vision om att skapa en mötesplats för alla generationer. Här kan de små komma för att titta på alla möjliga leksaker medan de äldre minns tillbaka till sina favoriter från förr. Museet har även olika utställningar och event beroende på säsong.

Mer info: Stockholm Toy Museum 

Stockholm Toy Museum.

Spårvägsmuseet 

Om du är som oss och aldrig får nog utav tåg och järnvägar är det ett måste att besöka spårvägsmuseet i Norra Djurgårdsstaden. Museet ligger i det pampiga Gasverket från 1893 och är i sig värt ett besök. Väl inne i lokalen får du uppleva ett fascinerande och lekfullt sätt att erfara Stockholm och de enastående fordon som trafikerat vår huvudstad i över hundra år. Här finns det massor utav aktiviteter och föremål som berättar historian om hur stockholmarna tagit sig fram i kollektivtrafiken i över 150 år. Spårvägsmuseet har någonting för alla och här behöver man inte ha något intresse för just fordon för att bli imponerad. 

Mer info: Spårvägsmuseet 

Foto: Daniel Griffel/Spårvägsmuseet

Vasamuseet

Ett museum man bara inte får missa är Vasamuseet. Detta omåttligt populära museum tar dig med på en riktig tidsresa tillbaka till 1600-talet där allting började. Vasamuseet är till för både stora som små och är en kunskapsinstitution i en förtrollande miljö med en nervkittlande historia. Lär dig mer om hur skeppet byggdes, Gustav II Adolf, olyckan, utredningen och Vasa genom åren. Utforska hur livet ombord på krigsskeppet var, gå omkring bland gamla fynd och stå ansikte mot ansikte med besättningen ombord på skeppet. Vasamuseet har ungefär 1,5 miljoner besökare varje år och är en av svensk historias mäktigaste framgångssagor.

Mer info: Vasamuseet 

Foto: Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM

Nordiska museet 

På Djurgården finner du det arkitektoniska mästerverket Nordiska museet – Sveriges största kulturhistoriska museum. I denna pompösa byggnad får du ta del av berättelsen om hur människor har levt från 1500-talet och framåt. Med omkring 1,5 miljoner föremål får du en ordentlig inblick i hur det var förr och varför saker och ting lett fram till det som är idag. Nordiska museet är en idealisk upplevelse för hela familjen med ett barnanpassat upplägg där de små har sin egen audioguide, får lösa uppdrag i en gåtfull miljö och får ta del av hur barnen hade det förr inne i museets lekstuga. Utforska tidernas godaste mat i en familjevisning där du får följa med på en mathistorisk resa i utställningen Dukade bord

Mer info: Nordiska museet 

Foto: Carl Thorborg/Nordiska museet