Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sveriges bästa mountainbikeleder 

Pumpa däcken, packa ryggsäcken och sätt på dig hjälmen! Sverige kryllar av mountainbikeleder och förtrollande natur, som bara är en tågbiljett bort. Ta en weekend i Rättvik eller tillbringa semestern på fjället i Åre. Vi listar våra favoritleder runt om i landet för mountainbike. 

Värnamo

Ta tåget till Smålands Värnamo och testa det imponerande utbudet av mountainbikeleder. Ge dig ut i varierande terräng och cykla över stock och sten eller öka farten på ett mer uppbyggt och preparerat parti. Testa den svenska mästerskapsbanan eller ta med dig de små på barnvänliga leder med fina kurvor och roliga hinder med drops och hopp.

När du är i Värnamo bör du spana in Isaberg Mountain Resort i Hestra - Södra Sveriges bästa mountainbike-område. Området ligger i Hestra och här finner du crosscountry-banor, dirtzone, hoppzon och droppzone. Vid Isaberg Mountain Resort ligger även Nordens största asfalterade pumptrack på 2 600 kvadratmeter med ett tjugotal olika leder med varierande svårighetsgrader.

Läs mer om Värnamos mountainbikeleder här.

 

Åre 

Ta tåget till Åre och upplev en riktigt mountainbike-upplevelse med vindlande skogsstigar och karga kalfjäll. Med 50 kilometer fördelat på 39 leder och en fallhöjd på max 853 meter utgör Åreskutan Skandinaviens största Bike Park. Välj mellan Downhill, Stigcykling, Gravel eller landsväg. Eller varför inte allihop? Ta med dig hela familjen och njut av fjällmiljö i toppklass. Åre Bike Park Trail är en kul och lättillgänglig stigcykling för hela familjen. 

Läs mer om Åres mountainbikeleder här

 

Rättvik

Att ta tåget till Rättvik är ingen dum idé om du gillar mountainbike med varierande slingor. Här kan du välja mellan blå, röd eller svart nivå. Vill du ha en lite lättare bana med längre distans är Farfarsleden på 16 km ett bra alternativ med jämnt underlag och grusvägar. NCC-leden är en 6 km lång blå slinga som passar bra för dig som inte vill åka speciellt långt, men ändå vill utmanas i lite skarpare kurvor och högre tempo. Vill du på långtur ska du testa den blåa Teamsportialeden. En 23 km lång led som består av grusväg och släta stigar längst med Enån.

Om du har fått snurr på de blåa lederna eller helt enkelt känner dig kaxig nog att testa de röda är Lilla Mörksuggejaktsbanan en bra start. Slingan är 3,5 km och har ett enkelt underlag med inslag av rötter. För dig som vill på en längre tur med röd nivå tipsar vi om Dala Ledstång o Snickerileden på 9 km. Här åker du på släta stigar och tallhedar både uppförs, nedförs och möts periodvis av mer tekniska partier.

Canonleden är en 5 km lång svart bana med kuperade led. Här garanterar vi hög puls och tekniska partier. En utmärkt prövning för den som är van.

Läs mer om mountainbikeleder i Rättvik här.

 

Bohusleden - Från Lindome via Halland till Strömstad 

Sugen på en riktig långresa? Eller kanske en liten kortare? Ta tåget till Lindome och börja resans första etapp i Älvsåker. Bohusleden består av 27 etapper som utgör hela 35 mil av naturskön och varierande cykling genom vackra Bohuslän. Här avgör du själv hur många etapper du vill ta dig an. Bohusleden är en vandringsled men det går minst lika bra att cykla på leden. Bohusleden bjuder på stigcykling på lite bredare underlag och ofta i kuperad terräng. 

Läs mer om Bohusleden här

 

Änggårdsbergen i Göteborg 

En kort promenad ifrån centrala Göteborg ligger det natursköna Änggårdsbergen. Naturreservatet gränsar till den Botaniska Trädgården och är ett uppskattat område med omväxlande miljö för både vandring och friluftsliv. Utforska flowiga stigar och njut av utsikten över Göteborg. Området har fyra olika spår med varierande svårhetsgrader och distanser vilket gör en dag i Änggårdsbergen till den perfekta utflykten för familjen. 

Läs mer om Änggårsbergen här

 

Stockholm 

Hellasgården i Nackareservatet ligger den 19,2 km långa och medelsvåra rundslingan i det populära grönområdet. Njut av fågelkvitter och växlande skogsmarker i öppen terräng. En dagstur till Hellasgården är en ideal aktivitet för alla åldrar och här kan du avsluta dagen med ett dopp i Sandasjön. 

Omsluten av skog inne i Norra Djurgården finner du Fiskartorpet. Spåret är 5,3 km långt och börjar i den gamla hoppbacken som mynnar ut i de väl uppmärkta skogarna.

Ta en tur ut till Sundbyberg och utforska det 13 km långa spåret vid spårcentralen i Ursvik. Den blåa slingan har mestadels singletrack och några partier med lera vilket passar bra för nybörjare då majoriteten av slingan består av lätta partier. 

I närheten av Skarpnäck finner du Flatens naturreservat. Här kan du köra Flaten runt, en 6,1 km lång och medelsvår slinga. Flaten runt är väl markerad och här kommer du passera ett varierat landskap med ängar, hällmarker och gammelskog genom din tur runt sjön. 

 

Spillepengen i Malmö 

Kliv av tåget i centrala Malmö och ge dig ut i spåret direkt. I utkanten av Malmö ligger Spillepengen. Här kan du välja mellan blå, grön eller röd bana beroende på erfarenhet. Spåren har olika underlag, lutning och distans vilket gör att man kan spendera en heldag i Spillepengen utan att bli uttråkad. 

Läs mer om Spillepengen här

 

Karlstad

Solstaden bjuder inte bara på sol, den bjuder även på schyssta mountainbikeleder. Skutbergets och Sörmons mountainbikeleder har en blå och grön slinga som tar dig över skogsstigar och asfalterade anslutningsvägar. Den blå slingan är 7,5 km lång och är en lättcyklad led med delvis rotigare partier. Den gröna slingan är 11,8 km lång och tar dig igenom vackra Sörmon naturreservat med snabba och roliga stigar. 

Några minuter utanför centrum ligger I2-skogen. Här finns det 10 olika leder i varierande svårighetsgrader från grön och blå till röd. Testa I2-skogen runt på 11,8 km eller prova de mindre och mer intensiva banorna. 

Läs mer om Karlstads mountainbikeleder här.