Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Ta tåget till Mora i vinter

Ta tåget till Mora och upplev Vasaloppets och Dalahästens hemort. Moras utbud av fritidsaktiviteter verkar oändligt och visst finns det något för skidfantasten och den som hellre hänger vid sidan av spåret. Skida i Vasaloppsarenan eller hälsa på sagoväsen i Tomteland, här finns det något för alla. 

Boka din resa till Mora

Ta direkttåget till Mora 

Gopshusbacken
Foto: Gopshusbacken

Gopshusbacken

Gillar du skidåkning i ett lugnare tempo? Gopshusbacken är en familjeanpassad backe som passar alla typer av skidåkare och erbjuder både elljusspår, pulkabacke och skicrosspist. Anläggningen har två liftar och fyra nedfarter precis intill vasaloppsspåret två mil utanför Mora. Backen är belyst på kvällarna och har kvällsöppet för den morgontrötta. Behöver du ta en paus för att värma fossingarna och äta något gott finns det servering/kiosk tillgänglig samt grillplats och uteservering.

Föredrar du längdskidor?

Mora erbjuder ett antal välpreparerade skidspår och många av dem är elbelysta. Mora skidstadion, Vasaloppsarenan och Norra Garberg är några platser som erbjuder skidspår av varierad längd och svårighetsgrad.

Mer info: svenskalag.se

Skidor och stavar

Johns Sport - Skiduthyrning 

Slipp att släpa och slit, i Mora Centrum hittar ni Johns Sport där ni kan hyra utrustning för alla vinterns aktiviteter. Här får du hjälp med din skidutrustning och kan snabbt och smidigt ta dig ut i backen. 

Mer info: johnssport.se

Att göra i Mora

Vintermöss
Foto: Tomteland

Tomteland - Land of Fairytales

Ta med dig familjen och vandra genom höga berg, sjöar och vattenfall, i de trolska urskogarna utanför Mora. Upplev Tomtelands sagolika världar och färdas genom Drakland, Trollrike, Skogstomtebyn, Älvornas rike, Sagotorget och andra magiska platser du bara hört talas om i sagorna. Var hjälten i äventyret tillsammans med livs levande sagofigurer.

Mer info: tomteland.se

Zorngården

Besök konstnärshemmet Zorngården från 1886, som varit i princip orört sedan Anders Zorns död. Med inspiration från lokal byggnadstradition och engelsk Arts & Crafts,  skapade paret Zorn sitt hem med plats för ett rikt umgängesliv. I de olika rummen blandas hantverk och konst från olika håll med inslag från Kurbits. Här kan man ta del av marmorskulpturer, vävda tapeter, äldre målningar och möbler designat av Zorn själv.

Mer infozorn.se

Skog

Siljansfors Skogsmuseum

Upptäck ruinerna av Siljansfors järnbruk och kika in i friluftsmuseet där olika skogsanläggningar i såsom eldpallkoja, tjärdal och kolmila är uppbyggda i sin naturliga miljö. Spana in de två utställningshallarna och lär dig mer om hur skogsbrukets utveckling sett ut under de senaste 100 åren. Strosa omkring bland bruksbostäder, stångjärnssmedja, bessemerverk, och damm- och kanalanläggningar. Smyger hungern på ligger det ett café i anslutning till museet där mat och fika serveras, samt en lekpark för de yngre.

Mer info: skogsmuseum.se

 

 

Restauranger i Mora

Pasta lindat på en gaffel

Käk & Plock

Är du sugen på mat från världens alla hörn? På restaurang Käk & Plock möts du av erfarna kockar som slagit sina kloka huvuden ihop och tillsammans med sina erfarenheter bjuder på smakupplevelser från världens alla hörn och kulturer. Husmanskost eller ångad kolja med nudlar och asiatisk currysås? Här finns något både för den kräsne och okräsne. Käk & Plock ligger i perfekt läge på gågatan i Mora centrum.

Mer info: kakochplock.se

 

Pizza i närbild

Restaurang Vasagatan 32

Restaurang Vasagatan är en liten och intim restaurang precis där kranskullan delar ut kransen till Vasaloppssegraren. En familjevänlig restaurang där man kan välja och vraka mellan pasta, pizza, fisk, kött och vegetariskt. 

Mer info: restaurangvasagatan32.se

Boende i Mora

Flicka simmar i pool
Foto: Anna Holm, Visit Dalarna

Mora Hotell och Spa

Koppla av i vinter och checka in på Mora Hotell & Spa. Sjunk ner i poolen och njut av klassisk massage eller kroppsbehandlingar efter en dag i Mora. Här kan du utnyttja gym och låta de små springa av sig på hotellets lekplats. Som gäst på hotellet har ni möjlighet att boka en rad olika aktivitetspaket,  som passar både fiskaren, finsmakaren och den aktiva.

Avsluta kvällen på hotellets restaurang där närproducerade råvaror står i fokus. Hotellet ligger mitt i centrum och med gångavstånd till Mora, Morastrand station samt Vasaloppet station.

Mer info: morahotell.se

Kvinna som sover

Mora STF Målkulla Vandrarhem

Knäpp upp pjäxorna, landa i sängen och njut av utsikten över Vasaloppets välkända målområde. På Målkulla Vandrarhem bor ni i hjärtat av Mora med gångavstånd till butiker, restauranger, badplatser och bara ett stenkast från Vasaloppets målport. Frukost erbjuds för den som önskar och parkering ingår.

Mer info: svenskaturistforeningen.se