Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Upptäck en ny stad i sommar!

Sugen på att smita iväg en dag? Sugen på något annorlunda i sommar? Varför inte upptäcka en mellanstor svensk stad?

Foto: Anders Thorsell

Svenska städer blir allt roligare. Kulturen, arkitekturen, hotellen och restauranger håller allt högre klass. Många av Sveriges allra bästa krogar finns idag i mellanstora städer, värda en utflykt i sig. Som GIN i Norrköping, Naturaj i Sundsvall och Miss Voon, högst upp i en takvåning, i Uppsala.

Och dessa städer nås bäst med tåg. För väl framme på destinationen, så är du just framme. Stationerna ligger i stadskärnorna, bara en kort promenad till kaféer, restauranger och sevärdheter. Och under tågresan kan du bara njuta. Fri från gps:en kan du bara slappna av, umgås och försjunka i tankar medan landskapet passerar förbi. Och sträcka på benen när du vill.

5 spännande mellanstora städer 

– som ni kan nå lätt och snabbt med olika SJ-tåg på vardagar och helger:

Strandpromenaden i Helsingborg
Foto: Anna Alexander Olsson.

1. Helsingborg.

Få svenska städer ligger vackrare beläget än Helsingborg. Staden sträcker sig utmed Öresund med utsikt mot Helsingør och Kullahalvön. Så det första ni ska göra är att strosa norrut på strandpromenaderna Gröningen och Fria bad. Sedan finns en buffé av attraktioner att välja ifrån. Som medeltida tornet Kärnan, Zoegas gamla kafé och Dunkers Kulturhus, ritat av danske arkitekten Kim Utzon, han som skapade Sydneys operahus. Middag? Helsingborg har drygt en handfull restauranger listade i White guide. Sillen och Makrillen med havsutsikt eller lyxiga fine dining-krogen Gastro för att nämna två.

Resfakta: Nås med snabbtåg på från både Malmö (restid 0,43 timme) och Göteborg (1,50 timme).
Prisexempel: från 95 kronor/person från Malmö (2 klass)
Mer tips: kolla in SJs stadsguide om Helsingborg

Industrilandskapet med Arbetets museum i Norrköping

2. Norrköping.

Fantastiska industrilandskapet! Det räcker. Få städer i Sverige har något liknande. Det är monumentalt och ligger vackert utmed Motala ström. Men här finns också Norrköpings stadsbibliotek, Sveriges fulaste byggnad enligt vissa, eller häftigaste om man gillar betongbrutalism, Arbetets museum, konstgalleriet NP33, teknikspäckade Norrköpings visualiseringscenter, Pluras gamla stamhak Broadway Konditori ... ja, staden är packad med roliga sevärdheter. Lägg till en av Sveriges bästa krogar, GIN, hyllad av både Dagens Industri och White guide, och Norrköping blir ett givet utflyktsmål under hösten.

Resfakta: Nås med snabbtåg från Stockholm (restid 1,12 timme).
Prisexempel: från 95 kr/person. (2 klass)
Mer tips: kolla in SJs stadsguide om Norrköping

Steam Hotel i Västerås
Foto: Steam Hotel

3. Västerås.

Grattis! Ni har kommit till en av Sveriges mest spännande, växande städer. Västerås gamla hamnområde har fått nya stadsdelar, promenader och ett helt nytt lyxhotell, omtalade The Steam hotel som ligger i ett gammalt ångkraftverk. I de centrala delarna har kroglivet levt upp. Här finns numera allt från uppkäftiga mexikanska Hermanas till kritikerrosade finsmakarkrogen Essence. Kulturintresserad? Gå då till konstmuseet Karlsgatan 2, i Mimerverkstaden, Aseas gamla fabrik, som byggdes 1911–1915. Här finns både Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. Till sist: missa inte Västerås domkyrka, en okänd svensk kyrkoskatt. Den har fått stjärnor i Guide Michelin!

Resfakta: Nås med regionaltåg från Stockholm (restid 0, 55 timme)
Prisexempel: från 75 kr/person från Stockholm.(2 klass)
Mer tips: kolla in SJs stadsguide om Västerås

Botaniska trädgården i Uppsala
Foto: Niklas Lundengård/Destination Uppsala.

4. Uppsala.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. En liten storstad med rik historia och mängder av högklassiga attraktioner. Så vad ska ni göra? Promenera och pricka av: Uppsala domkyrka, Västmanlands-Dala nationshus ritat av Alvar Alto, Linnéträdgården, Botaniska trädgården, biblioteket Carolina Rediviva, Uppsala universitets äldsta byggnad och ta sedan en skön paus på klassiska Güntherska Hovkonditoriet, vid Fyrisån. På senare år har restaurangutbudet i Uppsala blivit allt bättre. Elegant på Villa Anna, amerikanskasiatiskt på Jay Fu´s eller så väljer ni Miss Voon som ligger på 11:e våningen på Elite Hotel Academia och erbjuder både grandios utsikt och asiatiskt på svenska råvaror.

Resfakta: Nås med snabbtåg från Gävle (restid 0,43 timme) och olika SJ-tåg, bland annat SJ 3000, från Stockholm (0,40 timme).
Prisexempel: från 75 kr/person från Stockholm. (2 klass)
Mer tips: kolla in SJs stadsguide om Uppsala

Selångersån i Sundsvall.
Foto: Anders Thorsell.

5. Sundsvall.

Sundsvall är en stad på gång och erbjuder en skön mix av natur, spännande historia och ett allt roligare krogliv. Börja med att strosa utmed Selångersån, testa en sträcka på S:t Olavsleden, pilgrimsleden som går till Nidarosdomen i Trondheim, ta er upp på Norra berget med friluftsmuseum och nästan viktigast av allt: bekanta er med imponerande Stenstan, som byggdes upp efter storbranden år 1888. Den är framröstad till Sveriges vackraste stadskärna. Kroglivet har tagit fart på senare år och det finns flera roliga krogar att välja mellan. Till exempel Rå och nyöppnade Naturaj som drivs av hemflyttade Årets kock-vinnaren Johan Backéus.

Resfakta: Nås med snabbtåg från Gävle (restid 2,09 timme) och Stockholm (restid 3,5 timme)
Prisexempel: från 145 kr/person från Gävle. (2 klass)
Mer tips: kolla in SJs stadsguide om Sundsvall