Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Lekfulla Malmö

Foto toppbild: Pontus Ohlsson, via Unsplash

En helg i Malmö? Ja, varför inte? Här finns Sveriges coolaste museibyggnad, en levande folkpark med ett morisk palats, en fem kilometer lång sandstrand och hippa, småruffa stadskvarter som för tankarna till Berlin.

Dag 1

Att kliva av tåget på Malmö Centralstation är upplevelse. Ni har anlänt till en hamn, eller snarare en före detta hamn vars kajer fylls av nya monumentala waterfrontbyggnader. Mäktigast är Clarion Hotel. Det är som en bit av Manhattan plockats ner och monterats upp igen. Och mer spännande finns.

Men det kan ni återkomma till senare under ert besök.

Malmö centralstation
Foto: Werner Nystrand

Först, som alltid, handlar det om att installera sig på hotellet. Sedan ska centrala Malmö upptäckas. Och det är spännande. Malmö är en myllrande stad, sliten här och där, men mångkulturell och spännande. Någon har kallat Malmö för ett Berlin by the sea, vilket stämmer

Viktigt: Staden upplevs bäst till fots, då kommer närheten. Med el-sparkcykel susar man förbi mycket av det bästa.

Klotter i Malmö

Börja med Davidshall, en stadsdel strax söder om centrum, som har börjat leva upp på senare år. Här möts ni av en tillbakalutad känsla och ett roligt utbud av krogar, kaféer och mode- och designbutiker. Love Street Vintage, Liebling, Kafé Agge & Bönan ... bara för att nämna några.

Vill ni vila benen och börja kvällens aktiviteter med något lätt rekommenderas Mrs Brown på Davidhalls torg. Goda viner, bra öl och en spännande ostbricka. Sedan finns det gott om restauranger runt torget. Testa Lu som serverar Hongkonginspirerad streetfood.

Vill ni ha ett budgetställe, gå till närliggande Hummusson, vars hummus och falafelskålar är riktigt bra. Mysig träinredning kan tilläggas.

Kvällen kan ni avsluta på närliggande Pivo, ett tjeckisk myställe. Modernt murrigt med öl från bryggeriet Unetice.

Kaffé Agge & Bönan

Dag 2

En hel lång dag i Malmö, och inget inbokat. Det är bara att följa er lust och fortsätta utforskningen av Malmö. Är ni konst- och arkitekturintresserade: Börja med Moderna Museet i östra Malmö. Ett måste. Det ligger i ett gammalt elverk, enligt många en av Malmös vackraste byggnader, som fått en knallorange tillbyggnad.

Själva utställningshallen med sex-sju meters takhöjd, är dessutom magnifik. Efter ett besök museishopen är det bara att fortsätta sin vandring västerut. Genom Slottsparken och förbi Malmö slott.

Moderna Museet

Sedan öppnar Malmö upp sig i mönsterstadsdelen Ribersborg (läs mer på Wikipedia) och därefter den fem kilometer långa Ribersborgstranden, Ribban, Malmös Copacabana. Ljuset är mäktigt. I norr ståtar Turning Torso, och på andra sidan Öresund skymtar ni Köpenhamn.

Trötta i fötterna? Ta då lokalbuss 7 tillbaka mot centrala Malmö och välbehövlig lunch. Hoppa av vid Anna Lindhs plats. Efter en kort promenad söderut kommer ni till ”Vietnam town” (vid Engelbrektsgatan) och Nguyen’s Sandwiches, där ni kan avnjuta nybakade bahn mi, baguetter med fräscha fyllningar.

Malmö strand
Foto: Apelöga

Efter lång vila på hotellet gäller Malmös mest omtalade stadsdel, mångkulturella och restaurangtäta Möllevången. Här ligger också Folkets park. Det är världens äldsta folkpark, från 1891, och fortfarande älskad. Den är som ett stort inkluderande vardagsrum. Lekparker, skatepark, basketplan och den häpnadsväckande Moriska paviljongen med sina lökkupoler. Idag hipsterkrog ägd av Mikkelerbryggeriet.

Vill ni inte äta på "Moriskan", gå till till närliggande Opopoppa, ett hål-i-väggen-ställe som serverar utsökta och billiga pizzaslices.

Nattliv är alltid svårt att tipsa om. Det är ju så flytande. Men i området ligger klassiska Kulturbolaget. Kolla vad det har i sin kalender. Ett annat tips är Plan B.

Möllevången

Dag 3

Idag gäller sovmorgon och lång frukost på hotellet, sedan ska ni lägga ert bagage i en förvaringsbox på Centralen och bege er ut i Västra hamnen. Här finns Turning Torso, betong- och skatelandskapet Stapelbäddsparken, Scaniabadet, Kockums gigantiska gamla industrihallar (som håller på att rivas), olika delar av Malmö universitet, kanaler, tomma kajer ... Allt är inte vackert, men det är fängslande att se hur hela området ömsar skinn. Men tankarna far också tillbaka i tiden, hur det måste ha myllrat av båtar, industrier, verkstäder och arbetare här under mitten av 1900-talet.

Västra hamn
Foto: Werner Nystrand

Sedan ska ni avrunda hela promenaden med en sen lunch på "rostiga" Malmö saluhall, en nyöppnad foodcourt som på kort tid blivit en självklar malmöitisk mötesplats. Prova en muffuletta på sandwichhaket Poms, vedugnsbakad pizza på Hedvigsdal eller en poké bowl på Påris. Allt håller hög klass.

Sedan är det bara en 5-10 minuters promenad tillbaka till Centralstationen och tågresan hem.

Malmö saluhall
Foto: Apelöga

Tre andra attraktioner

Lund
Foto: Miriam Preis

Lund

Universitetsstaden är värt ett besök. Mysig stadskärna, gigantisk domkyrka och det så spännande Skissernas museum. Tar 10 minuter att åka dit med Pågatåg.

Foto: Visit Skåne

Bokskogen i Torup

Naturintresserade familjer ska passa på under höst och vår. Då är bokskogarna som mest intensiva och färgstarka. Den i Torup ligger bara 15 minuters bussresa från centrala Malmö.

Saltimporten Canteen

Saltimporten Canteen

Cool, stilren lunchrestaurang som ligger ute på den ödsliga Hullkajen. Erbjuder dagens lunch för en hundring. Bland gäster finns både studenter och Malmös designerelit.

Två hotelltips!

Scandic S:t Jörgen. Ligger mitt i Malmö, en kort promenad från trendiga Davidshall, mångkulturella Möllevången och Slottsparken.  SJ Prio-medlemmar har alltid rabatt på boende hos Scandic, läs mer här.

STF Ohboy Hotell. Grönt hipsterhotell i Västra Hamnen. Ni bor i loftrum i två plan, har eget kök, ingång direkt från gatan.