Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Lekfulla Malmö

Foto toppbild: Pontus Ohlsson, via Unsplash

Malmö har inte några stora attraktioner, inget Gröna Lund eller Liseberg, inget museum i världsklass. Men Malmö har många små attraktioner – och är det perfekta resmålet för föräldrar som vill ha en weekend i en både cool och barnvänlig stad.

Dag 1

Resan in till Malmö är en njutning. Det är ett kontinentalt jordbrukslandskap som passerar utanför fönstret. Böljande med småbyar med gula tegelhus, bondgårdar, vidsträckta sädesfält och kullar med betande kor. Det känns som att ni är på utlandsresa.

Barnen är också nöjda. Visst, de har fått godis, sett på film, men ni har haft tid att umgås som en familj i några timmar. En njutning i sig!

Väl framme i Malmö gäller, som alltid: ta er först till hotellet. Installera er. Sedan är det dags att upptäcka staden vid Öresund. Den är myllrande, sliten här och där, men mångkulturell och spännande. Någon har kallat Malmö för ett Berlin by the sea, vilket stämmer. Staden upplevs bäst till fots eller med cykel.

Första kvällen ska ni ta er till Folkets park. Det är världens äldsta folkpark, från 1891, och fortfarande älskad. Den är som ett stort inkluderande vardagsrum. Lekparker, skatepark, cykelsafari, terrarium, den häpnadsväckande Moriska paviljongen (i dag hipsterkrog), plaskdamm, basketplan och fullt av lekande ungar.

Folkets park i Malmö
Foto: Apelöga

Middag? Vill ni inte äta på "Moriskan" så utforska den krogtäta stadsdelen Möllevången strax intill. Här finns till exempel rejäla klassikern Möllan och Opopoppa, ett hål-i-väggen-ställe som serverar utsökta och billiga pizzaslices och har en låda full av sällskapsspel. Och även Jalla Jalla, Malmös mest omtalade falafelhak.

Stadsdelen Möllevången

Dag 2

En lång morgon på hotell älskar de flesta barn. Och vuxna. Ta en långfrukost och utforska hela buffén. Sedan gäller det att fatta ett avgörande beslut: vilken lekpark ska ni välja?

Malmö stad har ett tjugotal temalekplatser. Afrikaparken med elefant och giraff, Sagolekplatsen inspirerad av körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta och Barbapappas värld, Cirkuslekplatsen med manege, studsmatta och linbana, för att bara nämna några.

Pappa hjälper sitt barn balansera
Foto: Apelöga

Ett tips: Är vädret vackert, ta lokalbuss 7 till Naturum Öresund och Öresundslekplatsen, som ligger vägg i vägg med varandra, vid den långa Ribersborgsstranden (resan tar cirka 10 minuter från Centralen). På Naturum kan barnen få vara marinbiologer för några timmar. Först vada i havet och plocka blåstång, strandkrabbor, sandmusslor, tångräkor och andra smådjur, och därefter titta på dem i mikroskop.

Snorkelsafari

Efter vila på hotellet ska ni ta er till hippa Davidshall, en stadsdel strax söder om centrum. Här möts ni av en tillbakalutad känsla och ett roligt utbud av krogar, kaféer och mode- och designbutiker. Roligast av butikerna är kanske hårdrockiga Arsenik, som bland annat har t-shirts för barn under labeln Crime City Clothing. Designintresserade ska gå till AB Småland, en grön livsstilsbutik.

Middag äts där ni är när hungern gör sig påmind. Det finns lockande restauranger överallt. Ett tips är kinesiska Lu på Davidhallstorg. Hongkonginspirerad streetfood, och de har familjemenyer. Ett annat tips är budgetstället Hummusson, vars hummus och falafelskålar är riktigt bra.

Falafel-middag
Foto: Hummusson

Dag 3

Söndagar är museidag och förhoppningsvis är ni utvilade. Börja med att låsa in ert bagage i förvaringsboxar på Centralen. Sedan har ni ett besök på södra Sveriges största museikomplex, framför er. På Malmö Museer (som främst består av Malmö slott, Tekniken och Sjöfartens hus) kan ni uppleva en riktig ubåt, se makalöst färgstarka grodor och köttätande pirayor.

Malmöhus, en del av Malmö museet
Foto: Helena Bergqvist, Region Skåne

Här finns även lärorika och underhållande utställningar som Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur (för 200 miljoner år sedan vandrade till exempel den skräckinjagande dilophosaurusen omkring här), eller Smart! om skånska uppfinningar (innehåller även Skalmans verkstad).

Skalmans verkstad
Foto: Jenny Thornell, Malmö museer

Mätta på intryck, men hungriga? Ta er till närliggande "Vietnam town" (vid Engelbrektsgatan) och Nguyen's Sandwiches, där ni kan avnjuta nybakade bahn mi, baguetter med fräscha fyllningar. Här finns även Nam Do som serverar ljuvliga nudelsoppor.

Sedan är det bara att promenera till Malmö centralstation, tio minuter bort, för en skön tågresa hem.

Bánh mì
Genrebild. Foto: Amy Tran, via Unsplash

Tre andra attraktioner

Skejtare i parken
Foto: Fredrik Johansson

Stapelbäddsparken i Västra hamnen

Kanske norra Europas största och, enligt många, bästa skatepark. Här har till exempel världscuptävlingar som Ultra Bowl gått av stapeln.

Foto: Visit Skåne

Bokskogen i Torup

Naturintresserade familjer ska passa på under höst och vår. Då är bokskogarna som mest intensiva och färgstarka. Den i Torup ligger bara 15 minuters bussresa från centrala Malmö.

Rävar i Skånes Djurpark
Foto: Skånes djurpark

Skånes djurpark

En timmas pendeltågsresa från Malmö ligger Höör och Skånes djurpark. Här finns hängbroar, lekplatser och mängder av nordiska djur.

Två hotelltips!

Scandic S:t Jörgen. Favorithotell för barnfamiljer. Ligger mitt i Malmö, en kort promenad från trendiga Davidshall och Slottsparken med alla dess attraktioner. SJ Prio-medlemmar har alltid rabatt på boende hos Scandic, läs mer här.

STF Ohboy Hotell. Grönt hipsterhotell i Västra Hamnen. Ni bor i loftrum i två plan, har eget kök, ingång direkt från gatan. Granne är Stapelbäddsparken med sin skatepark.

Resa till Malmö med barn

Du kan ta tåget till Malmö från många orter runt om i landet, antingen med eller utan byte. Barn får alltid rabatt på resan med SJ och riktigt små barn (ännu ej fyllda två) kan sitta i vuxens knä utan egen biljett. Läs mer om SJ Familj och vårt barnerbjudande här.

Prisexempel:

  • Två vuxna och två barn med SJ Snabbtåg fr. 228 kr i 2 klass.