Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Längdåkning för nybörjare

Längdåkning är frihet. Glidande glädje som i sina bästa stunder framkallar förnimmelser av tid- och viktlöshet. Men hur kommer man i gång som nybörjare?

Starta lokalt

Om längdspår finns i din omgivning börjar du givetvis där. Kolla med den lokala skidklubben. De har garanterat en nybörjarträff. Oavsett bostadsort vet din lokala sporthandlare garanterat hur du får kontakt med entusiaster i grannskapet och du ska absolut gå i skidskola. Åktekniken är inte självklar.

Skejting brukar vara enklare för nybörjare än att åka klassiskt, men i södra Sverige finns mestadels bara klassiska spår. Det beror delvis på mindre snömängd, men också på att Vasaloppet körs i klassisk stil och Vasaloppet dominerar svensk längdåkning.

Tjejer skejtar i solnedgången
Foto: Roger Borglind

Det viktiga spannet

Spannet är den upphöjda mittersta delen av skidan, där man sätter fästvalla. När man glider på skidan ska den delen inte vara i kontakt med snön. Men när åkaren skjuter ifrån med benet så ska spannet kunna trampas ner för att få fäste mot underlaget. Vilket spann man ska ha har dels att göra med åkarens vikt, men framför allt hur bra teknik man har. Rent generellt så är hårda spann bra för den duktiga åkaren som inte vill komma ner med fästvallan i onödan eftersom det försämrar glidet. Men en nybörjare orkar inte trycka ner det alls och får inget fäste.

Skaffa rätt utrustning

Ett viktigt råd är att vara ärlig mot säljaren i butiken. Mörka inte din kroppsvikt. Skidorna ska nämligen ha ett spann som passar för din vikt och teknik. Försök inte att förbättra din erfarenhet. Säg att du är nybörjare. Det spelar ingen roll om du är en vältränad motionslöpare. Det gör dig inte automatiskt till en bra skidåkare.

Undvik sporthandlarnas chockbilliga paket såvida du inte har exakt koll på innehållet. Undvik också de allra enklaste och dyraste skidmodellerna. Pris och skidupplevelse hänger förvisso samman eftersom dyra skidor är lättare och smidigare, men toppmodellerna kräver också en skicklig åkare.

Valla eller inte valla?

Alla experter säger samma sak: det viktiga är att nybörjaren får fäste, även om det sker på bekostnad av glidet. Det motsatta: bakhalt, knäcker nämligen alla!

Positivt är dock att numera behöver du inte lära dig att valla.Teknikutvecklingen har begåvat oss med vallatejp och stighudar. Vallatejp är tunna remsor som klistras under steget/spannet. De fungerar oavsett snötemperatur och brukar hålla i tio mil såvida spåren inte är isiga. De måste dock appliceras exakt och gillar inte nysnö.

Den senaste tekniken med korta stighudar under spannet är överlägset bäst. Då krävs inga som helst förberedelser. Du ställer dig bara på skidorna och drar iväg, men skidor med så kallad skintec blir både lite tyngre och dyrare.

Atomic var först med stighudar och har kommit längst i utvecklingen. I dag tränar världseliten på vallningsfria skidor och för vanliga motionärer är skillnaden försumbar.

Jobba på tekniken

Du åker skidor med benen, inte med armarna. Börja därför med att åka utan stavar på slät mark. Ta några steg, pendla med armarna och stanna sedan kvar i glidet och låt skidan glida klart under någon sekund. Stressa inte. Koncentrera dig på att åkkänslan. Längdåkning är ingen intellektuell aktivitet.

När du känner dig säkrare så kan du börja jobba med stavar. Håll kroppen rak och blicka framåt. Armarna ska röra sig i takt med benen och när vänster ben går bakåt så ska vänster arm fram, precis som när man promenerar. Positionen ska kännas naturlig och bekväm.

Men tänk inte för mycket på tekniken. Det viktigaste är ju att du är ute och rör på dig.

Osäker? Hyr en skidlärare på skidsemestern som kan lära dig grundläggande teknik. Kolla även in Youtube. Där finns bra introduktionsfilmer.

Ta tåget till skidanläggningen!

Grönklitt, Dalarna

130 kilometer spår, varav 12 kilometer elbelyst. Olika typer av spår som erbjuder något för alla, oavsett skidåkare. Har längdskidåkningsskola.

Resa hit: Tåg till Mora sedan länsbuss till Orsa.

Info: orsagronklitt.se

Harsa, Hälsingland

Här handlar åkningen enbart om klassiska spår. 80 kilometer över småkuperad hälsingeskog och snösäkra myrar. Har uthyrning och vallahjälp.

Resa hit: Tåg till Järvsö sedan taxi den sista biten.

Info: harsa.se

Högbo bruk, Gästrikland

Över 50 kilometer spår, inklusive flera elljusspår och 2 kilometer konstfruset spår, vilket innebär extra tidig start på säsongen. Erbjuder teknikträning för både nybörjaren och den erfarne skidåkaren.

Resa hit: Tåg till Sandviken sedan länsbuss.

Info: hogbobruk.se

Ulricehamn, Västergötland

Lassalyckan är Sveriges sydligaste spårsystem av dignitet. Spår i olika svårighetsgrader. Konstsnö och elljus. Är ett Vasaloppscenter. 

Resa hit: Tåg till Jönköping eller Borås, sedan länsbuss.

Info: uifskidor.nu

Vålådalen, Jämtland

En svensk klassiker. Mer än 50 kilometer spår varav 7,5 kilometer är elljus. Sapporospåret (6,5 kilometer) är mångas favorit. Har längskidåkningsskola.

Resa hit: Tåg till Undersåker sedan länsbuss.

Info: valadalen.se

Falun, Dalarna

Lugnets skidområde har fem slingor från enkla 3,3 kilometer (elljus) till det tuffa elspåret på 15 kilometer. Här lagras snö för att säkra en tidig start på säsongen.

Resa hit: Tåg till Falun, därefter lokalbuss till spåren.

Info: lugnet.se

Denna artikel är från vår ombordtidning Kupé november 2016 med text av Gunnar Andersson. Info om skidanläggningarna har setts över 2020 men vi reserverar oss för eventuella ändringar på grund av rådande läge.