Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

På äventyr i Kullaberg

Trots sitt mjuka, böljande landskap rymmer Skåne många dramatiska miljöer. En som sticker ut är Kullabergs naturreservat.

Denna artikel är från tidningen Kupé juni 2016. Text: Nicolas Jändel, foto: Lars Strandberg.

Kullabergs naturreservat

Kullabergs klippkust i Skåne ruvar på många hemligheter. De mytomspunna grottorna är en av dem. Vilka bodde här, hur levde de? Några av grottorna längs bergssidorna var bebodda redan på stenåldern.

I dag häckar bland annat pilgrimsfalk längs den otillgängliga men vackra klippkusten.

Kullabergsguiderna i Skåne fick förra året pris som Årets ekoturistföretag av Ekoturismföreningen och tidningen Travel News. På aktivitetslistan står en rad mer eller mindre nervkittlande saker, som snorkel- eller tumlarsafari (den lilla valen som ser ut som en delfin) och att bli firad nedför ett berg.

Här kan hela familjen trivas. Och ni kommer inte att vara ensamma. Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne besöks årligen av en halv miljon svenskar. Själva grottvandringarna utgår från Mölle och löper längs Kullabergs sydsida. Bra skor rekommenderas, turerna är bitvis rätt krävande (passar ej för barn under sex år).

Guiderna har sitt centrum uppe vid Kullens fyr. Mottot här är "Värna, vårda, visa". Sympatiskt och miljömodernt.

När naturdramat är avklarat så finns här flera mjukare matupplevelser som har placerat Kullaberg på den internationella gourmetkartan. Det är till exempel Grand Hotel i Mölle, Strand i Arild, och förtjusande trädgårdskaféet Flickorna Lundgren på Skäret. Här har det serverats bakelser och kakor sedan 1930-talet.

Läs mer på kullabergsguiderna.se

Billiga tågbiljetter till Skåne

Ta tåget till Skåne

Res i 2 klass med SJ Snabbtåg från 195 kronor eller 1 klass med SJ Snabbtåg från 295 kronor.

Fyra roliga bonustips!

Lars Vilks märkliga svartbygge

Konstnären Lars Vilks trätorn Nimis vid Håle stenar. Lite otillgängligt, men ett måste-besök. Det sägs att det har gått åt 160 000 spikar för att bygga upp trätornen. Stor konst eller rangligt svartbygge? Avgör själv.

Vin ur Skånes mylla

Jo, det går att få vinrankor att trivas i Sverige. Arilds vingård erbjuder ett helt sortiment av egenproducerade viner på sin 1700-talsgård. Vinvalven lär vara byggda som på romartiden. De gör även egen snaps under namnet Kullabränt.

Vandring Skåne

Hundra mil vandringsled möter besökaren på Skåneleden, men det går lika bra att göra dagsetapper genom det varierande landskapet. Turförslag och gratiskartor finns på nätet.
Läs mer på skaneleden.se

Vikingafansens andra hem

Gillar man tidsperioden för ungefär tusen år sedan och går loss på vikingar är Skåne helt rätt ställe. Ta sikte på Fotevikens vikingaby i Höllviken, Trelleborgen i Trelleborg eller temaparken Vikingatider i Löddeköpinge.