Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff på Kinnekulle – ta tåget utmed Sveriges vackraste tågsträcka

Vi tågluffar i miniatyrformat längs Sveriges vackraste tågsträckning mellan Mariestad och Lidköping och besöker ett pärlband av pittoreska tågstationer. Den enkelspåriga järnvägen binder samman byar och kulturminnen med Vänerns vatten och flera naturreservat. Vi äter förstklassig mat på Forshems Gästgiveri och Mellbygatans, båda fint omnämnda i White Guide. Inte minst vandrar vi i ett blommande kulturlandskap. Längs slingrande pilgrimsleder letar vi oss fram till Sveriges Grand Canyon och naturreservatet Munkängarna, doftande av ramslök. Resan börjar och avslutas på Kinnekullebanan. Utanför tågfönstret syns det blommande berget.

Text: Nathalie Dahlman
Foto: Viggo Lundberg

Tåg på Kinnekullebanan och Äskekärr

Vi köper ett tredygnskort för 400 kronor var (hos Västtrafik). Då kan vi hoppa på och av tåget som vi vill. Resan från Mariestad och Lidköping tar bara en timme om man åker den i ett sträck, men det tänker inte vi göra. Tåget går flera gånger om dagen och mellan flera stationer går det också att vandra. När vi rullar från Mariestad har vi inte ens bestämt var vi först ska kliva av.

Den drömmigaste stationen visar sig vara Trolmen med ett stationshus från 1895. Husets ägare, Nisse Nyqvist, möter oss i trädgården. Han visar dressinen som han har bevarat och klotter på stationsväggarna som vittnar om ett helt sekel. I väntkuren på perrongen finns en liten bokstuga. Här fyndar vi ny tågläsning. Eftersom Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri blev utläst på vägen hit lämnas den i utbyte.

Bokstugan vid Trolmen

Trolmen stationsbibliotek och stationsklottret "Förlovade midsomarafton 1923."

Trolmen station
Passeraskylt
Vy över spår och hus vid Kinnekullebanan

Tidig morgon och tåget stannar i Hällekis. I stationshuset finns en liten butik som säljer ekologiska kläder och hudprodukter. Tre minuter därifrån ligger hantverksbyn Falkängarna med kaffestuga, museer och stenhus fyllda med slöjd-, bruks- och konstföremål. Här kan man bo över på vandrarhemmet, i en av lägenheterna i de gamla kulturhusen.

Ryggsäckarna är packade med regnjacka och apelsinjuice, ostsmörgåsar och äpplen. I Coop-butiken invid stationen finns kartor över områdets leder, men vi tappar snart bort oss och går efter eget huvud. Oavsett riktning löper vägen genom kohagar, över sommarängar och genom lummiga skogspartier.

Dagens första mål är det stora stenbrotten, Sveriges eget Grand Canyon, ett 40 meter djupt kalkstensbrott. I stenväggen syns fossil av bläckfiskar och kräftdjur som levde för 400 miljoner år sedan och i mitten finns en liten fiskesjö med regnbågsöring. Härifrån transporterades förr i tiden kalk i vagnar på den gamla banvallen ner till Råbäcks hamn där det skeppades ut med skutor. Från kanten av brottet ser vi Vänern vid horisonten.

Hällekis station
Matsäck
Stenbrottet
Sveriges svar på Grand Canyon
Ramslök och fika

Munkängarna var under lång tid slåtteräng som tillhörde Hellekis och Råbäcks herrgårdar. Delar av ängen gjordes under 1800-talet om till en engelsk park som var öppen för allmänheten. Det är svårt att beskriva vad som möter en när man kommer hit. Nästan alla svenska lövträd finns representerade och i gläntorna breder hav av vitsippor, nunneört och lundviol ut sig. När ramslöken blommar doftar hela skogen av vitlök – du känner doften långt innan du trätt in i lövsalarna. Här lever även hundratals arter svampar, lavar, insekter, örter och fåglar.

Vid skogskanten ligger Hellekis trädgårdscafé och kök. När vi fikat marängcitrontårta vandrar vi vidare mellan hästhagarna. En stig i skogen leder ner oss ner till Kinnekulle camping för ett dopp i Vänern. Här går det att bo i röda bodar vid strandkanten.

Vandringen från Hällekis till kalkbrottet och vidare till Munkängarna är inte särskilt lång. På eftermiddagen tar vi tåget från Råbäcks station. Den praktfulla stationen stod klar 1897, vackert smyckad med hörnpaviljonger av trä och utsirade järnräcken på taknockarna.

Tåg genom skog
Råbäck
Råbäck station

Sedan 1564 har det serverats mat på Forshems Gästgivargård, det gula trähuset två minuters promenad från Forshems tågstation. Idag är nästan allt som Stefan och Mia Johansson lägger på tallriken närproducerat och ekologiskt. Deras ”Stora måltidsäventyr” inleds med välkomstdrink, följt av amuse-bouche, förrätt, hembakat bröd, soppa, fiskvarmrätt, granité, köttvarmrätt, ost, dessert och kaffe. Höjdpunkten är i sin enkelhet ramslökssoppan.

Menyn ändras med säsongerna men du ska ha otur om du missar den. Ramslök växer förresten vilt på slätten utanför Karlslunds pensionat om hösten. Historien om pensionatet är starkt förknippad med järnvägen som kom till byn i slutet av 1800-talet. Fastigheten flyttades i och med det från torget i Lidköping för att erbjuda boende åt nykomna turister, liksom både lanthandel och konditori. Tidigare stannade tåget här i Gössäter. Nu erbjuder Anneli hämtning från stationerna i Forshem och Hällekis, liksom skjuts fram och tillbaka till Gästgivargården.

Forshems Gästgivargård
Blå pensionatet
Stationspersonal
Kvinna i dörröppning
Gästgivargården
Tåg genom rapsfält

Lidköping är en småstadsidyll med klassisk torghandel. Reser du dit måste du fynda Höganäs-koppar och Ostindia-assietter i Rörstrands gamla porslinsfabrik. Medan solen långsamt sjunker mot trädtopparna lunkar tåget fram förbi rapsfälten. I de äldre vagnarna kan man fortfarande öppna fönstren. När vi kliver av det folktomt och ensligt längs gatorna, snålblåst och nedsläckta butiksfönster. Känslan ändras först när vi kliver in vad som är både bar, vardagsrum och finkrog. På restaurang Mellbygatan avslutar vi vår resa med fantastisk jordärtskockskräm med löjrom, steamed buns med kyckling och koriander, lamm med äpple, aubergine och svartrot. Vi väljer bland över 100 sorter hantverksöl och upptäcker alkoholfria Mikkeller's Weird Weather och Omnipollos Konx. Till efterrätt serveras en varm, friterad semla med vanilj, pistasch och mandel. Om du kommer hit en varm sommarkväll rekommenderas den blommiga innergården.

Restaurang Mellbygatan
Kvinna på restaurang Mellbygatan
Kock på restaurang Mellbygatan
Kock lagar mat på restaurang Mellbygatan

RESA HIT

Tågstationerna mellan Mariestad och Lidköping är följande: Mariestad, Lugnås, Äskekärr, Österäng, Forshem, Hällekis, Råbäck, Trolmen, Blomberg, Källby, Filsbäck och Lidköping. Ett tredygnskort kortar 400 kronor per person.

Kinnekulleleden och Pilgrimsleden är bara två av många leder som letar sig fram i området. Förslag på boenden Karlslunds pensionat, Kulturum bed & breakfast och Falkängens vandrarhem. Både Kinnekulle camping och Filsbäcks camping ligger precis vid Vänerns strand och har fina badplatser.

Boende:
Pensionat Karlslund 
Falkängen vandrarhem och hantverksby
Kinnekulle camping

Mat:
Forshems Gästgivaregård 
Mellbygatans

Mat på Mellbygatans