Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Julbord Sverige

Julbordets nya smaker är bara en tågresa bort

Så traditionellt, men ändå nytänkande. Julborden är inte som förr. De är roliga och spännande. Och allt fler satsar på lokala råvaror och vegetariska rätter. Vad sägs om klargravad äppelströmming eller pytt på vita bönor och rostad morot? Här är några julbord som är värda en helg eller dagsutflykt.

Julbord på Le Garage, Umeå

Grönt ljus i Umeå

Varför Umeå? Det kanske man undrar i södra Sverige, men fråga en umebo och svaret kommer snabbt: för kulturen, för älven som rinner genom staden, för arkitekturen, för naturen och kroglivet. Det är kanske Norrlands spänstigaste stad, troligen beroende på universitetet och studentlivet, och här finns gott om julbord att välja mellan. Brännlands Wärdshus, Sävargården, Rex ... Mest spännande är kanske Le Garage, granne med Umedalens skulpturpark. Här serveras ett hemlagat och traditionellt julbord med grönt tänk. Vad sägs om saffranskokt palsternacka som serveras med mandelgrädde? Eller ett vegetariskt dopp i grytan med tunnbröd från tant Lissie i Rödå? Efter julbordet kan man ta en lång kvällspromenad till Umeå centrum och med lite tur kan man få se en världsattraktion: det dansande, förföriska norrskenet.

Datum: 3–22 december 2019.
Pris: 395–495 kr beroende på dag och tid.

Ta sig dit: Tåg till Umeå, sedan buss 1 till hållplats Löftets gränd. Sträckan är cirka sex kilometer.

Bonus: Den historieintresserade bör titta in på Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi med rörarande bilder av Västerbottens folkliv.

Bra julbordsalternativ: Sävargården och Brännlands Wärdshus.

Jazzköket i Östersund

Foto: Tina Stafrén

Svängigt och snösäkert i Östersund

Östersund är en vintersprakande överraskning. Vyerna över Storsjön mot Oviksfjällen, de välpreparerade längdspåren, de roliga gatorna (staden utsågs till Årets stadskärna 2019). Och för den som kommer med nattåget vid juletid, finns här även en riktigt rolig julmatsupplevelse: det svängiga Jazzköket generösa julfrukostbuffé, som har blivit en lokal succé. Här kan man njuta av jämtländskt mathantverk som mjölksyrade grönsaker, traktens ostar med egen svartvinbärsmarmelad, veganska pastejer och alspånsrökt sidfläsk från lokal gris. Allt tillagat med ”extra mycket kärlek”, som Jazzköket själva skriver på sin hemsida. Efter frukosten kan man strosa, shoppa eller ta tåget vidare mot den jämtländska fjällvärlden.

Datum: 27 november–20 december 2019.
Pris: 219 kr.
Sittningar: Klockan  7–8:15 samt 8:30–framåt.

Ta sig dit: Tåg till Östersund, sedan promenad genom staden.

Bra julbordsalternativ: Restaurang Hov på Jamtli, Östersunds eget Skansen.

Tällberg och Åkerblads Hotell och Gästgiveri

Traditionsrikt vid Siljan

Tällberg ligger vackert vid sjön Siljan. En molnfri vinterdag är platsen förödande vacker. Byn har rötterna i medeltiden, men sedan Tällberg fick en järnvägsstation 1914 har besöksnäringen blivit alltmer mer viktig. I trakten finns dock fortfarande gårdar och företag som lever på omsorgsfullt mathantverk. Till exempel lilla Björgårdens Syltmakeri och Rättviks Bryggeri. Med andra ord är det en perfekt plats för ett julbord, och på Åkerblads Hotell & Gästgiveri kan man njuta av både Fanny och Alexander-stämning och en rad hemlagade läckerheter. Bland annat lutfisk med hemgjord blodpudding och knaperstekt fläsk, och lågtempererad, glaserad fläsksida.

Datum: 29 november–20 december 2019.
Pris: 545–645 kr beroende på dag och tid.

Ta sig dit: Tåg till Borlänge, sedan vidare med Tåg i Bergslagen till Tällberg. Resan tar cirka 40 min. Från stationen är det två kilometer till hotellet. Orkar man inte med promenaden, så hjälper hotellet gärna till med taxibokning.

Bonus: En halvtimmas tågresa bort ligger Mora och Zornmuseet, med verk av världsnamnet Anders Zorn.

Bra julbordsalternativ i Dalarna: Fryksås Hotell & Gestgifveri i Orsa, Gammelgården i Sälen.

Skeppsholmens julbord i Stockholm

Dubbel njutning i Stockholm

Stockholm har så klart mängder av högklassiga, genomtänkta och roliga julbord. De senaste åren har även de veganska och vegetariska alternativen blivit allt fler. Och måste man välja ett, får det bli julbordet på Hotel Skeppsholmen, både för läget och för maten. Promenaden från centralstationen är i världsklass. Den går rakt igenom Stockholm, förbi NK (landets mest ambitiösa julskyltning?), Kungsträdgården, Grand Hôtel, ansiktslyfta Nationalmuseum och därefter över bron till Skeppsholmen. På andra sidan vattnet ligger Kungliga slottet och Gamla stans symmetriska Disneyjulgran. Själva julbordet på Hotel Skeppsholmen är traditionsenligt, men med ett vegetariskt sidobord. Bland paradrätterna finns senapsgriljerad rotselleri, vegansk paté på linser och svarta bönor, varmrökt lammstek med örter och klargravad äppelströmming.

Datum: 29 november– 24 december 2019.
Pris: lunch 495 kr, kväll 750 kr.

Ta sig dit: Tåg till Stockholm Central, sedan promenad genom staden.

Bonus: Har ni tid så titta in på nyrenoverade Nationalmuseum på Blasieholmen.

Bra julbordsalternativ: Fotografiska och Artipelag, som även har en julshow med Cirkus Cirkör.

Sjömagasinet i Göteborg

För barn och kräsna i Göteborg

Det är märkligt, att kombinationen jul och västkustväder kan vara så mysig. Men just det går man och tänker under en trivsam decemberweekend i Göteborg. Det glittrar, det är vänligt och det finns mycket att göra.
Barnfamiljen spenderar självfallet en dag på Liseberg, som kanske har det mest påkostade julkalaset i Sverige. Här finns även två julbord, ett klassiskt på Stjärnornas Krog och ett helvegetariskt på Green Room. Foodien, oavsett ålder, bör i stället ta spårvagnen till Majorna och Sjömagasinet för en riktig fin julbordsupplevelse. Restaurangen ligger vackert vid Älvsborgsbron och på bordet finns kaviarmatjes, gintonicsill, torskbullar i kaviar- och gräslökssås, och flera vegetariska alternativ. Prova gärna grönkålssoppa med tryffel, pytt på vita bönor och rostad morot.

Datum för Sjömagasinet: 21 november–23 december 2019.
Pris: 745–995 kronor beroende på dag och tid. Barn 7-12 år får äta till halva priset.

Ta sig dit: Tåg till Göteborg Central, sedan spårvagn 9 till Ostindiegatan. Därefter är det 10 minuters promenad till Klippan, där restaurangen ligger.

Bonus: Om ni promenerar hela vägen till Sjömagasinet, då passerar ni både Magasinsgatan med rolig shopping och den mysiga stadsdelen Haga.

Bra julbordsalternativ: Nääs Fabriker i Tollered och Imagine på Gothia Towers.

Rebell i Malmö

Rebelliskt vid Sundet

Att komma med tåg till Skåne är en njutning. Landskapet öppnar upp sig och det är bördiga åkermarker och gårdar så långt ögat kan se. Och som en kittling, Köpenhamn på andra sidan Bron. Här finns självfallet mycket att upptäcka i krogväg, och nu i jultider, även ett överflöd av spännande julbord. Flädie Mat och vingård i Bjärred om man vill ha lantlig julkänsla, Sillen och Makrillen i Helsingborg som erbjuder en julmiddag med Öresunds kanske finaste havsutsikt och Husmanns Vinstue i Köpenhamn för en dansk julefrokost (lunch på danska). Bara för att nämna några. Stannar ni till i Malmö, så prova hyllade Rebell som kör på lokalproducerat och ett roligt nytänk, ett ”family style”-koncept där julrätterna kommer ut portionsvis för gästerna att dela på. Vad sägs om krispiga tunnbröd med svampkräm, tångkaviar med crème fraiche och friterad potatis, en vegetarisk Jansson ...

Datum: 25 november–24 december 2019.
Pris: 245 kr.

Ta sig dit: Tåg till Malmö, sedan en halvtimmas sträcka på benen-promenad till Friisgatan.

Bonus: Är ni i Köpenhamn, prova även smørrebrøden i Torvehallerne.

Bra julbordsalternativ: Flädie Mat och vingård i Bjärred, Husmanns Vinstue i Köpenhamn och Sillen och Makrillen i Helsingborg.