Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Spännande julbord i Sverige

Så traditionellt, men ändå nytänkande. Julborden är inte som förr. De är roliga och spännande. Och allt fler satsar på lokala råvaror och vegetariska alternativ. Här är några julbord runt om i Sverige som är värda en helg eller dagsutflykt.

Brännlands Wärdshus, närodlat och närlagat i Umeå

Varför Umeå? Det kanske man undrar i södra Sverige, men fråga en umebo och svaret kommer snabbt: för kulturen, för älven som rinner genom staden, för arkitekturen, för naturen och kroglivet. Det är kanske Norrlands spänstigaste stad, troligen beroende på universitetet och studentlivet, och här finns gott om julbord att välja mellan.

Brännlands Wärdshus dukar upp till julbord under både lunch- och middagssittningen. Restaurangen drivs av familjen Hansen som 2013 även startade upp sitt eget charkuteri. Deras julbord är därför fyllt av mat lagad från grunden av de själva och råvarorna är så långt som möjligt lokala. För vegetarianen finns en särskilt framtagen meny som bl.a. bjuder på auberginesill, griljerad kålrot och gravad morot.

Datum: 25 november–22 december 2022.

Ta sig dit: Tåg till Umeå, sedan buss 15 från Vasaplan till Brännland Ö.

Mer info: brannlandswardshus.se

Jazzköket, svängigt och snösäkert i Östersund

Östersund är en vintersprakande överraskning. Vyerna över Storsjön mot Oviksfjällen, de välpreparerade längdspåren, de roliga gatorna (staden utsågs till Årets stadskärna 2019). Och för den som kommer med nattåget vid juletid, finns här även en riktigt bra julmatsupplevelse! Det svängiga Jazzköket testar sitt nya koncept "Jul på Bordet": en sittande middag där ni i lugn och ro umgås och medan de serverar sin tolkning av julens klassiska rätter. Ett julbord uppdelat i fyra serveringar som går från kalla till varma rätter och avslutas med desserter.

Hos Jazzköket kan du njuta av jämtländskt mathantverk där allt är tillagat med "extra mycket kärlek", från grunden med noga utvalda råvaror. Efter frukosten kan du strosa, shoppa eller ta tåget vidare mot den jämtländska fjällvärlden.

Datum: 6 – 22 december 2022.

Ta sig dit: Tåg till Östersund, sedan promenad genom staden.

Åkerblad Hotell & Gästgiveri, traditionsrikt vid Siljan

Tällberg ligger vackert vid sjön Siljan. En molnfri vinterdag är platsen förödande vacker. Byn har rötterna i medeltiden, men sedan Tällberg fick en järnvägsstation 1914 har besöksnäringen blivit alltmer mer viktig. I trakten finns dock fortfarande gårdar och företag som lever på omsorgsfullt mathantverk.

Med andra ord är Tällberg en perfekt plats för ett julbord och på Åkerblads Hotell & Gästgiveri kan man njuta av både Fanny och Alexander-stämning och en rad hemlagade läckerheter. Bland annat lutfisk med hemgjord blodpudding och knaperstekt fläsk, och lågtempererad, glaserad fläsksida.

Datum: 26 november–18 december 2022.

Ta sig dit: Tåg till Borlänge, sedan vidare med Tåg i Bergslagen till Tällberg. Från stationen är det två kilometer till hotellet. De hjälper gärna till med taxibokning.

Hotel Skeppsholmen, dubbel njutning i Stockholm

Stockholm har så klart mängder av högklassiga, genomtänkta och roliga julbord. De senaste åren har även de veganska och vegetariska alternativen blivit allt fler. Och måste man välja ett, får det bli julbordet på Hotel Skeppsholmen, både för läget och för maten.

Promenaden från centralstationen är i världsklass. Den går rakt igenom Stockholm, förbi NK (missa inte julskyltningen), Kungsträdgården, Grand Hôtel, ansiktslyfta Nationalmuseum och därefter över bron till Skeppsholmen. På andra sidan vattnet ligger Kungliga slottet och Gamla stans Disneyjulgran.

Själva julbordet på Hotel Skeppsholmen är traditionsenligt med 6 rundor och fokus på svenska smaker. Lutfisk och dopp i grytan lagas på beställning och serveras direkt från spisen. Utöver julbordsklassikerna så serveras det självklart vegetariska alternativ så som vegansill, senapsgriljerad rotselleri, ingefärsbakad spetskål och mycket mer!

Datum: 25 november– 24 december 2022.

Ta sig dit: Tåg till Stockholm Central, sedan promenad genom staden.

Sjömagasinet, för barn och kräsna i Göteborg

Det är märkligt, att kombinationen jul och västkustväder kan vara så mysig. Men just det går man och tänker under en trivsam decemberweekend i Göteborg. Det glittrar, det är vänligt och det finns mycket att göra.

Foodien bör ta spårvagnen till Majorna och Sjömagasinet för en riktig fin julbordsupplevelse. Restaurangen ligger vackert vid Älvsborgsbron och här serveras hemlagade delikatesser i stämningsfull miljö som både passar barnfamiljen och kärleksparet. På bordet finns gin- och tonicsill, torskbullar i kaviar- och gräslökssås, ingefärsglaserad fläsksida och flera vegetariska alternativ. Vill du lyxa till det lite extra beställer du premiummenyn som innehåller Kalix löjrom, smörstekt piggvar och bakad chokladtryffeltårta. Visst vattnas det i munnen? 

Datum för julbord: 18 november–25 december 2022.

Ta sig dit: Tåg till Göteborg Central, sedan spårvagn 9 till Ostindiegatan. Därefter är det 10 minuters promenad till restaurangen.

Sillen & Makrillen, havsfokus i Helsingborg

Att komma med tåg till Skåne är en njutning. Landskapet öppnar upp sig och det är bördiga åkermarker och gårdar så långt ögat kan se. Och som en kittling, Köpenhamn på andra sidan Bron. Här finns självfallet mycket att upptäcka i krogväg, och nu i jultider, även ett överflöd av spännande julbord.

Sillen och Makrillen i Helsingborg som erbjuder en julmiddag med Öresunds kanske finaste havsutsikt. Medan du hör vågorna slå mot fönstren njuter du av en meny med egeninlagd sill, lax, chark, patéer och pastejer och så klart skaldjur! Allt avslutas med dessertbord där du kan hitta julklassikern ris à la malta. Vill du hellre värma upp dig i vinterkylan finns även varmrättsalternativ till skaldjursfatet.

Datum: 30 november–17 december 2022.

Ta sig dit: Tåg till Helsingborg, sedan 25 min promenad längst med vattnet.