Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Resa till Järvsö

Ta tåget till Järvsö i vinter

Järvsö bjuder på mycket under vinterhalvåret. Du kan åka utför i Järvsöbacken, träna längdskidor i Harsa, testa nya trick i Järvsö Snöpark med en enorm airbag som extra säkerhet, se varg, lo och fjällräv på Järvzoo Djurpark eller varför inte åka hundspann?

Läs mer om vad Järvsö har att erbjuda vintertid på jarvso.se

Tåg till Järvsö

Du kan resa till Järvsö med SJ InterCity från 95 kronor.

Vargar på Järvzoo
Foto: Järvzoo

Sugen på att umgås med vargar?

Vill du se varg i Sverige, men med en glasruta emellan? I så fall kan varghotellet i Järvzoo djurpark vara en riktig pulshöjare. Chansen är stor att du somnar till vargylanden och vaknar till att det tassar runt utanför knuten.

Varghotellet, som huserar i en ombyggd lada som tidigare låg vid Järvsö kyrka, ligger precis vägg i vägg med varghägnet mitt i djurparken. I dag är de breda golvbrädorna från Jon-Persas lada förvandlade till bord i festvåningen.

Varje rum har panoramafönster som vetter mot varghägnet och eget badrum. Alla hotellgäster har fritt inträde till djurparken. Järvzoo, som ligger precis vid hälsingeorten Järvsö, är en av de moderna djurparkerna där djurens välmående står i centrum, snarare än besökarnas möjlighet att komma nära. Fokus ligger på nordiska djur.

Hägnen är stora och du kommer inte att få se alla djuren om de inte själva vill, men du får se tillräckligt många. Och som besökare känns det bra att se att djuren har stora ytor att röra sig på.

Vägen genom parken löper längs en lång, lättpromenerad träbro, och här finns en stor representation av rovfåglar. Berguven är en höjdare.

Ovan text kommer från tidningen Kupé juni 2016, text: Nicolas Jändel

Tre saker att göra i Hälsingland

Stenegård i Järvsö

En kaférestaurang och ett kunskapscentrum på samma gång. Här kan du handla i butiken eller lära dig mer om de klassiska hälsingegårdarna, och samtidigt äta och dricka. Gårdsauktionerna varje söndag är något att boka in, en kul upplevelse med chans till fynd. Missa heller inte Stenegårdens besökstoalett, med vackra fototapeter från Fågelsjö gammelgård. På Träteatern hålls en rad arrangemang under sommaren.

Läs mer på stenegard.com

Björks chark i Färila

För alla finsmakare är Björks lilla charkbutik i Färila en kulinarisk höjdare. Butiken är känd och populär bland många förbipasserande, och självklart även hos lokalbefolkningen. Testa gärna deras eget bacon, den hemgjorda blodpuddingen eller kroppkakorna. Allt är mycket prisvärt. Du hittar även fina styckdetaljer. Ett perfekt stopp oavsett om du åker uppåt eller nedåt och ska ha en grillkväll hemma hos vänner eller släktingar i trakten.

Läs mer på bjorkco.se

Fågelsjö Gammelgård

Sju hälsingegårdar finns upptagna på Unescos världsarvslista, bland andra Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), som ligger mitt ute i Orsa finnmark på gränsen till Dalarna och Härjedalen. Möbler, byggnader och inredning är bevarade, vissa delar från så tidigt som 1600-talet. Visas upp dagligen sommartid. I det så kallade "Amerikahuset" hittar du ett kafé som serverar kaffe, kakor och matiga mackor. Gården Erik-Anders i Söderhamn är en annan av världsarvsgårdarna.

Läs mer på fagelsjo.nu