Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tåg till Järvsö

Ett rum med varg, tack!

Vem tittar på vem? Det är inte helt uppenbart när det gäller Varghotellet på Järvzoo. Här kan du somna till vargyl och vakna öga mot öga med skogens mäktigaste djur.

Denna artikel är från tidningen Kupé juni 2016. Text: Nicolas Jändel, foto: jarvso.se

Sugen på att umgås med vargar?

Vill du se varg i Sverige, men med en glasruta emellan? I så fall kan varghotellet i Järvzoo djurpark vara en riktig pulshöjare. Chansen är stor att du somnar till vargylanden och vaknar till att det tassar runt utanför knuten.

Varghotellet, som huserar i en ombyggd lada som tidigare låg vid Järvsö kyrka, ligger precis vägg i vägg med varghägnet mitt i djurparken. I dag är de breda golvbrädorna från Jon-Persas lada förvandlade till bord i festvåningen.

Totalt har varghotellet fem rum med panoramafönster och eget badrum. Snackskorg kan köpas till och det finns till och med ett särskilt bröllopsrum för det nygifta paret som hellre vill dela magin med vargar än långväga släktingar.

Alla hotellgäster har fritt inträde till djurparken. Järvzoo, som ligger precis vid hälsingeorten Järvsö, är en av de moderna djurparkerna där djurens välmående står i centrum, snarare än besökarnas möjlighet att komma nära. Fokus ligger på nordiska djur.

Hägnen är stora och du kommer inte att få se alla djuren om de inte själva vill, men du får se tillräckligt många. Och som besökare känns det bra att se att djuren har stora ytor att röra sig på.

Vägen genom parken löper längs en lång, lättpromenerad träbro, och här finns en stor representation av rovfåglar. Berguven är en höjdare.

Billiga tågbiljetter till Järvsö

Tåg till Järvsö

Du kan resa till Järvsö med SJ InterCity från 95 kronor.

Fem hälsingestopp från träslott till finkorv:

Träslottet i Arbrå

Mellan Bollnäs och Järvsö, helt nära Ljusnan, ligger konsumentjournalisten Willy Maria Lundbergs skapelse Träslottet, en vacker träffpunkt för aktiviteter och skaparlusta. Dessutom med ett riktigt bra och supermysigt kafé. Här kan du titta på utställningar, köra trädgårdsyoga, eller gå på antikloppis. Och förstås äta eller fika, inomhus eller i trädgården. På menyn finns bland annat en hälsingetallrik med lokalproducerade delikatesser. 

Stenegård i Järvsö

En kaférestaurang och ett kunskapscentrum på samma gång. Här kan du handla i butiken eller lära dig mer omde klassiska hälsingegårdarna, och samtidigt äta och dricka. Gårdsauktionerna varje söndag är något att boka in, en kul upplevelse med chans till fynd. Missa heller inte Stenegårdens besökstoalett, med vackra fototapeter från Fågelsjö gammelgård. På Träteatern hålls en rad arrangemang just under sommaren.

Stenegårds pergola
Stenegårds pergola. Foto: Anders Nordlén

Koboltgruvan i Los

Vid Los (stavas ibland även Loos) ligger Los koboltgruva, som förutom kobolt till färg även bidrog till att ge omvärlden nickel i slutet av 1700-talet, vilket gjorde gruvan och orten världs-berömd. Gruvan ligger mitt i centrala Los och under sommaren hålls guidade visningar rakt ner i underjorden. Gruvan har renoverats tack vare ideella krafter och vittnar om hårda villkor och ett stycke industrihistoria.

Björks chark i Färila

För alla finsmakare är Björks lilla charkbutik i Färila en kulinarisk höjdare. Butiken är känd och populär bland många förbipasserande, och självklart även hos lokalbefolkningen. Testa gärna deras eget bacon, den hemgjorda blodpuddingen eller kroppkakorna. Allt är mycket prisvärt. Du hittar även fina styckdetaljer. Ett perfekt stopp oavsett om du åker uppåt eller nedåt och ska ha en grillkväll hemma hos vänner eller släktingar i trakten.

Fågelsjö Gammelgård

Sju hälsingegårdar finns upptagna på Unescos världsarvslista, bland andra Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), som ligger mitt ute i Orsa finnmark på gränsen till Dalarna och Härjedalen. Möbler, byggnader och inredning är bevarade, vissa delar från så tidigt som 1600-talet. Visas upp dagligen sommartid. I det så kallade "Amerikahuset" hittar du ett kafé som serverar kaffe, kakor och matiga mackor.Gården Erik-Anders i Söderhamn är en annan av världsarvsgårdarna.