Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Höstlov Sverige

Höstlovsskoj – tips på roliga tågäventyr på lovet

Foto: Marcus Wallis

Barn myser framför brasan
Foto: Åre Destination

1. Vildmark i miniformat i Åre

Att fira höstlov i Åre är tid tillsammans för hela familjen, stora som små. Hela byn fylls med aktiviteter och mys. Vildmarkscampet är höstlovets hjärta, där brinner elden hela veckan och vildmarksguiderna Emil och Cisela finns på plats för att pyssla, tälja, lära ut hur man gör upp eld och mycket mer. Åre med omnejd erbjuder aktiviteter att prova på, från spökvandring på fjället, stallkul och ponnybus till utomhusmatlagning över öppen eld.

Höstlovet infaller under en härlig period mittemellan den färgsprakande hösten och den gnistrande vita vintern. Höstmörkret, temperaturen och lugnet sänker sig över Åredalen.

På plats i Åre når man aktiviteterna som går av stapeln i byn till fots. Vill ni t ex åka längdskidor i Vålådalen, provsmaka nåt gott på Åre Chokladfabrik eller stöpa ljus på Åre Ljusfabrik kan ni hyra elbil per timme eller dag. I vissa av de guidade turerna, som t ex att besöka mäktiga vattenfallet Tännforsen, ingår transport till och från Åre by.

Ta dig dit: Tåg till Åre.

Mer info: aresweden.com

Barn rullar polkagris i Gränna
Foto: Anna Hållams

2. Gränna – hela Sveriges polkagrisstad

I Grännas gränder står fönsterluckorna till Grevskapets polkagriskokerier på vidgavel året runt. Gör en dagsutflykt hit mitt i veckan och vandra över kullerstensgatorna mellan provsmakningar av alla sorters polkagrisar och karamelldegar. Om du vill sätta din egen twist på det söta hantverket kan du besöka ett av flera kokerier, ta på dig bagarmössan och själv testa rollen som polkagriskokare.

Gränna har även en spännande historia och för den som gillar äventyr rekommenderas ett besök på Grenna museum med den berömda Andrée- och polarutställningen.

Från Gränna hamn går färjan över till Visingsö regelbundet och vill man upptäcka ön på egen hand kan man hyra cykel, både med barnstol och barnkärra, för att ta sig runt.

Ta dig dit: Tåg till Tranås eller Jönköping med byte. Sedan lokalbuss till Gränna. Färja från Gränna till Visingsö.

Mer info: granna.jkpg.com

Eldveckan i Höga Kusten
Foto: Fredrik Lewander

3. Eldveckan i Höga Kusten

Att kura i höstmörkret runt en värmande lägereld är en alldeles speciell känsla. En känsla som Höga Kusten vill att fler ska uppleva genom att storsatsa på det som kallas Eldveckan. Runtom i regionen, mellan Örnsköldsvik och Härnösand, tänder man upp marschaller och facklor och bjuder in hela familjen till upplevelser i skenet från eldslågor.

Baka tunnbröd i traditionell vedugn, packa med dig korv och grillspett och mys runt en av de många brasorna eller vågar du utmana mörkret och följa med på en gastkramande spökvandring? Programmet planeras fortfarande så håll dig uppdaterad på deras hemsida för senaste infon om aktiviteter och evenemang.

Ta dig dit: Tåg till Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik. Sedan lokalbuss.

Mer info: hogakusten.com/eldveckan

Mor och son tittar i Pellegluggen i Uppsala
Foto: Gustav Dalesjö

4. Följ Pelle Svanslös fotspår i Uppsala

En mysig höstlovsutflykt kan vara att ta med familjen med barn i alla åldrar till Uppsala - kändiskatten Pelle Svanslös hemstad. Besök Pelle Svanslös egen lekplats Pelleparken, tassa över katternas övergångsställe och gå en guidad stadsvandring genom de mysiga kvarteren runt Åsgränd och Övre Slotts. Där finns många av de platser som känns igen så väl från böckerna om Pelle på riktigt. På äventyrsbadet Fyrishov kan den coolaste katten ta Pelles badmedalj! I början av veckan är besöksantalet lägre och köerna kortare. Och missa inte skattkammaren i Gammel-Majas hem Uppsala Domkyrka som har öppnat igen för besökare.

Ta dig dit: Tåg till Uppsala.

Mer info: destinationuppsala.se

Människor i Falu Koppargruva
Foto: Birgitta Wahlberg

5. Under jord i Falu Koppargruva

Vid Falu Gruva i Falun kan alla barn och vuxna göra en rysligt spännande resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter och det finns aktiviteter både ovan och under jord.

För att få ut det bästa av besöket kan du välja ett av underjordspaketen som är anpassade för både stora och små. Då ingår bland annat en guidning i gruvan och entré till Gruvmuséet. Glöm inte att ha på er gummistövlar eller oömma skor!

Stannar man ovan jord kan man botanisera bland dalahantverk, beakta dagbrottet Stora Stöten och ha nära till både lunchrestaurang och café som finns på området.

Ta dig dit: Tåg till Falun.

Mer info: falugruva.se

Kalmar Slott

6. Slottsbesök och mordgåta i Kalmar

Ta tåget till Kalmar och gör ett besök på Kalmar Slott där man har öppnat upp slottsportarna och välkomnar besökare till spännande höstlek i en historisk miljö! Följ med på spännande spökvandringar i fängelsehålorna eller upptäck de pampiga salarna.

De små kan delta i bildbingo i Paradvåningen, lära sig mer om Kungen Gustav i sifferjakten Räkna med Vasa eller gå på äventyr med slottsmusen Petit och spökkatten Rödben.

Har ni större barn kanske ett mordmysterium kan vara något? I föreställningen Döden tar befälet följer ni karaktärerna genom slottets salar för att samla ledtrådar och under den efterföljande 3-rättersmiddagen ska ni försöka lösa gåtan. Passa på att boka nu då det är ett begränsat antal föreställningar.

Ta dig hit: Tåg till Kalmar med byte i Alvesta.

Mer info: kalmarslott.se

Familj fikar tillsammans i Söderåsens nationalpark
Foto: STF Pensionat Söderåsen

7. Vandring i Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark är perfekt för mysiga höstvandringar med familjen. Njut av den omväxlande och dramatiska naturen med lövskog, rasbranter och vattendrag och utsikter. Drick källvatten, utforska spännande grottor eller lek på naturlekplatsen i Skäralid.

Boende hittar du på till exempel rofyllda STF Pensionat Söderåsen, där du även kan köpa husets grillkorg med lokalproducerade korvar till en härlig utelunch till exempel vid Odensjöns kristallklara vatten.

Ta dig hit: Tåg till Klippan med byte i Hässleholm. Sedan buss 518 den sista biten.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/aktivt-familjemys-pa-soderasen/

Kvinnor i badrock tittar ut över Marstrand
Foto: Marstrand Havshotell

8. Relaxa i Marstrand

Vill ni bara ta det lugnt under höstlovet så kan ni unna er lite spamys. Efter att ha gått på upptäcktsfärd runt Marstrandsön och sett Skagerak och Kattegatt mötas värmer ni er och tar det lugnt på Marstrands havshotell. Under höstlovet har deras spa utökade barntider mellan 12 och 14:30 så att hela familjen kan njuta tillsammans. Bokar ni deras höstlovspaket ingår tillgång till spa-avdelningen, boende, frukost och middag.

Med hjälp av tre inomhuspooler, bastu, varma hällar och utomhustunnor kommer ni glömma stressen av jobb och läxor.  Kanske någon modig utmanar resten av familjen att ta sig ett höstdopp i det salta havet?

Ta dig hit: Tåg till Marstrand med byte i Göteborg.

Mer info: marstrands.se

Flicka besöker utställningen Tidsvalvet
Foto: Tobias Ackeborn / Nordiska museet

9. Höstlov på Djurgården

Vilda djur, tidsresor och Marsäventyr … På Djurgården i Stockholm finns flera upplevelser som passar alla i familjen och där ni kan göra resor i både tid och rymd.

På Tekniska museet besöker ni Mars i utställningen Moving to Mars och på Nordiska museets utställning Tidsvalvet kan barnen resa mellan 1870-talet och nutid och fundera på hur det hade varit att leva för 150 år sedan. Många museum kräver förbokade biljetter till sina utställningar så läs mer på deras hemsidor.

Vill ni njuta av den krispiga höstluften och inte hålla er inne så har Skansen öppet 10-15 alla dagar under höstlovet och i Rosendals trädgård är extra mysigt med fina höstfärger.

Ta dig hit: Tåg till Stockholm.

Mer info: royaldjurgarden.se

Hummerfiske
Foto: Roger Borgelid / Västsverige

10. Nya upplevelser i Västsverige

Höstlovet är ett perfekt tillfälle för familjen att ha kul tillsammans, men roliga aktiviteter kan också vara lärorika! Orterna i Västsverige bjuder på en mängd upplevelser och äventyr.

Upzone är en äventyrspark som har anläggningar i bl a Borås. I deras höghöjdsbana tar ni er fram genom hinder och ziplines. Om du vågar höja blicken så missa inte utsikten mot Borås djurpark!

Om barnen har saknat bio under de senaste året så får ni inte missa Göteborg Film Festival Prisma som går av stapeln 27 oktober-1 november. Utöver biovisning i pyjamas så finns det digitala workshops där kidsen kan lära sig skriva manus och stop-motion animering.

Västkusten är ju känt för sitt fiske, så vi självklart kan inte glömma att tipsa om en havsupplevelse! Låt familjen följa med en lokal fiskare ut i skärgården och testa på att fiska skaldjur, ni får såklart hjälpa till att vittja burarna.

Du hittar mer information och ännu fler tips på Västsveriges hemsida.

Ta dig hit: Tåg till t ex Göteborg, Borås och Uddevalla. För att ta dig hela vägen till orter som t ex Munkedal reser du sista biten med Västtrafik.

Mer info: vastsverige.com/familjens-vastsverige/hostlov/