Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Höstlov Sverige

Höstlovsskoj: Tips på roliga tågäventyr på lovet

Foto: Marcus Wallis

Barn myser framför brasan
Foto: Åre Destination

1. Vildmark i miniformat i Åre

Att fira höstlov i Åre är tid tillsammans för hela familjen, stora som små. Hela byn fylls med aktiviteter och mys. Vildmarkscampet är höstlovets hjärta, där brinner elden hela veckan och vildmarksguiderna finns på plats för att pyssla, tälja, lära ut hur man gör upp eld och mycket mer. Åre med omnejd erbjuder aktiviteter att prova på, från spökvandring på fjället, stallkul och ponnybus till utomhusmatlagning över öppen eld.

Höstlovet infaller under en härlig period mittemellan den färgsprakande hösten och den gnistrande vita vintern. Höstmörkret, temperaturen och lugnet sänker sig över Åredalen.

På plats i Åre når man aktiviteterna som går av stapeln i byn till fots. Vill ni t ex åka längdskidor i Vålådalen, provsmaka nåt gott på Åre Chokladfabrik eller stöpa ljus på Åre Ljusfabrik kan ni hyra elbil per timme eller dag. I vissa av de guidade turerna, som t ex att besöka mäktiga vattenfallet Tännforsen, ingår transport till och från Åre by.

Ta dig dit: Tåg till Åre.

Mer info: aresweden.com

Barn rullar polkagris i Gränna
Foto: Anna Hållams

2. Gränna – hela Sveriges polkagrisstad

I Grännas gränder står fönsterluckorna till Grevskapets polkagriskokerier på vidgavel året runt. Gör en dagsutflykt hit mitt i veckan och vandra över kullerstensgatorna mellan provsmakningar av alla sorters polkagrisar och karamelldegar. Om du vill sätta din egen twist på det söta hantverket kan du besöka ett av flera kokerier, ta på dig bagarmössan och själv testa rollen som polkagriskokare.

Gränna har även en spännande historia och för den som gillar äventyr rekommenderas ett besök på Grenna museum med den berömda Andrée- och polarutställningen.

Från Gränna hamn går färjan över till Visingsö regelbundet och vill man upptäcka ön på egen hand kan man hyra cykel, både med barnstol och barnkärra, för att ta sig runt.

Ta dig dit: Tåg till Tranås eller Jönköping med byte. Sedan lokalbuss till Gränna. Färja från Gränna till Visingsö.

Mer info: granna.jkpg.com

Eldveckan i Höga Kusten
Foto: Fredrik Lewander

3. Eldveckan i Höga Kusten

Att kura i höstmörkret runt en värmande lägereld är en alldeles speciell känsla. En känsla som Höga Kusten vill att fler ska uppleva genom att storsatsa på det som kallas Eldveckan. Runtom i regionen, mellan Örnsköldsvik och Härnösand, tänder man upp marschaller och facklor och bjuder in hela familjen till upplevelser i skenet från eldslågor.

Baka tunnbröd i traditionell vedugn, packa med dig korv och grillspett och mys runt en av de många brasorna eller vågar du utmana mörkret och följa med på en gastkramande spökvandring? 

Vill ni spendera natten ute i naturen och vakna upp till den krispiga höstluften? Höga Kusten och eldveckan erbjuder en rad olika glamping paket (glamorös camping) där du och din familj kan tälta på ett bekvämt och lyxigt vis.

Ta dig dit: Tåg till Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik. Sedan lokalbuss.

Mer info: hogakusten.com/eldveckan

Mor och son tittar i Pellegluggen i Uppsala
Foto: Gustav Dalesjö

4. Följ Pelle Svanslös fotspår i Uppsala

En mysig höstlovsutflykt kan vara att ta med familjen med barn i alla åldrar till Uppsala - kändiskatten Pelle Svanslös hemstad. Besök Pelle Svanslös egen lekplats Pelleparken, tassa över katternas övergångsställe och gå en guidad stadsvandring genom de mysiga kvarteren runt Åsgränd och Övre Slotts. Där finns många av de platser som känns igen så väl från böckerna om Pelle på riktigt. På äventyrsbadet Fyrishov kan den coolaste katten ta Pelles badmedalj! I början av veckan är besöksantalet lägre och köerna kortare. Och missa inte skattkammaren i Gammel-Majas hem Uppsala Domkyrka som har öppnat igen för besökare.

Ta dig dit: Tåg till Uppsala.

Mer info: destinationuppsala.se

Människor i Falu Koppargruva
Foto: Birgitta Wahlberg

5. Under jord i Falu Koppargruva

Vid Falu Gruva i Falun kan alla barn och vuxna göra en rysligt spännande resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter och det finns aktiviteter både ovan och under jord.

För att få ut det bästa av besöket kan du välja ett av underjordspaketen som är anpassade för både stora och små. Då ingår bland annat en guidning i gruvan och entré till Gruvmuséet. Glöm inte att ha på er gummistövlar eller oömma skor!

Stannar man ovan jord kan man botanisera bland dalahantverk, beakta dagbrottet Stora Stöten och ha nära till både lunchrestaurang och café som finns på området.

Ta dig dit: Tåg till Falun.

Mer info: falugruva.se

Pippi rider genom stan
Foto: Astrid Lindgrens Värld

6. Besök Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby!

Ta tåget till Kalmar och kliv in i höstens Vimmerby för att möta Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och resten av gänget från Astrid Lindgrens Värld. Här kan du och familjen gå på sagolika teaterupplevelser på Sveriges största utomhusteater, leka fritt på platser som Bullerbyn, Katthult och på Bråkmakargatan. Kolla in Pippis Villa Villekulla och utforska de djupa gångarna under Mattisborgen.

Rädd för att missa något? Boka barnvänligt boende och maximera vistelsen i den "lilla staden" inspirerad av 1900-talets Vimmerby med parken utanför dörren. Reser ni med husvagn eller husbil går det lika bra att parkera i det nybyggda området precis intill parken. 

Ta dig hit: Tåg till Kalmar med byte i Alvesta.

Mer info: astridlindgrensvarld.se

Familj fikar tillsammans i Söderåsens nationalpark
Foto: STF Pensionat Söderåsen

7. Vandring i Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark är perfekt för mysiga höstvandringar med familjen. Njut av den omväxlande och dramatiska naturen med lövskog, rasbranter och vattendrag och utsikter. Drick källvatten, utforska spännande grottor eller lek på naturlekplatsen i Skäralid.

Boende hittar du på till exempel rofyllda STF Pensionat Söderåsen, där du även kan köpa husets grillkorg med lokalproducerade korvar till en härlig utelunch till exempel vid Odensjöns kristallklara vatten.

Ta dig hit: Tåg till Klippan med byte i Hässleholm. Sedan buss 518 den sista biten.

Mer info: svenskaturistforeningen.se

Kvinnor i badrock tittar ut över Marstrand
Foto: Marstrand Havshotell

8. Relaxa i Marstrand

Vill ni bara ta det lugnt under höstlovet? Boka in en spadag på Marstrands havshotell och njut tillsammans med hela familjen under de utökade barntider som erbjuds mellan klockan 8.30-11.00. Kombinera spamyset med upptäcktsfärd runt Marstrandsön och spana in Skagerak, Kattegatt och varför inte avsluta kvällen på Ottos vardagsrum och kök där det erbjuds smaker för hela familjen tillsammans med en magisk utsikt över Västkusten. 

Med hjälp av tre inomhuspooler, bastu, varma hällar och utomhustunnor kommer ni glömma stressen av jobb och läxor. Kanske någon modig utmanar resten av familjen att ta sig ett höstdopp i det salta havet?

Ta dig hit: Tåg till Marstrand med byte i Göteborg.

Mer info: marstrands.se

Barn i buss på zero city
Foto: Anna Gerdén / Tekniska museet

9. Höstlov på Djurgården

Vilda djur, tidsresor och Zero City … På Djurgården i Stockholm finns flera upplevelser som passar alla i familjen och där ni kan göra resor i både nutid och framtid. 

På Tekniska museet välkomnas ni in till Zero City-staden i rörelse. Kryp igenom avloppsystem för att se vart våra sopor tar vägen, ta en tur med den självkörande bussen genom experimentstaden Wovencity, eller varför inte bygga din egna stad? I Zero City får hela familjen följa med till stadens olika stadsdelar för att tillsammans klura ut hur man kan planera framtidens mest klimatsmarta stad. 

Vill ni njuta av den krispiga höstluften och inte hålla er inne så har Skansen öppet klockan 10-15 alla dagar under höstlovet och i Rosendals trädgård är extra mysigt med fina höstfärger.

Ta dig hit: Tåg till Stockholm.

Mer info: royaldjurgarden.se

Hummerfiske
Foto: Roger Borgelid / Västsverige

10. Nya upplevelser i Västsverige

Höstlovet är ett perfekt tillfälle för familjen att ha kul tillsammans, men roliga aktiviteter kan också vara lärorika! Orterna i Västsverige bjuder på en mängd upplevelser och äventyr.

Ta med dig hela familjen och spendera Halloween i Spooky Skövde där ni tas med på läskiga spökvandringar och förflyttas genom kusliga spökhus, halloweenpyssla tillsammans och varför inte avsluta med ett mysigt spökbad. 

Sugen på filmmys i höstmörkret? Då får ni inte missa Göteborg Film Festival Prisma som går av stapeln 26 oktober-31 oktober. Utöver biovisning i pyjamas så finns det digitala workshops där kidsen kan lära sig skriva manus och stop-motion animering.

Västkusten är ju känt för sitt fiske, så självklart kan vi inte glömma att tipsa om en havsupplevelse! Låt familjen följa med en lokal fiskare ut i skärgården och testa på att fiska skaldjur, ni får såklart hjälpa till att vittja burarna.

Du hittar mer information och ännu fler tips på Västsveriges hemsida.

Ta dig hit: Tåg till t ex Göteborg, Borås och Uddevalla. För att ta dig hela vägen till orter som t ex Munkedal reser du sista biten med Västtrafik.

Mer info: vastsverige.com/familjens-vastsverige/hostlov/