Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Drömmer du om en höstresa? Vi tar dig dit.

Upptäck alla äventyr som hösten har att erbjuda med tåget! Här får du tips på destinationer och aktiviteter som är perfekta för dig – oavsett om du vill utforska städer, njuta av naturen, få adrenalinkickar eller bara koppla av.

Utforska Sveriges städer – stora som små

Hösten i Sverige är en fantastisk tid då vi kan upptäcka och utforska så mycket mer än bara de populära städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Vårt avlånga land har ett rikt utbud av fascinerande och mysiga städer som väntar på att bli utforskade.

Foto: Marcus Wallis

Höstlovsskoj: Tips på roliga tågäventyr på lovet

Ta med dig familjen och sätt dig på tåget mot nya äventyr under höstlovet! Ta tåget till Gränna och lär er allt om polkagrisar, känn på friluftslivet i Åre eller varför inte besöka Pelle Svanslös eller Astrid Lindgrens Värld? Vi har de bästa tipsen för ett lyckat höstlov! 

Tips på roliga tågäventyr på lovet 

Museum för regniga dagar i Malmö

När vädret sviker får man helt enkelt passa på att göra något mysigt med familjen inomhus. I Malmö hittar du museum, häftiga utställningar och spännande kultur. 

Tips på museum i Malmö

Foto: Maria Kopp/Göteborg & Co

Familjeweekend i Göteborg

Familjesemester på Västkusten! Vi tipsar om hur du bäst spenderar 3 dagar i Göteborg med hela familjen.

Familjeweekend i Göteborg

Foto: Skansen

Weekend i Stockholm med barnen

Minisemester med barnen i Stockholm! Vi tipsar om hur du fyller en långhelg i Stockholm med saker att göra för hela familjen.

Familjeweekend i Stockholm

Foto: Apelöga

Barnvänlig Malmöhelg

Res till Malmö med barnen. Läs om vad du ska äta, göra och bo med familjen under en 3-dagarshelg i Malmö.

Barnvänlig långhelg i Malmö

Sveriges med udda museum 

Har du varit på ett Fiskargubbemuseum förut? Eller ett Tändsticksmuseum? Troligtvis inte. Sverige kryllar av annorlunda och fantastiska museum som du bara inte får missa. 

Sveriges mest udda museum

Min stad, Umeå

Bästa tipsen till 30 städer

Upptäck pärlorna runt om i Sverige som på ett smidigt sätt nås med våra tåg.

Till stadsguiderna

Fånga höstens skönhet i Sveriges naturlandskap

Utforska Sveriges bästa vandringsleder, ta del av de mest spektakulära tågresorna och upptäck möjligheten att bo naturnära och vandra mellan olika stationer. Vi bjuder in dig att uppleva höstens färgexplosion och njuta av den naturliga skönheten som omger oss. Vi guidar dig till en oförglömlig höstupplevelse i Sveriges natursköna områden. Ge dig ut på äventyr och skapa minnen för livet!

Utforska vackra platser i Sverige

Upptäcks våra svenska naturskatter och låt dig förtrollas av deras unika skönhet. Från mäktiga vattenfall till orörd urskog, det finns massor av enastående platser att besöka runt om i landet.

Vackra naturupplevelser

Vandra mellan två stationer

Vi bor i ett land med oändliga möjligheter att äventyra. Ta tåget till en stad, vandra en av landets alla vandringsleder, och ta sedan tåget hem igen från nästa stad. 

Gå på tur med retur

Bo nära naturen med charm

Svenska Turistföreningen har cirka 250 fantastiska boenden runt om i Sverige. Vi har valt ut några olika boenden, från söder till norr som vi tror skulle passa din nästa resa.

 Naturnära boende med STF

Bästa vandringslederna i Sverige

Här är några tips på de bästa vandringslederna i Sverige som du enkelt når med tåg. Påbörja vandringen från perrongen och direkt ge dig ut i ett naturskönt landskap!

10 vandringsleder i Sverige

Sveriges vackraste tågresor

Här tipsar vi om fyra vackra tågsträckor i Sverige och vad du inte får missa i städerna som tåget passerar.

Fyra vackra tågsträckor i Sverige

Ta tåget till skogens lugn

En resa till skogen där du verkligen får koppla av och utforska några härliga naturupplevelser i Sverige i din egen takt. Låter det som en perfekt semesterplan?

Ta tåget till skogen

Upplev höstens adrenalinkick: Äventyrsupplevelser för att höja pulsen

Vill du uppleva ett höstigt äventyr på hög nivå kan du klättra fram bland trädtopparna i någon av de många höghöjdsbanorna i Sverige. Tar du dig hellre ner under jord hittar du en av landets mest utmanande grotturer i Åre. Zipline, forsränning eller downhillcykling finns också på listan av nervkittlande aktiviteter.

Adrenalinkickar

Tillhör du kategorin mer våghalsiga? Då kanske en adrenalinfylld eller äventyrlig upplevelse är något för dig.

Hitta din adrenalinkick

Äventyrsluff

Tågluff som bjuder på häftiga aktiviteter blandat med lugna naturupplevelser.

Läs om äventyrsluffen

Sveriges bästa mountainbikeleder

Pumpa däcken, packa ryggsäcken och sätt på dig hjälmen! Vi listar våra favoritleder runt om i landet för mountainbike. 

Läs mer om mountainbikeleder

Sveriges kusligaste spökvandringar 

Att bli skrämd får också hjärtat att slå fortare. Ta tåget till de hemsökta platserna runt om i Sverige genom spökvandringar som tar dig tillbaka i tiden. Vi har listat några av våra kusliga favoriter.

Sveriges kusligaste spökvandringar

Upplev den kittlande kylan i höstens kallbad och äventyrsbad

Sverige bjuder på en mängd av spännande kallbad och äventyrsbad som ger dig en unik höstupplevelse. Låt det svala vattnet omsluta dig och känn hur adrenalinet pumpar när du tar dig ett dopp. Byt ut sanden mellan tårna mot känslan av friskt vatten och upplev hösten på ett helt nytt sätt.

Foto: Cindy Grundsten

Sveriges bästa kallbadhus 

Njut av hösten med kallbadhus i Sverige. Simma, bastubada och koppla av för en uppfriskande aktivitet. Oavsett om det är vid kusten, sjön eller mitt i staden, är kallbadhus perfekta för höstens välbefinnande. 

Läs mer om kallbadhus i Sverige

Bästa äventyrsbaden

Har barnen inte tappar badsuget efter sommarlovet? Vilken tur att äventyrsbaden håller öppet året om!

Läs mer om äventyrsbad i Sverige

Spahotell nära city

Längtar du till avkoppling och en paus från vardagen? Att besöka ett spa är ett utmärkt sätt att ta hand om sig själv och ladda batterierna.

Läs mer om spahotell i Sverige

Upptäck Europas höstcharm med tågluff

Är det dags att förverkliga din dröm om att utforska Europa med tåg? Med SJ EuroNight kan du enkelt ta dig till Tyskland och öppna upp möjligheterna till hela Europa. Oavsett om du reser med familj eller vänner, är tåget ett magiskt sätt att uppleva andra länder och fånga höstens charm!

Weekend i Hamburg

Ta tåget till staden som har lite av allt. Njut av tyska specialiteter, strosa längst shoppingstråk och upptäck Hamburgs bubblande nattliv.

Weekend i Hamburg

Weekend i Berlin

Berlin är huvudstaden som överraskar med sitt breda utbud av saker att göra. Lär dig mer om stadens historia, smaka på öl i särklass och upptäck stadens dolda pärlor.

Weekend i Berlin

Foto: Julian Love

Budgetluffa genom Europa

Vill du göra en lite längre resa utan att tömma plånboken? Tågluffa genom Europa med Interrail och hamna direkt i hjärtat av ditt resmål.

Budgetluffa genom Europa

Inspireras av våra medarbetare

Nils, Anki och Anna har alla jobbat på SJ och nu delar de med sig av sina bästa tips när det kommer till att tågluffa runt i Europa.

Tågluffartips från SJ:are

Hamburg – porten ut i Europa

Med tåget från Hamburg är ingenting omöjligt, eller speciellt långt bort. Vi tipsar om 6 europeiska destinationer du enkelt tar dig till från Hamburg.

Porten till Europa

Ta med barnen på nattåget till Hamburg

Hamburg ligger på bekvämt nattågsavstånd och är en möjligheter att uppleva mycket på kort tid. Allt är fullt möjligt att hinna med under en helg, och passar lite särskilt bra för dig som reser med barn.

Familjeweekend i Hamburg

Med tåget till norska fjäll och fjordar

I norska Vestlandet finns allt du kan önska dig av Norge: höga berg, turkost glittrande fjordvatten, glaciärer och det salta havet.

Upptäck norska fjäll och fjordar

SJ EuroNight till Tyskland

Res medan du sover och vakna upp Hamburg eller Berlin, redo att fånga dagen.

Läs mer om SJ EuroNight