Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Trandansen vid Hornborgasjön

Ta tåget till en spektakulär naturupplevelse

Hornborgasjön är en av Europas finaste fågelsjöar. Naturreservatet är vackert såväl i körsbärsblom som höstfärger – men det är den tidiga våren som lockar flest. I mars och april rastar tiotusentals tranor, gäss, sångsvanar och änder vid sjön. Det är både en svårslagen naturupplevelse och en folkfest.

Tåg genom Falköpingsbygden

Det är tidig morgon och utanför tågfönstret är det grått. Sverige innan knoppning, en årstid mellan vinter och vår. Ändå blir man glad av vyerna över Falbygdens småkuperade slätter, Sveriges äldsta odlingslandskap. Tågresan är inte längre än att vi hinner äta en ordentlig frukost innan vi kliver av i Falköping. Lokalbussen tar oss till hållplats Trandansen – och tranorna – på 12 minuter.

Ombord på tåget till Hornborgasjön

De tranor vi möter har övervintrat i Spanien. Den sista etappen, 50 mil från rastplatserna i Tyskland, kan de ta på en dag. Resrutterna följs i detalj med hjälp av ringmärkningar och gps. Tranorna tar alltid samma väg, stannar på samma platser, år efter år. Ungarna lär sig vägen av sina föräldrar, som lever i par hela livet. Några fåglar kommer att stanna vid Hornborgasjön och lägga ägg som makarna ruvar gemensamt. Men de flesta tranor vi ser är där tillfälligt. De vilar sig och äter för att orka ytterligare etapper, till häckningsplatser i andra delar av landet.

”Du har lycka med dig”, sade de till den vita gåskarlen, ”som får vara med om den stora trandansen.”

”Är det då så märkvärdigt att se tranor dansa?” frågade gåskarlen.

”Det är vad du aldrig har drömt om”, svarade vildgässen.

Ur Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöf.

Kaffestugan vid Hornborgasjön

Caféet i huvudbyggnaden säljer kaffe och chokladkakor med tranbär. Gudhemsbygdens hembygdsförening, precis bakom kyrkan, kan förse dig med en fralla eller mazarin. Men om du är här på en helg under trandanssäsong kan du strunta i båda. Om du istället fortsätter en kilometer längs vägen (184:an söderut) så kommer du till Everta hak – ett rött trähus som rymmer hembakat, våfflor, konst och en kärleksfull retrokänsla. Gå därifrån med en burk hemkokta lingon, en broderad duk eller varför inte en påse hundgodis.

När vi kommer tillbaka till Falköping har det börjat regna och vi söker skydd på Falbygdens Osteria. Det är en saluhall och delikatessbutik i ett, med en 25 meter lång ostdisk. Trängseln en lördag är stor, varukorgarna är fullpackade med lagrad Birger Jarl, marmelader, kex och inläggningar. Om man inte vet vilken av flera hundra ostar man tycker bäst om kan man för 150 kronor äta sig igenom restaurangens ostbuffé, den dukas upp varje dag. Vi nöjer oss med en bit ostkaka.

Falbygdens ost
Falköpings station
Klocka på Falköpings station
Lampa på Falköpings station
Stationshus

Det var på mitten av 1800-talet, när södra Sverige knöts samman av den Västra och Södra stambanan, som Falköping blev en viktig järnvägsknut. Den som reste mellan Göteborg och Stockholm var tvungen att byta tåg, men det anslutande tåget gick först dagen efter. Järnvägshotellet Ranten byggdes 1865 på mark som uppläts av SJ för 1 öre kvadratmetern. Är du lagt åt järnvägsnostalgi? Då måste du bo över. Hotellet står där än idag.

Dagens stationshus, idag byggnadsminne, uppfördes 1934 av SJ:s chefsarkitekt Birger Jonson. Stationen var den första i landet som byggdes i funkisstil och anses fortfarande vara den enda i sitt slag, i sig värd en omväg.

ÅKA HIT

Till Falköping reser man enkelt från flera håll. Det tar 45 minuter från Jönköping, en timme från Göteborg och drygt 2,5 timme från Stockholm. Om du inte reser mer långväga är det möjligt att besöka Hornborgasjön som en dagsutflykt. Buss nummer 203 från Falköpings resecentrum till Trandansen tar 12 minuter.

Den som vill uppleva trandansen gör säkrast i att besöka sjön någon gång mellan mitten av mars och mitten av april. Du kan också möta tranorna när de kommer tillbaka i september, på väg söderut.

Dubbeldäckare