Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Historiska sevärdheter - ta tåget till verkliga upplevelser

Prisbelönt Auschwitz-utställning i Malmö, utställning i Sundsvall med historier och hjältedåd ombord på Titanic, mytomspunnen vikingatid på The Viking Museum i Stockholm. Det finns många historiska upplevelser runtom i Sverige, här har vi samlat några.

Toppbild: Jesús Varillas

1. Öka kunskapen om Förintelsen, besök världsutställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. i Malmö.

Upplev en lärorik, gripande och verklig berättelse genom ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia. För första gången i historien visas mer än 700 originalföremål i den första vandringsutställningen om Auschwitz. En utställning samproducerad av Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum. 

Utställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. reser nu runt till olika städer i världen. Den har tidigare besökt Madrid, New York och Kansas och lockat miljonpublik. Fjärde stoppet är Malmö, Malmömässan med premiär den 26 maj 2022. Utställningen är öppen under en begränsad tid och är det enda stoppet i Skandinavien.

Ta sig dit: SJ-tåg till Malmö C, byte till  Öresundståg eller Pågatåg till Hyllie station (cirka 7 minuter). Promenad cirka 5 minuter till Malmömässan.

Mer info: auschwitz.net

SJ Prio: Du som är SJ Prio-medlem får 15 % rabatt per biljett. Mer om erbjudandet hittar du på Min sida

2. Titanic the Exhibition i Sundsvall.

Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Ombord fanns 2208 personer, 1496 miste livet. Under sommaren kan du uppleva Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar i Gärdehov i Sundsvall.

Titanic The Exhibition är mycket mer än bara en utställning. Det är en fantastisk upplevelse, som tar dig som besökare tillbaka 110 år i tiden. Utställningen berättar, genom en individuell audioguide, oräkneliga historier om öden och hjältedåd ombord.

Flera historier har svensk anknytning då Titanics färd begav sig under en tid då många svenskar utvandrade till Amerika. Detta märktes exempelvis i att svenska var det andra största språket ombord på det osänkbara 269,08 meter långa fartyget.

Följ med på en känslomässig resa – genom berättelser, fotografier och privata föremål där du som besökare får uppleva historiens mest legendariska skepp på sin första och sista resa.

Utställningen består av ca 200 originalföremål och flertalet återskapade interiörer i naturlig storlek. Audioguide finns på olika språk och ingår i entrépriset.

Utställningsperiod: 19 maj - 4 september 2022. 

Ta sig dit: Tåg till Sundsvall C, därefter buss till Johannedalsvägen 121. Sistnämnda tar cirka 30 minuter.

Mer info: titanicsundsvall.com

SJ Prio: Du som är SJ Prio-medlem får 15 % rabatt per biljett. Mer om erbjudandet hittar du på Min sida

3. Upplev vikingatiden på The Viking Museum i Stockholm.

Där myt möter sanning. Kliv in i vikingatiden och upplev med alla sinnen. Känn lukterna av tjära och torkad fisk, av kryddor från fjärran och från eldhärdens rök. Utställningen har både fått nytt utseende och massor av nytt innehåll. Med ny scenografi, projektioner, ljud, ljus och även lukt har utställningsytan utnyttjats maximalt för att öka känslan av att kliva in i vikingatiden. Här upplever du den mytomspunna vikingatiden med alla sinnen.

Ta sig dit: Tåg till Stockholm C, därifrån buss eller spårvagn ut till Djurgården, hållplats Liljevalchs/Gröna Lund.

Mer info: thevikingmuseum.com

SJ Prio: Du som är SJ Prio-medlem får 25 % rabatt på entré och 10 % i museishopen. Visa upp digitalt medlemskort/SJ-appen vid entré.

Carl Larsson-gården
Foto: per@myrehed.com

4. Carl Larsson-gården i Sundborn, ett av världens mest kända konstnärshem.

War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru! Så står det över ingången till Carl och Karin Larssons älskade Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun.

1888 fick Carl och Karin Lilla Hyttnäs av Karins far Adolf Bergöö. En liten timrad parstuga från 1837, som Carl och Karin tillsammans förvandlade till ett av världens mest kända konstnärshem. Lilla Hyttnäs har följt släkten Larsson genom generationer och förvaltas numera av Carl och Karin Larssons släktförening.

Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv.

Ta sig dit: SJ-tåg till Falun. Sedan buss eller taxi till Sundborn.

Mer info: carllarsson.se

SJ Prio: SJ Prio-medlemmar går in 2 för 1. Visa upp digitalt medlemskort/SJ-appen vid entré. 

Värmlands Museum i Karlstad.

5. Värmlands Museum i Karlstad.

Värmlands Museum är ett av Sveriges mest besökta länsmuseer med över 200 000 besökare per år. Här samsas Värmlands kulturhistoria med internationella succéutställningar inom konst och fotografi.

Det finns flera stående utställningar, bland annat Värmlandsliv som är en utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. 

Här finns också en stor uteservering och en inglasad rund paviljong för restaurangens gäster. Under mörka kvällar lyser den upp som en lykta i Museiparken. 

Ta sig dit: SJ-tåg till Karlstad C. Promenera cirka 1 km till Västra Torggatan 21.

Mer info: varmlandsmuseum.se

SJ Prio: SJ Prio-medlemmar går in 2 för 1. Visa upp digitalt medlemskort/SJ-appen vid entré.

Foto: Carolina Romare

6. Kulturen i Lund.

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. 

Ta sig dit: SJ-tåg till Lund, därifrån tar det cirka 7 minuter att gå till museet.

Mer info: kulturen.com

SJ Prio: SJ Prio-medlemmar går in 2 för 1 på ordinarie pris. Visa upp digitalt medlemskort/SJ-appen vid entré. 

7. Sveriges Fängelsemuseum i Gävle.

Välkommen till Sveriges Fängelsemuseum, ett museum i två fängelser i centrala Gävle. Gå igenom 500 år av brott och straff i våra utställningar i slottshäktet från 1732 och cellfängelset från 1847. I slottshäktet möter du brottslingarna från det förgångna. Kliv in i arresterna och föreställ dig hur det kunde vara att bli inspärrad här. Det är nästan så att du kan höra flugorna surra, lopporna bita och dessutom känna lukten från latrinen och från alla dem som sitter här. I cellfängelset, som stängdes så sent som 1986, möter du de nya idéerna från 1800-talets mitt när de grymma kropps- och skamstraffen ersätts med att de dömda ska hållas isolerade från samhället och från varandra. Audioguider på svenska, engelska eller tyska ingår i entrén.

Ta sig dit: SJ-tåg till Gävle C, därifrån är det en promenad på en kvart.

Mer info: sverigesfangelsemuseum.se

SJ Prio: Du som är SJ Prio-medlem får 25 % rabatt på ordinarie entré. Visa upp digitalt medlemskort/SJ-appen i kassan.

Foto: Gustav Dalesjö

8. Linnéträdgården och Linnés Hammarby i Uppsala.

Sveriges mest kända vetenskapsman – Carl von Linné ¬– bodde och arbetade i Uppsala i 50 år. Mitt i stan skapade han en unik botanisk trädgård, utformad som en lärobok i hans nyskapande botanik och pedagogik. Strax söder om staden ligger familjens sommarbostad i en lummig sluttning med utsikt över slätten. Båda platserna är populära utflyktsmål. Välkommen att uppleva arvet efter Linné och 1700-talets Uppsala.

Ta sig dit: SJ-tåg till Uppsala.

Mer info: botan.uu.se

SJ Prio: 20 % på entréavgiften till Linnéträdgården och Linnés Hammarby.

Foto: Jörgen Ludwigsson

9. Kulturparken Småland i Växjö.

Kulturparken Småland innefattar flera olika besöksmål. Centralt i Växjö ligger Smålands museum, Sveriges glasmuseum och Utvandrarnas hus som alla har både basutställningar och tillfälliga utställningar inom bland annat fotografi, bildkonst, textil och glasdesign. Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum och öppnade i egen byggnad år 1885. Kulturarvscentrum Småland, samt Kronobergsarkivet, ligger strax utanför centrum och jobbar med bevarandet av föremålssamlingar och arkiv. Kronobergs slottsruin och Ångaren Thor, ca 8 km från centrum, ingår också i Kulturparken Smålands verksamhet samt Kronobergs lantbruksmuseum, Hjärtenholm, som ligger i Alvesta kommun.

Ta sig dit: SJ-tåg till Växjö, sedan fem minuters promenad till Smålands Museum/Sveriges Glasmuseum.

Mer info: kulturparkensmaland.se

SJ Prio: Gå 2 betala för 1 på Smålands Museum, Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas Hus.

10. Volvo Museum i Göteborg.

Välkommen till Volvo Museum – en värld av ikoniska bilmodeller, banbrytande innovationer och fantasifulla konceptfordon. Utställningen består av hundratalet objekt från hela Volvo.

Det är troligt att du kommer att hitta din favoritmodell bland Volvos personbilar men här finns så mycket mer. Museet har lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, industri och marinmotorer, ja till och med flygplansmotorer! Form och färg, design och teknik – allt i en blandning som framkallar många känslor och minnen hos museets besökare.

I Volvo Museums souvenirbutik hittar du allt från kläder och accessoarer till böcker, leksaker, skalmodeller och gamla klassiska reklamaffischer – perfekta presenter till den Volvointresserade, oavsett ålder. Medan du smälter alla intryck från museet kan du en fika i museets mysiga café.

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg C. Sedan spårvagn 5, 6 eller 10 till Eketrägatan. Där byter du till buss 32 mot Volvo Torslanda (via Arendal).* Kliv av vid Arendals Skans. Sen är det bara att följa skyltarna. Museet ligger cirka 100 meter från hållplatsen (nära vattnet).

* OBS! På helger måste du ringa Västtrafik och förbeställa buss 32, minst en timme före avgångstiden. Det gör du på 031-788 07 89.

Mer info: volvomuseum.com

SJ Prio: 50 % på entré för 1-4 personer.

11. Van Gogh Alive – The Experience i Uppsala.

Välkommen till en konstutställning utöver det vanliga! Vid Van Gogh Alive – The Experience, tittar du inte bara på den världsberömde konstnärens målningar, här kliver du in i dem och känner deras kraft.

När du vandrar genom utställningen får du uppleva element som stimulerar dina sinnen – ljus, färg, ljud och lukt. Allt för att Van Goghs mästerverk ska komma till liv. Du får en känsla av att gå rakt in i konstnärens målningar, vilket är både förtrollande och underhållande men även pedagogiskt. Van Goghs kreationer har ställts ut och beundrats i över ett sekel – men aldrig så här.

Utställningen pågår 16 juni-18 september på Fyrishov i Uppsala.

Ta sig dit: SJ-tåg till Uppsala, sedan buss eller promenad till Fyrishov.

Mer info: vangoghalive.se

SJ Prio: Du som är SJ Prio-medlem får 15 % rabatt per biljett. Mer om erbjudandet hittar du på Min sida.