Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Bra drag i Göteborg

Foto toppbild: Per Pixel Petersson

Go west. En weekend i Göteborg gör ingen besviken. Här finns museer i toppklass. Långgatorna, Sveriges kanske bästa nöjeskvarter, unika Majorna. Och räcker inte det? Ta en båt ut i Skärgården.

Dag 1

Ska ni ta en spårvagn eller ska ni promenera? Nästan alla som kommer till Göteborg ställs inför detta bryderi och det enkla svaret är att ta spårvagnen. Av två skäl:

1. Den är kul. Som en ljusblå variant av Londons dubbeldäckare. Den skramlar fram i makligt och rogivande tempo.

2. Har ni kommit igång att ta spårvagnen, lärt ert linjerna, så har ni erövrat kollektivtrafiken i centrala Göteborg, vilket gör ert besök smidigare. Man hoppar på, och man hoppar av.

Spårvagn i Göteborg

Efter incheckning och vila på hotellet, så gäller kanske fötterna ändå. Och riktningen är västerut. Ta er från centrala stan, genom gulliga Haga, där gatorna har kullersten, till Järntorget, Linné (ja, det är Linnéstadens smeknamn) och slutligen in på de omtalade Långgatorna.

Och de är en internationell attraktion.

Tredje långgatan
Foto: Studiografen, Göteborg & Co

I februari 2020 utnämnde brittiska dagstidningen The Guardian Långgatorna till de coolaste kvarteret i Europa. Och när ni strosar runt här, så kommer ni förstå varför. Vägg i vägg ligger edgiga streetfashionbutiker, designade restauranger, ruffa barer och asiatiska budgethak.

Det är så packat och så mycket, att ni inte vet vilket ställe ni ska välja.

Dansken har en air av Vesterbrogade, snyggmurrig och bra priser på maten, göteborgsbryggeriet Dugges Pils lokal går helt i pastell, vinbaren Tvinky's är elegant och luftig, Made in China har raka linjer och gråa toner, och bra dumplings ... ja, listan kan göras riktigt lång.

Ja, som ni redan förstår: ni kommer troligen tillbringa hela första kvällen här.

Bättre och större nöjesutbud på koncentrerad yta finns inte någonstans i Sverige.

The Barn
Foto: Superstudio D & D, Göteborg & Co

Dag 2

Sov ut. Ta en lång frukost. Idag blir en lång dag. Idag ska ni färdas ännu längre västerut i Göteborg. Ta spårvagn 11 till Mariaplan i Majorna, Göteborgs mest säregna stadsdel. Här blir himlen större, gatorna bredare och stämningen mer avslappnad. En anledning till känslan är de låga, långa landshövdingehusen från förre sekelskiftet. Som en förort i trä, vilket den en gång var.

Det är mysigt att vandra omkring här. Som att få ta del av ett annat vardagsliv. Innergårdar med lekställningar, studenter som pluggar på kaféerna, fotbollsträning på konstgräsplan ...

I Majorna finns också bra vintage- och second hand-butiker. Vid Mariaplan ligger till exempel plockiga Majornas saker från förr, och en bit bort på Ekedalsgatan hittar ni Fabriken som har en del designklassiker.

Lunch? Den äter ni på Kafé Marmelad, som har fina smørrebrød. Prova den med svampomelett, misomayo och pecorinoost. Ljuvlig!

Majorna
Foto: Beatrice Törnros, Göteborg & Co

Sedan går ni till närliggande Klippans kulturreservat nedanför Älvsborgsbron. Den är en mäktig syn. Bron är 900 meter lång, pylonerna är 107 meter höga och den segelbara höjden är 45 meter. Här ligger också Röda Sten konsthall i en fd transformatorstation. Kul utställningar och ett bra fik med havsutsikt.

Sedan tar ni passagerarbåten Älvsnabben tillbaka till Stenpiren i centrala Göteborg. Färden är perfekt avrundning på en lång dag.

Älvsborgsbron

Efter hotellvila är det dags för middag. Tar er till amerikanska The Barn, som serverar saftiga baconburgare med olika tillbehör, men också bra vegetariska alternativ. Testa deras nyfriterade ostbollar med perfekt chilistingande sås. Utsökt.

Nattliv är alltid svårt att tipsa om. Klubblivet är flytande, kolla på Facebook eller vad storklubbar som Pustervik och Trädgår'n, eller nyare Barabicu, har i sina kalendrar.

The Barn
Foto: Superstudio D & D, Göteborg & Co

Dag 3

Söndag betyder sovmorgon. Och så en riktigt bra kaffe eller brunch på stan. Och alternativen så klart är många.

I centrala Göteborg ligger italienska Bar Centro, ett hål-i-väggen-kafé med italienska smårätter, bakverk och riktigt bra espresso. I Linné hittar ni amerikanska dinerstället Egg & Milk som har pannkakor, bagels och självklart stekta ägg. I närheten ligger Brunchoteket som har allt, inklusive roliga vegetariska alternativ, som en kimchi halloumi toast.

Bar Centro

Sedan är det dags för Avenyn, Göteborgs paradgata, och därefter kultur. Det vill säga museibesök.

Först går ni till Göteborgs konstmuseum, som har tre stjärnor i Michelins Green Guide och en av norra Europas främsta konstsamlingar. Roligast är kanske Picassorummet. Här får man se konstnärens stilutveckling, från hans rosa period till de kubistiska verken (googla för mer info).

Göteborgs konstmuseum
Foto: Mika Aberra, Göteborg & Co

Mer konst? Då ligger Göteborgs konsthall vägg i vägg. Här är det samtidskonsten som står i centrum. 

Eller så promenerar ni till roliga Världskulturmuseet på Södra vägen. Snygg, prisbelönt arkitektur och spännande utställningar som till exempel Kimono - från Kyoto till catwalk.

Sedan avslutar ni ert Göteborgsbesök med att ta 2:ans spårvagn tillbaka till Centralen. Nöjda och belåtna för en färd hem med tåget.

Utställning på Världskulturmuseet

Tre andra attraktioner

Botaniska trädgården
Foto: Peter Kvarnström, Göteborg & Co

Botaniska Trädgården

En botanisk trädgård i världsklass med över 16 000 arter. Sedan promenerar ni tillbaka till stan genom Slottskogen, älskad av göteborgarna.

Räkmacka
Foto: Happy Visuals, Göteborg & Co

Räkmacka with a view

Utsikten och jätteräkmackan på Heaven 23, restaurangen högst upp i Gothia Towers, är en modern klassiker.

Båt i Göteborgs skärgård
Foto: Pontus Wellgraf, via Unsplash

Donsö

Är vädret fint och ni har tid över, tveka inte. Ta spårvagn 11 till Saltholmen och sedan skärgårdsbåt till den levande fiske- och rederiön Donsö.

Två hotelltips!

Scandic No 25. Praktiskt, centralt beläget hotell som bara ligger 500 meter från Centralstation och Drottningtorget, som är en hub för spårvagnarna. SJ Prio-medlemmar har alltid rabatt på boende hos Scandic, läs mer här.

STF Stigbergsliden vandrarhem. Bra standard, stort gemensamt kök och bra läge nära de trendiga Långgatorna.