Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Späckat i Göteborg

Foto toppbild: Per Pixel Petersson

Liseberg! Javisst, men i Göteborg finns så mycket mer att uppleva för både småbarns- och tonårsfamiljer. Regnskog med djur, högklassig vintageshopping, Sverige kanske bästa minigolfbana, rymdtoaletter och middag på en steam punk-restaurang. Följ med oss på en långhelg i Göteborg och få tips på vad du och dina barn kan se, göra och äta under besöket!

Dag 1

Det råder förväntan i kupén. Att resa till Göteborg och gå på Liseberg finns på alla familjers pricka av-lista. Men även själva tågresan är en upplevelse. Utanför fönstret svischar småstäder, gårdar, silor, betande hästar och kor, sjöar och skogar förbi.

Och runt kupébordet är hela familjen samlad. Hur ofta sker det?

Första stoppet i Göteborg blir självfallet hotellet. Och prova på spårvagnen dit direkt. Den är kul. Som en ljusblå variant av Londons dubbeldäckare. Den skramlar fram i makligt och rogivande tempo...

Efter incheckning och utforskning av hotellet, så satsa på en attraktion i mästarklass: en minigolfrunda på Golf & Bar i Allén. Det är en välskött tävlingsbana mitt i stan, i Kungsparken, och passar alla. Föräldrar som peakat likaväl som blivande små minigolfproffs. "Ingen kommer bli putt", som en göteborgare sa.

Dessutom finns här en liten bar med smårätter, pizza och pommes på sötpotatis. Golf & Bar i Allén stänger för säsongen i oktober men öppnar igen i april.

Minigolf
Genrebild. Foto: Kayla Farmer, via Unsplash

Vill ni ha en rejälare middag rekommenderas den närliggande viktorianska science fiction-restaurangen Steam Punk Bar (googla om ni vill veta vad steampunk är) eller amerikanska The Barn, som serverar saftiga baconburgare med olika tillbehör, men också bra vegetariska alternativ.

Testa deras nyfriterade ostbollar med perfekt chilistingande sås. Utsökt.

The Barn
Foto: Superstudio D & D, Göteborg & Co

Dag 2

En hel dag i Göteborg, vad göra? Kanske ni bara ska strosa och shoppa i några timmar? Hela centrala Göteborg är som en shoppinggalleria med alla de stora butikskedjorna.

Vill man ha lite edgigare shopping, vintage och second hand, rekommenderas Linnéstaden och de hipsterpackade Långgatorna. Tonåringar i sällskapet? Skicka dem då till vintagebutiken Sneakershyllan och välsorterade street fashion-butiken Shelta. Lunch äter ni på påhittiga the Burger, som har hamburgare i olika "nationella" stilar, eller coola Made in China. Bra dumplings.

Järntorget mellan Linnéstaden och Haga
Foto: Beatrice Törnros, Göteborg & Co

Sedan gäller en lång göteborgsk eftermiddag. Först ska ni bege er till djurparken i Slottsskogen. Det är en av de äldsta djurparkerna i Sverige, och göteborgarna håller den kär. Den är gratis att besöka och här finns bland annat humboldtpingvin, hängbukssvin och knubbsäl.  En kort promenad från Slottsskogen ligger stadsdelen Majorna med sina karaktäristiska, tre våningar högalandshövdingehus, vilket ger stadsdelen en lätt och ljus känsla. Fika på Kafé Marmelad vid Mariaplan, som även har fina smørrebrød om ni behöver ett mellanmål.

Smørrebrød på Kafé Marmeland

Nu har ni två alternativ: antingen tar ni spårvagnen tillbaka till centrala Göteborg och ert hotell, eller så går ni till närliggande Klippans kulturreservat nedanför Älvsborgsbron. Den är en mäktig syn, både för stora och små. Bron är 900 meter lång, pylonerna är 107 meter höga och den segelbara höjden är 45 meter. Och i väster breder havet ut sig.

Sedan tar ni passagerarbåten Älvsnabben tillbaka till Stenpiren i stan. På vägen ser ni den gigantiska nyrenoverade, rödmålade Eriksbergskranen och det nya waterfront-Göteborg, som växer fram utmed kajerna. Färden är perfekt avrundning på en lång dag.

Middag äter ni nära hotellet, innan ni stupar i säng.

Hamnen i Göteborg
Foto: Göran Assner

Dag 3

Söndag betyder sovmorgon. Och så klart en kaffe på stan. Da Matteo är bullarnas eget Mecka. Stora, kardemummastinna och finfina. Lite mer vuxet och hippt är det på Bar Centro, ett hål-i-väggen-kafé med italienska bakverk och riktigt bra espresso. Båda ligger centralt i Göteborg. 

Bar Centro

Så här sista dagen gäller bara två stopp, och de finns i samma område.

Först ett vid skateparken Actionpark, nära Scandinavium. Det är ett böljande betonglandskap, 1 980 kvadratmeter av gropar, hopp, kanter och hinder för alla som åker skateboard, kickbike av trickmodell, inlines eller BMX. Har ni inte med egna hjul, kan ni glädjas och inspireras av alla åkare. Det finns en mindre läktare och ett litet torg med bänkar att pausa på.

Barn skejtar i Actionpark

Stopp två blir Universeum, ett av Sveriges bästa upplevelse- och kunskapsmuseer, fyllt av regnskog, akvarier och andra aktiviteter. Roligast är kanske Rymdresan. Här kan barnen se hur rörelserna i rymden styrs av tyngdkraften och även prova rymdtoalett och astronauternas sovsäck.

Sedan avslutar ni Göteborgsbesöket med vacker utsikt och en klassisk räkmacka högst upp på hotellet Gothia Towers, mittemot, och därefter tar 2:ans spårvagn er tillbaka till centralen.

Universeum
Foto: Kim Svensson

Tre andra attraktioner

Karusell på Liseberg

Liseberg

Så klart. Parken är inte bara öppen under sommarhalvåret utan bjuder även in till läskigt Halloweenfirande och julmys. Vissa dagar har de begränsat antal gäster i parken så glöm inte att förboka ditt besök.

Barn i Studion på Göteborgs konstmuseum
Foto: Emelie Asplund, Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum. För barn? Ja, här finns en av norra Europas främsta konstsamlingar och det är kul att titta på Rembrandt, Picasso och van Gogh. Och sedan prova själv i studion.

Båt i Göteborgs skärgård
Foto: Pontus Wellgraf, via Unsplash

Donsö

Är vädret fint och ni har tid över, tveka inte. Ta spårvagn 11 till Saltholmen och sedan skärgårdsbåt till den levande fiske- och rederiön Donsö.

Två hotelltips!

Scandic Opalen. Populärt familjehotell då det ligger en kort promenad från Liseberg, Universeum, Actionpark och Avenyn. Bonus: alltid pannkaksparty till frukost. SJ Prio-medlemmar har alltid rabatt på boende hos Scandic, läs mer här.

STF Stigbergsliden vandrarhem. Har ni lite äldre barn, så varför inte testa vandrarhem? Bra standard och bra läge nära de trendiga Långgatorna.

Resa till Göteborg med barn

Du kan ta tåget till Göteborg från många orter runt om i landet, antingen med eller utan byte. Barn får alltid rabatt på resan med SJ och riktigt små barn (ännu ej fyllda två) kan sitta i vuxens knä utan egen biljett. Läs mer om SJ Familj och vårt barnerbjudande här.

Prisexempel:

  • Två vuxna och två barn med SJ Snabbtåg fr. 456 kr i 2 klass.
  • Två vuxna och två barn med SJ Regionaltåg fr. 200 kr i 2 klass.