Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Fjälläventyr i Jämtland

Fjällen är inte bara till för skidor. I denna artikel tipsar vi om 9 saker att göra i fjällen i sommar för dig som älskar ökad puls och adrenalin.

Foto: Emrik Jansson / Åre Destination.

Foto: Emrik Jansson

1. Cykla i Åre Bike Park

Åre Bike Park är både en av världens största cykelparker och av många ansedd som en av de allra bästa i världen. Kanske även en av de äldsta. Här finns 37 downhilleder med liftar som snurrar från början av juni till slutet av september. Det finns även en växande del av Åre bike park med 14 leder för XC-cykling, dvs. där du cyklar både uppför och nedför lederna istället för att ta liften upp och susa ner. Cyklar av alla olika slag finns att hyra i Åre.

Foto: JoPe Fors & Fjäll

2. Forsränning i världsklass

Forsränning i Åre är ett riktigt blött äventyr. Med hjälp av kunnig guide paddlar ni tillsammans gummiflotten nedför några av fjällvärldens vackraste vattendrag. Här utlovas adrenalinkickar med forsens dånande ljud som fond. Det är vackert, vilt och galet skoj på samma gång. Här finns forsar som utmanar alla slags komfortzoner, testa var nånstans gränserna för din zon går!

3. Prova på skärmflygning

Testa skärmflygning genom ett tandemflyg ihop med en skärmflyginstruktör, eller gå en grundkurs för att själv kunna flyga en skärm. Skärmflygskolan Skysport ger grundkurser både under sommaren och vintern vid skärm- och drakflygarnas landningsplats Draklanda. Tandem går att flyga året runt när vädret tillåter och det finns transport upp på fjället. På sommaren kan man ta sig upp med liftarna eller Kabinbanan, eller så kör instruktören bil upp på Åreskutans snirkliga grusvägar, bara det är en upplevelse i sig.

4. Klätterpark bland trädtopparna

Klätterparken i Björnen består av 9 olika banor med olika svårighetsnivåer. Banorna innehåller utmanande moment som ligger på allt från 1,5 meters höjd till 12 meter upp i luften. I klätterparken finns också 11 st ziplines som tar dig runt bland trädtopparna.

Foto: Frida Berglund

5. Spring stig på fjället

Fötterna flyger fram över rötter, lerpölarna och stenarna. Ibland blir benen och kroppen tyngre, fötterna halkar runt och snubblar. Ibland släpper det på i runner’s high. Löpningen går uppför, utför och rakt fram. Egentligen spelar det ingen roll om det är sol eller regn. Varje väder och varje tur har sin tjusning. Soluppgångar, solnedgångar, sol mitt på himlen. Stiglöpning och trailrunning håller öppet dygnet runt. Och belöningen är alltid en riktigt skön känsla i kroppen.

Foto: Jumpyard

6. Hoppa, flyg och klättra på Jumpyard

Studsa runt på trampolinerna eller sätt en 360 och landa mjukt i en foampit. Testa linbanan som går i taket, klättra någon av de roliga klätterlederna, kämpa på Ninjabanan eller testa hoppspelet Valo. Vill du utmana dig på riktigt drar du på skidor, snowboard eller inlines och testar hopprampen med mjuk landning i skumgummigrop. På trampolinparken JumpYard leker man lätt bort en hel ovädersdag.

Foto: Camp Åre

7. Susa fram i zipline

Flyg mellan trädtopparna och känn suget och fjärilarna i magen. Även den mest luttrade kommer att få gåshud av den här aktiviteten. Du sitter i sele, fasthakad i en lina, och åker mellan stationer som ligger högt bland träden. Banan går i ett antal etapper fram och tillbaka över Mörviksåns bäckravin och är på sina högsta ställen 60 meter över marken.

Foto: Martin Olson

8. Paddla SUP, kajak eller kanot

Far fram i vita, fräsande vattenkaskader i en forskajak, paddla kajak på en fjällsjö som ett pulshöjande träningspass eller bara njut av en lugn tur på SUP-bräda eller med kanot i vackra fjällvatten – paddling erbjuder frihet och tystnad som få andra färdmedel. I Åre hittar du paddelvatten med fjällvy, oavsett om du känner för en blöt utmaning eller bara vill paddla lite lugnt.

Foto: Anette Andersson

9. Upptäck fjällvandring

Vandring med hisnande vyer hittar du enkelt runt Åre. Är du inte en van vandrare men nyfiken på att prova på är det smidigt att ta sig upp på höjd med hjälp av Kabinbanan och övriga liftar. Väl uppe på Åreskutan finns flera olika leder att välja mellan, alla med milsvid utsikt. Ta med nåt gott att fika, eller ta paus på någon av fjällets restauranger för en lagad lunch vid dukat bord.

Väl tillbaka i byn är du värd något svalkande och gott på en solig uteservering, eller varför inte en hel krogmiddag innan benen får vila i en skön hotellsäng?