På upptäcktsfärd i Rättvik och djupa dalaskogar
Runt Siljan finns storfavoriter som Leksand Sommarland, Tomteland och utomhusarenan Dalhalla. På vintern lockas skidentusiaster hit, inte minst för att åka Vasaloppet. Allt detta är värt en resa, men vi väljer att leta oss bortom de mest uppenbara besöksmålen – helt enkelt för att det ibland är roligare så.
Text: Nathalie Dahlman
Foto: Viggo Lundberg
Tåget stannar mitt i Rättvik, bokstavligen intill Siljan. Här finns allt som utmärker Dalarna: en stark spelmanstradition, dalahästtillverkning och hemslöjd. Här finns ett tunnbrödsbageri (som bakar traditionellt mjukt tuttul) och på Rättviks Gammelgård är dalaidyllen i sitt esse. Gården består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen. Och precis vartenda café serverar Rättviksglass. Det tar en stund att välja men sedan fastnar vi för svartvinbär, salt lakrits och mandarin.
Endast 150 meter från tågstationen ligger den långgrunda och barnvänliga stranden. Längs Långbryggan finns små badbryggor och lite längre bort, där Enån löper ut i Siljan, finns udden Hälsingland. Här är vattnet djupare.
Längs vattnet breder också Siljansbadets camping ut sig. Här finns stugor och plats för husbil, husvagn och tält. För en barnfamilj är lekplatsen och trampbilarna uppskattade men i närheten finns också andra alternativ, som hotell, vandrarhem och bed & breakfast.




Diner 45, precis vid tågstationen, serverar frukostbuffé på klassiskt amerikanskt vis. Det kan tänkas oväntat att hitta restaurangen just i Rättvik, men är med tanke på bygdens intresse för cruising och veteranbilar (om du delar intresset måste du åka hit på Classic Car Week eller Big Lake Run!) inte helt överraskande. Lokalen är hängivet inredd i nostalgiskt 50-talsstuk och barnens favorit är de amerikanska pannkakorna. Efter frukosten promenerar vi till Högt och Lågt Klätterpark, en höghöjdsbana med sju hinderbanor. Från den högsta punkten, 15 meter upp i tallskogen, kan man kasta sig ut på en 140 meter lång zipline-tur.
Nästan ännu mer adrenalin-skapande är rodelbanan nedför slalombacken, också den på promenadavstånd från stadskärnan. När du har köpt en biljett drar liften upp dig till toppen, baklänges, sittande på en rodel. Nedåt är det som att åka en riktigt snabb och oerhört lång rutschkana. Det vore möjligt att beundra den vackra utsikten om inte fokus låg på att bromsa precis lagom för att klara kraften i kurvorna.





Allra mest ikoniskt i Rättvik är Långbryggan. Bryggan, som byggdes 1895, är med sina 628 meter troligtvis världens längsta insjöbrygga.
Rättvik som samhälle uppstod med järnvägen. När tågstationen byggdes runt 1890 var platsen relativt obebyggd men med Gävle-Dala järnväg tog handeln och turismen fart. Långbryggan byggdes i den grunda viken för att koppla samman tåget med sjöfarten och med det blev Rättvik en knutpunkt. Än idag kan den som vill kryssa mellan Leksand, Mora och Rättvik med M/S Gustaf Wasa, ett vackert K-märkt fartyg som obegripligt nog varit till sjöss varenda sommar sedan 1876.




Från Rättvik kan du ta buss 351 till hållplats Gamla skolan Dalhed. Resan tar 40 minuter och i skolbyggnaden hittar du idag The Mangévie. Här erbjuder Evi och Davy Meersman, hitflyttade från Belgien, inte bara boende utan också mat- och naturupplevelser. Om somrarna paddling, cykling och fiske, om vintrarna snöskovandring och hundspann. Vill du bara ta det lugnt tar du ett dopp i badtunnan.
Utvalda dagar serveras Nomadic Dinner i ladan. Barnen leker med gårdens getter och kaniner medan grillen tänds och gästerna serveras belgisk öl. Middagen, till en början bestående av en rad smårätter, är fantastisk (och mycket prisvärd) – lika mycket tack vare maten som atmosfären. Vi äter pumpasoppa med kokos och koriander, bao med pulled pork och doppar bröd i såsen till de heta chiliräkorna. Redan mätta hugger vi sedan in på en grillbuffé med tillbehör.





I en av tallarna har Davy, som i grunden är snickare, själv byggt en trädkoja. Vi får lite svindel av att klättra på stegen men ingen av oss vill hellre bo i någon av lägenheterna. I trädkojan står en riktig säng och från den får vi närkontakt med både trädkronor och småfåglar. I vedspisen går det att elda och den som vill resa hit för att uppleva mörkret och kylan om vintern är välkommen. På morgonen serverar Evi frukostbuffé i skolsalen (och ja, det fanns belgiska våfflor!) där den stora griffeltavlan fortfarande sitter kvar på väggen.



Den som vill göra en utflykt kan ta bussen 10 minuter in till Furudal. Här hittar du en levande bygd i hjärtat av Dalarnas skogar. Det första vi gör när vi kommer dit är att fika på Snitths Hantverksbageri, omtalat i White Guide och byns mötesplats. Snitths drivs av Kärsti som tagit över sin morfars bageri, som han i sin tur tog över av sin far. Här bakas med svenska och ekologiska råvaror och bullarna är vida kända – men i stället för någon av klassikerna väljer vi sommarbullen med vaniljkräm och färska hallon. Kaffet dricker vi på serveringen kant i kant med den övergivna järnvägen, där blommor har växt upp över rälsen.



Morgonen efter skjutsar Evi och Davy oss till Ejhedens ekopark där vi ska bo två nätter i en övergiven by. Vid Storejens strand levde människor redan på stenåldern. I slutet av 1800-talet bodde över 100 personer här och det fanns gott om arbete med flottning, timmerdrivning och kolning. Byborna var självförsörjande genom odling, boskap, bärplockning och fiske. Här fanns också två kvarnar, en liten såg och en smedja. 1850 byggdes en liten skolstuga i sluttningen ner mot Lillejen – och det är i den vi ska bo. Skolstugan är ett av de hus som fortfarande står kvar i den idag övergivna byn, närmast orörda, utan elektricitet eller vatten.
Frukosten lagar vi på gasolköket, steker brödkakor i gjutjärnspanna och äter med jordnötssmör och sylt. Sedan paddlar vi ut med kanoten. Fisket i sjöarna är mycket bra – gäddfisket är omtalat och det finns goda chanser att dra upp en abborre över kilot.
Att vara i den orörda naturen är en upplevelse i sig. För att locka fler att resa hit har man börjat röja upp och märka ut gamla vandringsleder. Betesmarken som växte igen helt när de sista bofasta lämnade på 60-talet har återskapats med hjälp av pålitliga naturvårdare: kor. Till de nu öppna ängarna har blommor och fjärilar återvänt, och skogen som flera gånger har brunnit har genererat en varierande skogsmiljö.




På eftermiddagen tänder vi den vedeldade bastun och när det mörknar går vi till vindskyddet och poppar popcorn över öppen eld. Just de nätter vi befinner oss i Ejheden ekopark pågår det spektakulära meteorregnet Perseiderna. Den som vill se ljusshowen bör bege sig till en mörk plats och här, i den milsvida skogen, finns inget stadsljus som stör. När klockan har passerat midnatt går vi ner till stenstranden, lägger oss på filtar och ser himlen fyllas av stjärnfall.




ÅKA HIT
Från Stockholm reser du till Rättvik med SJ InterCity. Resan tar drygt 3 timmar och 15 minuter. Från Göteborg åker du först till Stockholm med SJ Snabbtåg, för att sedan byta till InterCity mot Rättvik. Du kan även åka SJ Regional till Hallsberg eller Örebro, för att sedan byta till SJ Tåg i Bergslagen. Restiden är 6-7 timmar, beroende på avgång. Från Malmö kan du ta SJ Snabbtåg till Mjölby, för att sedan byta till SJ Tåg i Bergslagen. Du når Rättvik på ungefär 8 timmar.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}