Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Citynära skidåkning

Åre och Sälen i all ära, men det går faktiskt alldeles utmärkt att inte åka så långt för att njuta av skidåkning som nybörjare eller tillsammans med barnen. Det finns flera backar som ligger nära city och som är perfekta att kombinera med aktiviteter på stan som till exempel fika och museum. 

Billingen i Skövde

Som officiellt Vasaloppscenter har Billingen massor att erbjuda för skidentusiaster. Här hittar du inte mindre än 35 km av spårparadis, inklusive 10 km konstsnöspår för de som vill nöta på. Vill du hellre åka utför finns Billingenbacken, komplett med en fun park för snowboard och skidor. Precis intill spåren finns restaurang, sportbutik med uthyrning, hotell, stugby, camping, grillplatser och omklädningsrum. Kort sagt, här har du allt du behöver för en skiddag!

Ta dig hit: Tåg till Skövde, sedan lokalbuss.

Mer info: om www.vastsverige.com/billingen/vinter

Hanaslöv i Alvesta

På vintern är Hanaslöv en fantastisk anläggning för dig som älskar skidor. Oavsett om du gillar längdåkning eller åker utför, har Hanaslöv något för dig.  En Fun Park med rails och hopp för de adrenalinhungriga och en pulkabacke med grymma grillplatser. Du hittar skiduthyrning i anslutning till backen och på Hanaslövsgården finns också för den nödvändiga energipåfyllningen med mat och kaffe.

Ta dig hit: Tåg till Alvesta, sedan lokalbuss

Mer info: hanaslov.se/vinter/

Järabacken i Jönköping

Vid Jönköpings sydöstra sida hittar du skidbacken Järabacken, en plats som ger dig en magisk utsikt över staden samtidigt som du susar ner för backen med hopp och gupp. Och när skidåkningen gör dig hungrig kan du ta en paus i serveringen eller grilla något gott på grillplatsen.

Ta dig hit: Tåg till Jönköping, sedan lokalbuss.

Mer info: jarabacken.se

Romme utanför Borlänge

Romme Alpin låter dig uppleva fjällskidåkning på nära avstånd. Med 34 nedfarter, 14 liftar (varav fem 6-stols Expressliftar) är detta en skiddestination nära till hands. En perfekt plats för en snabb dagstur, weekend eller kortvecka. Bekvämt, tidsbesparande, och helt unikt!

Ta dig hit: Tåg till Borlänge, sedan lokalbuss.

Mer info: www.rommealpin.se

Vedbobacken i Västerås

Vedbobacken har 5 nedfarter från grönt till rött och 3 liftar för att få dig till toppen. Med liftkortsförsäljning, skiduthyrning, café och grillplatser med ved finns allt du behöver för en riktigt härlig dag i backen. Gillar du längdskidor finns ett konstsnöspår på 2,1 km.

Ta dig hit: Tåg till Västerås, sedan lokalbuss.

Mer info: vedbobacken.se

Yxbacken i Norrköping

Bara 15 minuter från Norrköpings centralstation ligger Yxbacken och väntar på dig med kul utförsåkning i Fun Park, Familjebacken, Stora backen och Maxibacken. Skiduthyrning och grillplatser finns också för den ultimata vinterupplevelsen. Här kickade även Pernilla Wiberg igång sina alpina äventyr – så du är i gott sällskap!

Ta dig hit: Tåg till Norrköping, sedan hyrbil eller taxi.

Mer info: yxbacken.nu/alpin

Åsbacken i Örnsköldsvik

Ett stenkast från Örnsköldsviks centrum hittar du Åsbacken – perfekt för både barnfamiljer och kompisgäng som vill blanda skidåkning med stadsupplevelser. Skidskola, skiduthyrning, släplift, elbelysning, barnbacke, kiosk och värmestuga gör Åsbacken till en vinteroas i stan.

Ta dig hit: Tåg till Örnsköldsvik, sedan lokalbuss.

Mer info: asbacken.se

Fler backar?

Så klart finns det flera bra backar runtom i Sverige, du hittar många av dem på Friluftsfrämjandets webbplats: friluftsframjandet.se