Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Vattensköna resmål

Vatten, stan, vi menar Sverige, är fullt av vatten! Vem behöver medelhavet när vi har mängder av fantastiska vattenparadis här hemma. Nedan hittar du de bästa stränderna och badplatserna i vårt avlånga land.

Österlen - Karibien

Stenshuvud
Stenshuvud. Foto: Henrik Buhl
En liten bit av Karibien
Karibien. Foto: Pixabay

En liten bit av Karibien

Strax söder om Kivik på vackra Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av grönska. Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige. Den drygt 4, 5 km långa stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark som har fått sitt namn från det tretoppiga berget Stenshuvud. Uppe på berget är utsikten storslagen och i horisonten skymtas danska Bornholm. Längre in i nationalparken slingrar sig vandringsleder fram bland lövskogen.

Under sommaren betar kor på de blommande ängarna och det finns möjlighet att grilla och tälta. Stenshuvuds nationalpark når du enkelt med tåg till Simrishamn och en kort busstur därefter. Klimatsmart och helt underbart.

Bidraget är inskickat av: Anita Saxton, Bergshamra

Fakta

Plats: Stenshuvud

Närmaste tågstation: Kristianstad

Period: vår och sommar

Bohuslän – Nya Zeeland

Kosterhavet
Kosterhavet. Foto: mostphotos.com
Abel Tasman
Abel Tasman. Foto: Mike och Lara Wolf

Upplev exotisk kajakpaddling

I norra Bohuslän ligger Kosterhavets nationalpark som myllrar av liv, både ovan och under ytan. Här är det vackert att paddla kajak och snorkla, precis som i Abel Tasmans nationalpark på Nya Zeelands sydö. Bland Kosterhavets korallrev kan du upptäcka Sveriges mest artrika havsområde med över 12 000 arter. Ett annat sätt att utforska havet är att åka båt i den sagolika skärgården. Det anordnas även sälsafari där chansen är stor att du får syn på grå knubbsälar som solar sig på klipporna.

Runt om på Kosteröarna finns många fina klippstränder och trevliga vandringsleder. Vill du uppleva Koster-livet på riktigt? Skriv upp dig som frivillig fyrvaktare på Ursholmen, Sveriges västligaste bebodda punkt.

Bidraget är inskickat av: Johanna Lantz, Malmö

Fakta

Plats: Kosterhavet

Närmaste tågstation: Strömstad

Period: vår och sommar

Djäknesundet - Medelhavet

Djäknesundet
Djäknesundet. Foto: Lisa Emanuelsson
Samos
Samos. Foto: Erato Karathanassi

Vätterns gömda medelhavspärla

Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta. Efter en tågresa till Skövde via en kortare busstur till Karlsborg finns Vätterns gömda pärla: Djäknesundet. De höga klipporna som omgärdar det turkosa vattnet och den grönskande skogen ger en stillsam ro. Platsen är som tagen ur en sagovärld och perfekt för barnfamiljer. I mitten av viken ligger en fin och barnvänlig sandstrand och utmed vattnet finns höga klippor att hoppa från. Djäknesundet, som är ett naturreservat, lockar även dit dykentusiaster tack vare sitt klara vatten och lena sandbotten. Packa en picknickkorg och ta med badkläderna för en oslagbar sommardag vid Vätterns oas.

Bidraget är inskickat av: Lisa Emanuelsson, Uppsala

Fakta

Plats: Karlsborg

Närmaste tågstation: Skövde

Period: vår och sommar

Mölle – Biarritz

Mölle
Mölle. Foto: Jeff Flindt
Biarritz
Biarritz. Foto: Pixabay

 Ett svenskt surfparadis

Surfa i Sverige? Självklart! Du behöver inte resa ända till franska Biarritz vid Atlantkusten för att vågsurfa. Ta tåget ned till skånska västkusten och upplev ett av Sveriges bästa surfparadis – Mölle. Om tidvattnet bildar vågor i Biarritz, är det västliga vindar från Kattegatt som gör Mölle till ett måste för surfare. Den svenska surfsäsongen är bäst under vinterhalvåret. Men med rätt vind kan du njuta av vågsurfing längs den vackra klippkusten även under sommaren. Den så kallade "Möllevågen" upptäcktes på 90-talet och har sedan dess lockat surfentusiaster från hela världen. I den mysiga småbåtshamnen färdigställs i sommar en surfshop om du skulle behöva utrustning för att pröva lyckan på vågorna. Stannar du hellre kvar på land kan du spendera en dag på de varma stenhällarna i Solvik. Solvik är en flera hundra meter lång stenstrand omgiven av klippor.

Bidraget är inskickat av: Walter Westerlund, Bromma

Fakta

Plats: Mölle

Närmaste tågstation: Helsingborg

Period: vår, sommar, höst, vinter

Varberg – Budapest

Varberg
Budapest

En dunderkur för badsugna

Budapest är känt för sina många källor och vackra spabad som värmer både kropp och själ. Precis som varma termalbad, gör även kallbad, underverk för kroppen. Enligt forskning bidrar kallbad till minskad trötthet och spänningar samt ökad energi.

Kanske behöver du ett uppiggande bad nu när hösten är här. Men varför trängas med tusentals turister i miljonstaden Budapest när du snabbt och enkelt kan ta dig till lilla Varberg?

Sveriges mest kända kallbadhus, Varbergs Kallbadhus, är öppet året runt och för den modige erbjuds även vinterbad. Efter ett svalkande havsdopp kan du njuta i bastun med utsikt över Kattegatt.

Den vackert gyllene arkitekturen hos Kallbadhuset påminner om termalbadet Széchenyi, Europas största badhus. Fördelen med Varberg är att du slipper trängseln och kan i lugn och ro återhämta dig på hemmaplan.

Fakta

Plats: Varberg

Närmaste tågstation: Varberg C

Period: höst, vinter, vår och sommar

Bohuslän vs Grekland

Åstol
Åstol. Foto: mostphotos.com
Hydra
Hydra. Foto: Francisco Gonzalez

En pittoresk ö-dröm med grekisk touch

Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö. Här tar man sig enklast runt på cykel eller till fots. Börja morgonen med ett dopp på öns sydöstra sida och se solen stiga upp över fastlandet. Strosa sedan längs den hästskoformade hamnen där segelbåtar och snipor ligger och guppar. Mitt i hamnen ligger Åstols café som erbjuder den traditionella bohuslänska äggosten – minst lika god som vilken grekisk ost som helst. På öns norra sida ligger Klockarudden, en saltvattenfylld klippbassäng med tillhörande rutschkana för hela familjen. Från bassängen ser man den ikoniska fyren Pater Noster och ståtliga Carlstens fästning på Marstrand. Precis som vid grekiska fiskelägen kan du köpa dagsfärsk fisk och även skaldjur från hamnens fiskebodar.

Bidraget är inskickat av: Emily Bromander, Uppsala

Fakta

Plats: Åstol

Närmaste tågstation: Göteborg

Period: vår, sommar och höst