Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadspuls

Upplev städerna med upplevelser likt världsmetropoler. Konst, bad och bäst av allt - precis runt hörnet!

Borås – New York

Borås
Borås. Foto: mostphotos.com
New York
New York. Foto: Pixabay

Gatukonst med influens från världsmetropol

Borås är historiskt känd för sin textilindustri, men det många inte vet är att staden är full av konstnärliga upplevelser utöver det vanliga. Likt världsmetropolen New York finns det konst att upptäcka i varje gatuhörn, men i Borås ligger allt inom promenadavstånd och du slipper vinka in en taxi för att ta dig dit du vill. Staden har i tre år arrangerat gatukonstfestivalen No Limit och låtit konstnärer från hela världen förvandla stadens byggnader till ett enda stort konstgalleri. Stadskärnan är fylld med hundratals hänförande skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar som är helt gratis att beskåda. Gå en konstvandring genom staden i din egen takt, ta en fika längst Viskan och låt dig inspireras av Borås konstmuseum, som är känt för sin stora samling svensk nutida konst.

Bidraget är inskickat av: Mikaela Karlsson, Umeå

Fakta

Plats: Borås

Närmaste tågstation: Borås

Period: vår, sommar, höst, vinter

Malmö – Berlin

Malmö, foto Karen Gardiner
Berlin

Sveriges svar på Berlin

Många åker till Berlin för att uppleva modern konst, urbant stadsliv och god falafel. Dessa upplevelser finns faktiskt närmare än du tror. I Malmö finns det fler konstgallerier per person än i någon annan svensk stad och en tredjedel av invånarna är utlandsfödda, precis som i Berlin.

På kvällen förvandlas Möllevångstorget från ett grönsakstorg till ett livligt barområde som huserar barer och klubbar i en salig blandning. Lite som Kreutzberg i Berlin. För cocktailentusiasten ligger Lilla Torg ett stenkast bort, vilket påminner om de sofistikerade barer som finns i Berlins distrikt Mitte. Även levnadskostnaderna är lika i båda storstäderna. Det är med andra ord inte konstigt att Malmö ibland kallas för Sveriges Berlin.

De båda städerna har mycket gemensamt, men det finns ett område där Malmö särskiljer sig rejält. Medan Berlin har floden Spree som flyter genom staden har Malmö havet och Öresund. Med stadens kustläge har Malmö ett bälte av mysiga stränder med tillhörande promenadstråk om kvällarna inte slutar i storstadspulsens tecken.

Fakta

Plats: Malmö

Närmaste tågstation: Malmö C

Period: höst, vinter, vår och sommar

Lost City – Tropical Island

Lost City, foto Lost City
Tropical Island

Tropisk värme i vintermörkret

Lost City i Örebro är Sveriges motsvarighet till Tysklands badland Tropical Islands. Här är det sommar varje dag. I en tropisk miljö med 30 graders värme finns attraktioner som vilda forsar, häftiga vattenrutschbanor samt en stor bassäng med vågmaskin. Det är med andra ord lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader.

På Lost City kan barnen delta i roliga skattjakter och göra kluriga uppdrag, medan vuxna kan slappna av på relaxavdelningen. Precis som på Tropical Island finns det också möjlighet att övernatta. I anslutning till Lost City finns det nämligen förstklassiga stugor.

Fakta

Plats: Örebro

Närmaste tågstation: Örebro C

Period: höst, vinter och vår