Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Naturupplevelser

Du behöver inte bege dig utanför Sveriges gränser för att uppleva naturmirakel. Ta tåget till ett av våra alldeles egna underverk och upplev häftiga naturupplevelser i Sverige!

Ales stenar – Stonehenge

Ales stenar
Stonehenge

Skånes gåtfulla fornlämning

Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning – och Sveriges svar på Stonehenge. Nära hamnen och de mysiga fiskrökerierna tornar Ales stenar upp på Kåsebergaåsen med en vidsträckt utsikt över både hav och himmel. Än idag finns det många teorier om hur och varför monumentet restes. Några är bevisade medan andra förblir ett mysterium.

Mystiken kring monumentet lockar hundratusentals besökare varje år. Enligt arkeologer har skeppssättningen troligtvis varit en gravplats. En alternativ teori är att stenarna har fungerat som en solkalender. Stenarnas tycks vara placerade så att solen vid sommarsolståndet går ned vid monumentets ena spets och går upp vid den motsatta spetsen vid vintersolståndet.

Platsen har onekligen haft en stor betydelse för människor i området. Än idag är Ales stenar en viktig mötesplats för olika hedniska och nyandliga grupper under högtider så som sommar- och vintersolståndet.

Fakta

Plats: Kåseberga

Närmaste tågstation: Ystad

Period: höst, vinter, vår och sommar

Älgsafari – Lejonsafari

Älg
Lejon

Nordens storvilt i Småland

Planerar du att åka på safari och väljer mellan Sydafrika och Tanzania? Välj Småland istället – ett av världens älgtätaste områden. Handen på hjärtat – har du mött skogens konung i sitt rätta element? Det är något annat än på TV, vid vägkanten eller på en djurpark. Hur kommer det sig att Älgsafari är en så stor turistmagnet för utlänningar? Det finns något här som vi svenskar missar.

Älgsafari finns i hela landet, från norr till söder med undantag för Gotland. Under turen möter du älgen i sitt vilda tillstånd, antingen till fots eller i ett fordon. I Sverige finns det cirka 300 000 älgar under hösten. Har du tur stöter du även på den sällsynta vita älgen.

Fakta

Plats: Markaryd

Närmaste tågstation: Markaryd

Period: höst, vår och sommar

Höga kusten - Island

Skuleskogen
Skuleskogen. Foto: Hardo Müller
Tingvalla
Tingvalla. Foto: Tanya Hart

Skuleskogen – naturupplevelse med isländsk karghet

Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva ett likvärdigt naturfenomen i Skuleskogens nationalpark, i hjärtat av Höga kusten. Här ligger nämligen Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar. En vandring genom skrevan är en mäktig naturupplevelse som du sent kommer att glömma.

Höga kusten är en av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – idag är det världens största landhöjning och rankas som ett av UNESCO:s världsarv. Likt Island bjuder även denna del av Sverige på en karg natur. I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker.

Bidraget är inskickat av: Terese Lind, Sundsvall

Fakta

Plats: Höga Kusten

Närmaste tågstation: Härnösand

Period: vår, sommar, höst