Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Vackra platser i Sverige som utmanar utlandsresorna

Mycket av det vi söker på en resa finns närmare än vi tror. Vinprovning på Kullahalvön, ostron i Bohuslän, och mytomspunna Ales stenar är bara några exempel på sevärdheter i Sverige utöver det vanliga och närmare än du tror. Varför flänga jorden runt när det erbjuds resmål och upplevelser i världsklass på hemmaplan. Vi har handplockat tio destinationer som står sig väl i en internationell jämförelse och som du samtidigt kan nå på ett hållbart sätt. Upptäck Sverige i sommar!

Kullahalvön, Arilds vingård, foto Höganäs kommun
Ales stenar
Borås. Foto: mostphotos.com
Stenshuvud. Foto: Henrik Buhl

Kulinariska resor

Kullahalvön, Arilds vingård, foto Höganäs kommun

Svenska vingårdar

Du behöver inte åka ända till Tyskland för att dricka utsökta vita kvalitetsviner. Ta istället tåget till Skåne och smaka viner på druvan Solaris, som enligt vinexperter blir bättre i södra Sverige än i ursprungslandet Tyskland. Speciellt när druvorna skördas sent får vinerna en söt ton med smaker av honung och mandel.

Bohuslän

Ostron i Bohuslän

Visste du att världens godaste ostron kommer från Grebbestad? Experter menar att det vilda och karga havsklimatet ger ostronen extra mycket smak. Vid Västkusten blir vattnet aldrig för varmt för ostronen som trivs bäst i en temperatur på 8 till 10 grader.

Ven
Foto: Maria Eklind

Whiskeyprovning på Skånska

Visste du att Ven har ett eget destilleri? På "Spirit of Hven" kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka. Visserligen är alternativen inte lika många som på ön Islay i Skottland, men upplevelsen är minst lika njutbar.

Naturupplevelser

Ales stenar

Skånes gåtfulla fornlämning

Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning – och Sveriges svar på Stonehenge. Nära hamnen och de mysiga fiskrökerierna tornar Ales stenar upp på Kåsebergaåsen med en vidsträckt utsikt över både hav och himmel. 

Älg

Nordens storvilt i Småland

Planerar du att åka på safari och väljer mellan Sydafrika och Tanzania? Välj Småland istället – ett av världens älgtätaste områden. Handen på hjärtat – har du mött skogens konung i sitt rätta element?

Skuleskogen
Skuleskogen. Foto: Hardo Müller

Isländsk karghet på Höga kusten

Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar. 

Stadspuls

Borås
Borås. Foto: mostphotos.com

Gatukonst likt världsmetropol

Borås är historiskt känd för sin textilindustri, men det många inte vet är att staden är full av konstnärliga upplevelser utöver det vanliga. Likt världsmetropolen New York finns det konst att upptäcka i varje gatuhörn, men i Borås ligger allt inom promenadavstånd och du slipper vinka in en taxi för att ta dig dit du vill.

Malmö, foto Karen Gardiner

Sveriges svar på Berlin

Många åker till Berlin för att uppleva modern konst, urbant stadsliv och god falafel. Dessa upplevelser finns faktiskt närmare än du tror. I Malmö finns det fler konstgallerier per person än i någon annan svensk stad och en tredjedel av invånarna är utlandsfödda, precis som i Berlin.

Lost City, foto Lost City

Tropisk värme året runt

Lost City i Örebro är Sveriges motsvarighet till Tysklands badland Tropical Islands. Här är det sommar varje dag. I en tropisk miljö med 30 graders värme finns attraktioner som vilda forsar, häftiga vattenrutschbanor samt en stor bassäng med vågmaskin. Det är med andra ord lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader.

Vattensköna resmål

Stenshuvud
Stenshuvud. Foto: Henrik Buhl

Sveriges Karibien

Strax söder om Kivik på vackra Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av grönska. Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige. Den drygt 4, 5 km långa stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark som har fått sitt namn från det tretoppiga berget Stenshuvud. 

Kosterhavet
Kosterhavet. Foto: mostphotos.com

Exotisk kajakpaddling

I norra Bohuslän ligger Kosterhavets nationalpark som myllrar av liv, både ovan och under ytan. Här är det vackert att paddla kajak och snorkla, precis som i Abel Tasmans nationalpark på Nya Zeelands sydö. Bland Kosterhavets korallrev kan du upptäcka Sveriges mest artrika havsområde med över 12 000 arter

 

Djäknesundet
Djäknesundet. Foto: Lisa Emanuelsson

Vätterns gömda medelhavspärla

Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta. Efter en tågresa till Skövde via en kortare busstur till Karlsborg finns Vätterns gömda pärla: Djäknesundet.

 

Mölle
Mölle. Foto: Jeff Flindt

Det svenska surfparadiset

Surfa i Sverige? Självklart! Du behöver inte resa ända till franska Biarritz vid Atlantkusten för att vågsurfa. Ta tåget ned till skånska västkusten och upplev ett av Sveriges bästa surfparadis – Mölle. Om tidvattnet bildar vågor i Biarritz, är det västliga vindar från Kattegatt som gör Mölle till ett måste för surfare.

 

Varberg

Badparadis i Varberg

Budapest är känt för sina många källor och vackra spabad som värmer både kropp och själ. Precis som varma termalbad, gör även kallbad, underverk för kroppen. Enligt forskning bidrar kallbad till minskad trötthet och spänningar samt ökad energi.

Åstol
Åstol. Foto: mostphotos.com

Pittoresk ö-dröm

Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö. Här tar man sig enklast runt på cykel eller till fots.