Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Arktisk lyx i Boden

Ta nattåget till arktiska Boden

Turister från hela världen vallfärdar till Boden med omnejd – men desto färre svenskar hittar hit. Hur kommer det sig? Den norrbottniska naturen breder ut sig bara minuter från staden, här finns vinteraktiviteter i såväl snö som tropiskt klimat. Här hittar du också några av världens mest spektakulära boenden, vart och ett en upplevelse i sig. Allt lättillgängligt med nattåget från norr eller söder.

Godnattåget till Norrbotten

"Nu vet jag varför man somnar bättre på godnattåg. Det är vagget, som när man var bebis", konstaterar femåringen. Bara att kalla nattåget för godnattåg är förstås fint. Och vi sover allihop gott på resan från Stockholm till Norrbotten.  

Eftersom vi ska kliva av först i Boden hinner vi äta frukost i bistron. Kaffebryggaren har krånglat på morgonen och varje kopp nybryggt som serveras möter glada tillrop. Södra Sveriges brist på snö den här vintern har gjort att många med oss längtat norröver. Bara glittret utanför tågfönstret gör resan väl värd.

Nattåget till Norrbotten
SJs frukostbox på tåget

Järnvägsknut Boden

Bodens ståtliga stationshus, idag byggnadsminne, vittnar om de nationalromantiska och fornnordiska stilinfluenser som var framträdande under slutet av 1800-talet. Stadens berättelse går att utläsa ur de väggmålningar som pryder kulvertar och trappuppgångar mellan spåren.

Boden karakteriseras annars av sin militära historia och Bodens fästning är ett givet besöksmål för den som reser till staden. Dragningen av stambanan genom övre Norrland, liksom Bodens roll som järnvägsknut, var viktiga anledningar till placeringen av de fem tunga fort som skyddar Boden stad. Storleken och komplexiteten i försvarsverket har få, om några, motsvarigheter i Norden.  

Stationshuset i Boden
Gavel på stationshuset i Boden

Arkivbild Järnvägsmuseet.

Nattåg på spår i Boden
Istappar på Bodens stationshus
Detaljer från Norrigården utanför Boden

Dagens lunch på Norrigården

Innan vi tar oss an dagen äter vi lunch på Norrigården, fint belägen på hembygdsområdet intill Överluleå kyrka, ett stenkast från vattnet. Besökare ombeds att ta av sig sina broddar i hallen – de vackra trägolven har legat sedan husen byggdes. Salladsbuffén är generös och det går fint att få backning på fisken med citronaioli. Till kaffet en liten kaka, maräng och polkagris!  

Arktisk lyx

Fyra mil utanför Boden ligger Harads. Byn sattes på kartan 2010 när Treehotel startade sin verksamhet. I år har ytterligare ett spektakulärt boende öppnat: Arctic bath. Hotellet flyter på Luleälven – eller, när kvicksilvret passerat nollan, vilar på isen. Här, en knapp timme söder om polcirkeln, är naturen en upplevelse i sig själv. Arkitektur suddar ut gränsen mellan inomhus och utomhus och gör det möjligt att möta den. Det är högklassig lyx inramad av det allra mest otämjda och levande. 

Arctic bath i Harads
Arctic Bath uppifrån
Arctic Bath bland träden
Arctic Bath på isen
Samisk matkultur

I den lilla, intima restaurangen serveras varje kväll en femrättersmeny med inspiration från den samiska matkulturen. Lokala råvaror, som vildfångad röding och renkött. Palt, fänkålssorbet och tunnbröd. Smaksättningarna är hämtade från trakterna: ängssyra och granskott, hjortron och hö.

Det meditativa vinterbadet

Vinterbadandet har en lång tradition i norr, inte minst i Finland – men också här i svenska Norrbotten. Bastun ska vara het, skrubborsten riva i skinnet och det iskalla doppet stilla tankarna. Med morgonrock och tofflor kommer en genomgång av en spa-ritual där de olika stegen benämns som fnöske, dimma, dagg och myr. Att gå ut och in ur det kalla och varma – eller om det är sammansmältningen av de båda tillstånden – är en meditativ upplevelse.

Utöver att kännas såväl uppiggande som avslappnande, sägs vinterbadet ge positiva hälsoeffekter. Studier pekar på att det kan motverka stress, lindra smärta och stärka immunförsvaret. Erfarenheten säger att den som en gång testat kommer att göra det igen. Men det beror nog mest på endorfinpåslaget, ruset att sjunka ner i det nollgradiga.

Man som vinterbadar i isvak
Skurborste
Vattenskopa över bastu

En natt i mongolisk jurta

Ett boende med enklare karaktär, om än minst lika integrerat med naturen, hittar vi i Vittjärv strax utanför Boden. Här finns samma tystnad och kyla men en annan slags lyx – den att få hugga sin egen ved och hämta sitt eget vatten. Per och Marie, som själva bor på gården, har låtit bygga två mongoliska jurtor vid skogsbrynet. Vid sjön femtio meter bort finns ett servicehus med kök, toalett och dusch.

Vi värmer fötterna vid kaminen medan värmen stiger i tältet, kokar tevatten och brer kvällsmackor. På natten får vi smyga upp och lägga ett extra vedträ på elden, men kan också passa på att titta på stjärnorna. När vi öppnar dörren på morgonen är snön täckt med älgspår.

Mongolisk jurta i Vittjärv
Säng i mongolisk jurta i Vittjärv
Natthimmel med stjärnor och måne

Snö och tropisk värme

Till Boden reser kanske inte den som söker utmanande skidåkning, men vill du spendera några dagar i backen och få en känsla av fjällvidder fungerar Storklinten fint. Här finns 4 liftar, 16 nedfarter och 2 längdspår. Restaurangens lunch är ingen sensation men fyller sin funktion när energinivåerna behöver fyllas på. Det går även att hyra stuga i backen. Pulka- och skidåkning, liksom längdspår, hittas för övrigt även vid Pagla skidstadion och Gruvberget, båda strax utanför Boden.

Skidbacke i Boden
Barn på äventyrsbadet Nordpoolen

Vår sista dag på resan regnar det. Snön sjunker ihop, den glittriga känslan är borta. Räddningen en sådan dag är Nordpoolen – äventyrsbadet mitt i stan. En ljum vattenvärld med en vild fors, vattenrutschkanor, utomhuspool och relaxavdelning. Såhär mitt i veckan har vi nästan hela badhuset för oss själva.

Burgare i väntan på tåget

Vi har bokat det sena nattåget söderut. Bilen lämnar vi tillbaka vid stationen och timmarna till avfärd spenderas på Suzie Q’s – ett oväntat fynd inrymt i själva stationshuset. Här serveras omsorgsfullt lagade burgare och 110 sorters öl! Köttet mals på plats i köket, restaurangen har en liten scen för levande musik och lokalen är inredd som en äkta amerikansk diner. Marko, en av ägarna, pratar varmt om Norrbottens mikrobryggerier och strömmen av nya, alkoholfria ölsorter som bara blir bättre och bättre. Våra vagnar rullar in på perrongen i tid, men ett försenat tåg vore med andra ord ingen större katastrof.
 

Bord på restaurang Suzie Q i Boden
Affischer på restaurang Suzie Q i Boden

RESA HIT

Nattåget ankommer till Boden klockan 10:45. På hemvägen avgår tåget från Boden klockan 17:45, eller 22:10. Om du reser norrifrån kan du resa till och från Boden med dagtåg och välja på flera olika avgångar.

Från 13 december 2020 körs nattågen till Boden av bolaget Vy, du kan fortfarande köpa din resa här på sj.se

Buss 266 trafikerar Vittjärv och Harads, men dessvärre bara på vardagar. Både Arctic Hotel och Lapland Yurts kan ordna med upphämtning i Boden. Det går också att hyra bil i Boden.