Stadsguiden
Resa till Berlin
Att göra i Berlin
Den tyska huvudstaden är en säregen upplevelse. Den bjuder på världsarkitektur, spännande gatumat, stilrena krogar, hett klubbliv och en massiv lektion i nutidshistoria. Men den kanske mest minnesvärda Berlin-upplevelsen är att bara strosa runt och insupa det sprudlande stadslivet.
Tåg till Berlin
Nu kan du resa med SJ EuroNight från Stockholm till Berlin. Låt resan bli en del av äventyret!
1. Ankomst.
I Berlin bor drygt 3,7 miljoner människor. Det första ni möter när ni stiger av SJ:s nattåg är den futuristiska huvudstationen Hauptbahnhof, med en stor, öppen planlösning. Från Hauptbahnhof går pendeltåget S-Bahn, med förbindelser till tunnelbanenätet. Biljetter köper man via BVG:s app eller i automater på stationerna. Ett tips är att köpa en 4-Fahrten-Karte, alltså fyra resor till ett rabatterat pris, eller en dagsbiljett för 10 euro. Flera appföretag erbjuder också hyrcyklar och elsparkcyklar.
På grund av sin historia är Berlin en utspridd stad. Muren gjorde att staden fick två mittpunkter, samtidigt som de centrala delarna blev en sorts ingenmansland. Den håller långsamt på att växa ihop, men denna märkliga dynamik finns fortfarande kvar. Och det gör Berlin till en unik plats.
Här finns självklara sevärdheter, som Brandenburger Tor, Förintelsemonumentet och Fernsehturm, som alla är värda ett besök – framför allt om man är här för första gången. Men Berlins verkliga dragningskraft ligger i den uppsjö av kontraster och detaljer som vittnar om stadens dynamiska kulturliv, och den ständigt närvarande historien.
Obs: Denna guide fokuserar främst på fem områden: den tidigare arbetarstadsdelen Kreuzberg, fashionabla och västberlinska Charlottenburg och Schöneberg och de före detta östområdena Mitte och Prenzlauer Berg.
Local knowledge: Berliner Schnauze kallas den råa, hårda jargongen som är vanlig bland berlinare. Vissa huvudstadsbor kan vara direkt otrevliga, men ta det inte personligt! Och glöm inte att alltid ha med er cash, förvånansvärt många ställen tar fortfarande inte kort.


2. Lunch.
Berlin är ett riktigt street food-mecka. Här hittar ni dönerkebab av högsta klass, spännande asiatisk snabbmat, klassiska tyska wurstar, och självfallet mängder av smarta och coola lunchkrogar. Eftersom staden är så stor är det klokt att planera matintaget utifrån vad ni ska göra under dagen. Så ni slipper att åka tunnelbana hin und her, som man säger på tyska.
I den tidigare arbetarstadsdelen Kreuzberg bor det fler turkättlingar än någon annanstans i Europa. Det märks på matutbudet. Här får ni kontinentens bästa kebab på Imren (Boppstrasse 10) där det saftiga köttet har marinerats i mjölk. Oslagbara köftemackor säljs på Izmir Köftecisi (Reichenberger Strasse 10). I Kreuzberg ligger också Markthalle Neun (Eisenbahnstrasse 42), en saluhall med spännande matstånd från hela världen. På torsdagar har de även kvällsöppet.
Ett lite lyxigare lunchalternativ hittar ni i Charlottenburg, Berlins motsvarighet till Östermalm. På Kadewe (Tauentzienstrasse 21), Berlins motsvarighet till NK, kan ni botanisera på deras finsmakarvåning. Ett par kvarter därifrån ligger taiwanesiska Lon Men (Kantstrasse 33), som serverar utsökta wontons i chiliolja.
På Potsdamer Strasse, som vi återkommer till senare, kan ni prova på äkta berlinsk husmanskost. Till exempel på intellektuella, mysiga Joseph-Roth-Diele (Potsdamer Strasse 75), med wienerschnitzel och spätzle på menyn. Eller ät en blutwurst på stående fot hos slaktaren Jörg Staroske (Potsdamer Strasse 116)! Inte långt därifrån ligger Habibi (Goltzstrasse 24), om ni är mer sugna på falafel.
Restaurangerna i turistkvarteren runt Checkpoint Charlie är ganska trista, men det finns ett par undantag. Som kinesiska Liu (Kronenstrasse 72), med fantastiska sichuannudlar med fläskfärs. Ett annat tips är eleganta italienaren Sale e Tabacchi (Rudi-Dutschke-Strasse 25). Lite längre norrut, i Mitte, ligger den stilrena delin Mogg, som serverar äkta Reubenmackor.
På senare år har Berlin fått flera bättre hamburgerkedjor. Bäst är Goldies (flera adresser), som serverar saftiga så kallade smashburgare.
Local knowledge: Berlinfavoriten currywurst är en riktig vattendelare. Vissa älskar den söta, kryddiga smaken – andra klarar inte av den. Men den är kul att pröva, och det roligaste stället är anrika Konnopke’s Imbiss (Schönhauser Allee 44b) i Prenzlauer Berg. Även kedjan Curry 36 (flera adresser) har en bra version.
3. Göra.
På få platser i världen är de senaste seklernas mest dramatiska historiska epoker så närvarande som i Berlin.
Ta till exempel tunnelbanan till Museuminsel och gå bort till Schleusenbrücke. I syd ligger det nazistiska centralbankshuset, som senare blev högkvarter för DDR:s mäktiga centralkommitté – och i dag inhyser förbundsrepublikens utrikesdepartement. Norrut har ni just Museuminsel (Museiön), de preussiska kungarnas favoritprojekt, och rakt framför er: Humboldt Forum, en kontroversiell kopia av det tidigare stadsslottet. I bakgrunden syns Fernsehturm.
Museerna på Museuminsel är alla värda att se, men har ni ont om tid rekommenderas Pergamonmuseet, där ni kan beskåda den berömda Ishtarporten från det antika Babylon. Passa på nu i år, i oktober stänger det för renovering!
Därifrån är det inte långt till Hackesche Höfe, ett vackert jugendkvarter med små butiker och restauranger. Strosa sedan genom shoppingkvarteren i Mitte upp mot hippa Prenzlauer Berg, en tidigare nedgången stadsdel i det forna Österberlin. Sätt er på en uteservering på Kastanienallee eller spana in vintage-affärerna på Oderberger Strasse. På helgerna kan ni fynda på antikmarknaden på Arkonaplatz.
Nyfikna på DDR? Då är Stasi-museet (Normannenstrasse 20) i Lichtenberg en kul idé. I den östtyska säkerhetstjänstens forna högkvarter kan ni lära er hur staten spionerade på sina medborgare.
Berlin är en stad av starka kontraster, och ett bra ställe att uppleva dem är gatan Potsdamer Strasse, som går genom stadsdelarna Tiergarten och Schöneberg. Börja med att åka till Potsdamer Platz, stadens viktigaste knutpunkt fram till andra världskriget, som föll i glömska på grund av muren. I dag tronar supermoderna byggnader av stjärnarkitekter på platsen. En bit ner på gatan ligger Neue Nationalgalerie (nummer 50), ritat av modernistlegendaren Mies van der Rohe, och ett måste för alla konstälskare.
Kvarteren på andra sidan kanalen har länge varit nedgångna, med prostitution och sociala problem. I dag bjuder de på en typisk Berlinblandning. Besök det framstående galleriet Esther Schipper (Potsdamer Strasse 81) och den exklusiva klädbutiken Andreas Murkudis (samma adress). Promenera därefter söderut, och ni passerar trötta kasinon, trendiga restauranger, slitna kåkar, chica kaféer och enorma sexleksaksbutiker. En längre bit ner ligger David Bowies Berlinlägenhet (Hauptstrasse 155) och hans stambar Neues Ufer (Hauptstrasse 157).
En mer avslappnad dag får ni i Kreuzberg. Området var tidigare fattigt, men hör i dag till de trendigaste i Europa. Promenera längs Landwehrkanal, handla i coola klädbutiker eller sätt er på en uteservering och titta på folk. Sugna på secondhand? Runt Bergmannstrasse finns flera bra ställen. På Picknweight (Bergmannstrasse 102) köper ni kläder per kilo!


4. Fika.
Berlin har coola och snygga kaféer i nästan alla delar av staden, men här kommer några förslag på fik i de mest populära centrala stadsdelarna:
Området i gränslandet mellan norra Mitte och södra Prenzlauer Berg är bland de trevligaste i staden. Två bra kaféer är minimalistiska Café Bravo (Auguststrasse 69), i anslutning till konstinstitutionen Kunst-Werke Berlin, och snygga Haliflor (Schwedter Strasse 26), som övergår till att bli en bar på kvällen.
Om ni är i Kreuzberg kan ni frossa i påhittiga kakor och bullar på hippa Bully’s Bakery (Friedelstrasse 7), eller spana på människor på balla Kaffeekirsche (Böckhstrasse 30), som rostar sitt eget kaffe. En bit österut erbjuder populära La Maison (Paul-Lincke-Ufer 17) spännande franska bakverk. Bakkonst av hög klass hittar ni också på Albatross (Graefestrasse 66), dit coola Kreuzberg-bor vallfärdar på helgerna. Köp en kaffe och en läcker croissant, och ta med dem ner till vattnet.
I centrala Schöneberg rekommenderas Zimt und Zucker Kaffehaus (Potsdamer Strasse 103), som har en ruffelegant minimalistisk inredning. Bästa fiket i fashionabla Charlottenburg är Literaturhaus (Fasanenstrasse 23), med en fin uteservering och en välsorterad bokaffär. På samma gata ligger annars det trendiga bageriet Aera (Fasanenstrasse 74), med en mysig innergård.
5. Kväll.
Var ska man börja? Berlin är ju en kulinarisk världsstad. Här finns så klart allt.
I norra Mitte finns det många bra restauranger. För tyska smaker, boka bord på Altes Europa (Gipsstrasse 11) och beställ deras käsespätzle. Eller ät en utsökt vitello tonnato på den coola italienaren Muret la Barba (Rosenthaler Strasse 61). Frau Mittenmang (Rodenbergstrasse 37), en bit längre norrut i Prenzlauer Berg, är ett annat starkt kort, som serverar kreativa rätter med inspiration från hela världen.
Eller gör något alternativt – häng i fashionabla Charlottenburg. Börja med ett glas på lokalbornas vattenhål Zwiebelfisch (Savignyplatz 7). Ett stenkast bort finns Paris Bar (Kantstrasse 152), en mytomspunnen institution i Berlins kulturliv med gäster som Leonardo DiCaprio och Yoko Ono. Där äter ni franska klassiker som steak frites och rillette på kanin Sugen på kinesiskt? Testa gemytliga Good Friends (Kantstrasse 30), som serverar ett gott sidfläsk. Avsluta kvällen med en drink på Rum Trader (Fasanenstrasse 40), en stilren rombar med bara tolv platser. Ring och boka bord i förväg!
Soligt och sugen på öl? Det finns otaliga biergartens i Berlin. I regel gäller att omgivningen och vädret bestämmer. Hittar ni ett ställe som ser trevligt ut och har sol, sätt er där! Tre favoriter är trevliga Café am Neuen See (Lichtensteinallee 2) i Tiergarten, klassiska Prater Biergarten (Kastanienallee 7) i Prenzlauer Berg och coola Brlo Brwhouse (Schöneberger Strasse 16) vid tunnelbanestationen Gleisdreieck.
Det mest spännande utelivet hittar ni i de hippa kvarteren mellan Kreuzberg och Neukölln, känt som Kreuzkölln. En kul kväll börjar på takbaren Klunkerkranich (Karl-Marx-Strasse 66). För att ta er upp dit måste ni gå genom ett parkeringshus. Men utsikten är otrolig!
Bege er därefter till bargatan Weserstrasse. En favorit är snygga Nathanja und Heinrich (Weichselstrasse 44), som ligger på en tvärgata. Om ni blir hungriga finns det flera bättre pizzerior i närheten, till exempel Gazzo (Hobrechtstrasse 57). Eller sydkoreanskt? Industrichica Kimchi Princess (Skalitzer Strasse 36) gör ingen besviken.
Sist men inte minst: Berlin är känd för sina vilda, dekadenta klubbar. En fin sommarkväll är Club der Visionäre (Am Flutgraben 1), vid vattnet i Kreuzberg, ett perfekt alternativ. Eller stora, mäktiga Sisyphos (Hauptstrasse 15). Men den allra mest kända klubben, Berghain (Am Wriezener Bahnhof), håller alltjämnt högst kvalitet i stan. Var dock beredda på nakenhet – och på att få köa!
Local knowledge: Om ni ska klubba, tänk på att dörrvakterna är ökänt petiga. Tips är att klä er mörkt och neddressat, att undvika att komma i stora grupper och att inte prata så mycket i kön.


6. Tre roliga utflykter
1. Schloss Sanssouci i Potsdam. Tysklands motsvarighet till Versailles. Strosa runt i slottsträdgården, beskåda de kungliga salarna och promenera till det kinesiska tehuset.
2. Bada i Wannsee. Berlin kan vara väldigt varmt på sommaren, och då krävs svalkande bad. Strandbad Wannsee, är ett av de mest välbesökta. I området ligger även det mysiga museet Liebermann-villa, i konstnären Max Liebermanns gamla bostad.
3. Spandau. Gemytlig stad, som har vuxit ihop med Berlin. Har både en fin medeltida stadskärna och världsarvsklassad modernistisk arkitektur. Här satt för övrigt nazisternas rustningsmininster Albert Speer i fängelse.
Denna guide skrevs våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}