Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Tågluff längs östkustens städer

Norrköping. Foto: Tommy Sjöberg

Rutt: Nyköping–Norrköping–Linköping–Oskarshamn–Kalmar

Att följa kustlinjen bjuder ofta på mycket kultur, historia och bad. Precis som i Mikita Burdykas luff med start i Nyköping och söderut längs kusten.

Nyköping: Nyköping är en av Sveriges äldsta städer med kyrkor från 1200-talet och Nyköpingshus (Nyköping Slott) från 1100-talet. Nyköpingshus är öppet dagligen under sommaren. Nyköpingshus är mest känt för Nyköpings Gästabud 1317 då Birger Magnusson spärrade in sina bröder Valdemar och Erik tills de svalt ihjäl. Nyköping är också en härlig sommarstad med närhet till Östersjön och ett rikt restaurangliv. Kulturstråket längs Nyköpingsån lockar många besökare.

Norrköping: Tågresan in till Norrköping bjuder på fina vyer över Bråviken. I Norrköping finns det unika Industrilandskapet där man kan hitta gamla sevärda byggnader och aktiviteter för alla. För de mindre finns en populär lekmiljö inspirerad av industrilandskapet. Norrköping är den vanligaste utgångspunkten för att besöka Kolmården, som är en bussresa bort med Östgötatrafiken.

Linköping: En trivsam stad. Stadskärna utsågs till Sverige bästa 2018. Bergs slussar (cirka 25 minuters bussresa från centrum) lockar tusentals besökare varje år. Det är ett samlingsnamn på flera slussar längs Göta Kanal som tillsammans har den största fallhöjden i hela kanalen. Linköping är också ett centrum för svenskt flyg. Missa inte ett besök på Flygvapenmuseet.

Från Linköping tar du Kustpilen till Västervik, som i sig är värd ett stopp, eller gör du som i luffen och fortsätter med buss till Oskarshamn. Även från Oskarshamn är det buss. Vill du åka mer tåg åker du först till Kalmar och sedan buss upp till Oskarshamn.

Oskarshamn: Nu är det ett bra tillfälle att besöka skärgården. De 2 300 öarna utanför Oskarshamn är normalt mycket tillgängliga. I sommar är sjötrafiken något reducerad på grund av Covid-19, men dagligen går turer ut till ön Blå Jungfrun som ligger mitt ute i Kalmarsund. Oskarshamn är en mysig stad att bara strosa runt i och njuta av.

Kalmar: Kalmar är en fin sommarstad med både ett känt slott och en välbevarad domkyrka från 1500-talet. Dessutom är det enkelt att göra en utflykt till Öland. Buss går minst en gång i halvtimmen. Nu har vi kommit så långt söderut att flera, lite mer ovanliga växter börjar dyka upp. I Stadsparken finns till exempel Bambu, Kaukasisk Vingnöt, Magnolia, Tulpanträd och Valnöt.

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Mikita Burdyka