Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Sommarluffen i norra Sverige

Midnattssol i Abisko. Foto: Göran Wallin

Rutt: Luleå–Kiruna–Jukkasjärvi–Abisko–Björkliden–Låktajåkka

Norrland är tillgängligare än vad många tror. Eva Nilsson visar oss att det inte är nödvändigt att tälta och äta frystorkad mat för att få närkontakt med naturen och upplevelserna.

Luleå: Gammalstads kyrkby från 1600-talet är ett av Unescos världsarv och består av cirka 400 stugor som användes till övernattning för de som hade långt till kyrkan. Gör en dagsutflykt med turbåtstrafiken till Luleå skärgård som har fler än 1 000 öar. I Luleå startar Malmbanan som du kommer att resa på under resten av luffen.

Kiruna: Staden som håller på att flytta är ett spännande projekt. Följ med på en guidad stadsvandring och gör ett besök i världens största malmgruva. Gruvans Visitors center ligger 570 meter under marknivån. Kirunas träkyrka lockar många besökare, bland annat för Bror Hjorts vackra altartavla.

Jukkasjärvi: Jukkasjärvi är en halvtimmes bussresa från Kiruna. Det världsberömda ishotellet, finns i ”fryshus” under sommaren och är öppet året runt. Den första juli öppnar hotellet ett nytt Experience Room, ett upplevelsecentrum där du bland annat kan se några av de mest omtalade konstverken som skapats i snö och is under hotellets 30-åriga historia.

Abisko: STFs stora turiststation kan bli din utgångspunkt för vandringar i det magnifika landskapet. Den som tar linbanan upp till Nuolja hamnar 900 meter över havet och får en vidunderlig utsikt. Abiskojåkka, älven, brusar bredvid fjällstationen. Vid varmt väder erbjuder den ett avkylande dopp, men håll dig efter stranden, innanför strömfåran.

Björkliden: Vid Björkliden, stationen efter Abisko, finns Malmbanans rallarkyrkogård. Du når den via en lättgången vandringsled från stationen. 1859 skedde den första begravningen och 1937 överlämnade SJ kyrkogården till Jukkasjärvi församling. Sträckan fram och tillbaka är cirka 9 km.

Låktatjåkka: Ytterligare en station bort startar vandringen till Trollsjön. Du vandrar mellan stora stenblock som legat här sedan istiden och kommer fram till en förtrollande sjö med otroligt klart vatten. Siktdjup vid bra väder är 36 meter. Trollsjön har blivit ett allt populärare vandringsmål. För att komma åt några av de bästa platserna runt sjön måste du starta tidigt. Sträckan fram och tillbaka är cirka 12 km.

Nu återstår bara resan tillbaka. Om du inte fått nog av hänförande utsikter och vacker natur erbjuder tågfönstret ännu mer av den varan.

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Eva Nilsson