Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Många korta stopp i södra Sverige

Kalmar slott. Foto: Laurenz Heymann

Rutt: Kalmar–(Emmaboda, Karlskrona, Karlshamn, Kristianstad, Simrishamn)–Malmö–Landskrona/Ven

För dig som verkligen vill se dig om under resan.  Olof Jonsson visar att den som vill kan göra fem intressanta stopp på vägen mellan Kalmar och Malmö.

Kalmar: I Kalmar tar vi bussen till Borgholm via Ölands östkust. I Borgholm finns bland annat en sevärd slottsruin och trevligt konditori. Tillbaka i Kalmar finns det tid för en kvällspromenad runt slottet och i stadskärnan med trevliga restauranger som lockar.

Till Malmö: Vi sicksackar oss fram till Malmö och mycket av upplevelsen består i att se det böljande och i långa sträckor lantliga landskapet utanför tågfönstret. Första stopp görs i Emmaboda där vi byter tåg mot Karlskrona. Vi hinner en kort promenad i örlogsstaden innan näst tåg tar oss till Karlshamn. Här hinner vi med lite mer, till exempel den gamla stadskärnan, kyrkan, museet, utvandrarstatyn och ett mycket fint gammalt konditori. Nästa tåg tar oss till till Kristianstad där vi byter till buss mot Simrishamn via vackra Brösarps backar och Kivik. Vi sträcker på benen och hinner en promenad i Simrishamn centrum med, bland annat mysiga konditorier innan vi hoppar på tåget till Malmö.

Malmö: Malmö har något att erbjuda de allra flesta och för många handlar det om mat. På flera platser, Möllevångstorget är en, samlas malmöiterna runt de många spännande restaurangerna. Om det är fint väder rekommenderas ett bad i Ribersborgs Kallbadhus. Prova att upptäcka Malmö med cykel. Bredvid stationen finns flera cykeluthyrare.

Landskrona/Ven: Båtar till Ven går flera gånger om dagen. Du kan göra en dagsutflykt eller välja att övernatta på Ven. Även på ven är det cykel som gäller för att ta sig runt. Tycho Brahe-museet är ett populärt besöksmål. I Landskrona och på Ven finns det totalt sex olika välbesökta badplatser. Landskrona Konsthall visar under sommaren Vår Konstsalong, utvalda konstverks som skickats in av allmänheten.  

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Olof Jonsson