Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Svensk historia och havsbad

Västervik. Foto: Nathalie Chavez

Rutt: Ystad–Karlskrona–Kalmar–Västervik

En tågluff kan innehålla så mycket, till exempel en massa uppfriskande havsbad och nedslag i den svenska historien i södra Sverige. Marie Landergren luffar runt bland havsbad, historiska byggnader, museum och fornlämningar.

Ystad: Ystad har ett fint och gammalt centrum med korsvirkeshus, stockrosor och ett medeltida kloster. Gråbrödraklostret grundades 1267 och är det äldsta och bäst bevarade klostret i Sverige. Runt om i Ystad finns härliga sandstränder på gångavstånd från centrum. Några av de populäraste är Svarte, Ystad Sandskog, Löderups Strandbad och Sandhammaren.

Resan till Karlskrona görs först med buss till Kristianstad där byte sker till tåg.

Karlskrona: Marinmuseet är inriktat på militärhistoria och är både spännande och lärorikt. Den spektakulära vraktunneln i glas går från museet ner till havets botten där örlogsskeppet Prins Carl från 1684 vilar. Runt hela Karlskrona finns flera fina havsbad, en populär sandstrand nära centrum är Saltö. Du kan också ta en skärgårdsbåt till någon av alla öarna, precis utanför staden.

Tågresan till Kalmar innehåller ett byte i Emmaboda

Kalmar: I år är det 500 år sedan Gustav Vasa kom till Kalmar. På Kalmar slott visas utställningen Gustav Vasa talar ur skägget. Utställningens tema rör sig kring makt, manipulation och propaganda. Storgatan i Kalmar slutar i en badplats, Kattrumpan, mer citynära blir det inte. Havsbadet ligger innanför stadsmuren och är ofta vindstilla. Vill du ha lite större vågor finns det gott om andra alternativ.

Resan till Västervik sker med buss.

Västervik: Västervik har blivit utsedd till årets sommarstad 2020 av Reseguidens läsare. Att det finns många fina och stadsnära havsbad behöver kanske inte påpekas. Lika känt är kanske inte att Västervik har de bästa lämningarna från bronsåldern i Sverige. Under temat Bronsåderskust har kommunen ställt samman information om nio olika platser runt Västervik med tydliga lämningar från bronsåldern.

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Marie Landergren