Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Den stora fika- och veterantågluffen

Foto: Kakbuffé på Taxinge Slottscafé

Rutt: Alingsås–Taxinge Näsby–Nora–Norberg

Thomas Grundin har ett brinnande intresse för bra fika och gamla tåg. För alla som delar hans intressen är den här luffen rena eldoradot.

Alingsås: Alingsås är Sveriges cafétätaste stad. Här finns allt från härliga grötfrukostar till finfika av hög klass, till exempel på klassiska Viola, Göta med flera. Ibland ordnar turistbyrån fikavandringar. Med magen full är det dags för en veterantågresa med Anten-Gräfsnäs Järnväg (AGJ. Det är en 12 km smalspårig museijärnväg strax utanför Alingsås. Framme vid Gräfsnäs finns en slottsruin från Vasatiden och i slottsparken finns platser för bad- och lek.

Via byte i Arboga fortsätter färden mot Läggesta där byte sker till museijärnvägen Östra Södermanlands Järnväg till Taxinge Näsby. På grund av Covid-19 är trafikstarten framflyttad till slutet av juni då linjen Läggesta–Mariefred startar. Tidtabellen Läggesta–Taxinge Näsby är ännu inte fastställd. Om museijärnvägen inte går nås Taxinge Näsby med tåg till Nykvarn och därifrån länsbuss.

Taxinge Näsby: Slottet går numera under namnet Kakslottet och har normalt Europas största kakbord med 65 sorters kakor. I och med Corona har utbudet minskats. Slottet ligger vackert på en udde i Mälaren. Längst in i viken finns en allmän badplats.

Luffen går vidare till Nora som nås med buss från Örebro.

Nora: I Nora rekommenderas Strandstugan med den berömda Noraglassen. Da Capo vid torget är också värt ett fikabesök. I Nora åker vi Sveriges äldsta järnväg, Nora-Bergslags veteran-jernväg, från 1856. Trafiken startar för säsongen i början av juli.

Luffen går tillbaka till Örebro med buss, för vidare tågresa till Fagersta. Från Fagersta är de länsbuss en kort sträcka till Norberg.

Norberg: Elsa Andersons hundraåriga konditori i byns centrum är ett måste med sin Tangotårta och många andra goda skapelser. Nu har vi kommit in i Bergslagen. För den intresserade finns här både gruvmuseum och andra industriminnen, men vi är mest intresserad av ENJ, Engelsberg-Norbergs järnvägshistoriska förening som kör trafik Engelberg–Norberg–Kärrgruvan med veteran-rälsbussar. I sommar är trafiken reducerad. På söndagar finns möjlighet att koppla ihop flera rälsbussar och på så sätt skapa avstånd mellan resenärerna.

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Thomas Grundin