Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Olja, järn och stål i Bergslagen

Foto: Oljefabriken på Oljeön i Ängelsberg. Världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

Rutt: Ängelsberg–Fagersta–Smedjebacken–Ludvika

Vill du dyka ner i Sveriges industrihistoria och få en bild av Bergslagens storhetstid är den här luffen något för dig. Elisa Lundin tipsar om gruvor, masugnar och kanaler från 1500-talet och framåt.

Ängelsberg: Engelsbergs bruk från 1681 är det bäst bevarade järnbruket i Sverige och utsett till Världsarv av Unesco. Boka en guidad rundtur på deras webbsida. Nedanför järnvägsstationen går färjan Petrolia till Oljeön, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. På ön finns även en skulpturpark.

Fagersta: Västanfors, en stadsdel i Fagersta, bjuder på industrihistoria invid Strömsholms kanal. Kanalen är från 1700-talet och var livsviktig för exporten av järnmalm. Vill du uppleva mer brukshistoria kan du följa kanalen/Kolbäcksån uppströms mot Fagersta herrgård från 1700-talet, men den har byggts om- och till ett flertal gånger.

Smedjebacken: Flogbergets gruva, sju kilometer väster om Smedjebacken är från 1500-talet. Gruvan visas dagligen under sommaren och vid flera tillfällen bjuds dramatiserade visningar av livet i gruvan. Vid Flatenbergshytta tillverkades järnet. Flera masugnar från 1800-talet finns kvar. Visningar av hyttan måste förbokas i sommar.

Ludvika: Hembygdsgården i Ludvika har en egen gruvanläggning med allt som behövs ovan jord för att driva en gruva. Hammarbacken är en gammal bruksmiljö som du vandrar runt i på egen hand. Bruket anlades av Gustav Vasa.

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Elisa Lundin