Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluff i Sverige

Arktisk tågluff

Trollsjön, Sveriges klaraste och renaste sjö. Foto: R Wijtmans/Azote

Rutt: Göteborg–Kiruna–Abisko–Björkliden–Riksgränsen–Jukkasjärvi

Max Landehag Eklunds bästa tågluff börjar på nattåget från Göteborg på väg upp mot Kiruna. Här väntar härliga dagar i arktisk miljö med äventyr och naturnära upplevelser.

Kiruna: Väl uppe i Kiruna tas bussen till Nikkaluokta för att kunna vandra upp på Kebnekajse och förundras av utsikten över det ändlösa fjällandskapet. Efter en välbehövlig natt på STF Fjällstation fortsätter äventyret norrut.

Abisko: Åker med SJs 7-dagars Arctic Circle Pass, som tar oss sträckan mellan Kiruna och Riksgränsen och omvänt med ett obegränsat antal stopp på vägen. Varför inte ta en hike genom Abisko nationalpark för att utforska och undersöka sällsynt arktiskt flora och fauna som det här finns rikligt av? Eller kanske åka på grottäventyr i Kåppasjokkgrottorna (Sveriges längsta grottsystem) vid Björkliden?

Riksgränsen: Fart och adrenalin är verkligen min grej och en Mountain Bike-tur från Riksgränsen passar därför helt perfekt. Varpå lite nedsvalkning skulle sitta fint och vilket ställe vore bättre att svalka av sig på än i den otroligt vackra Trollsjön (Sveriges renaste sjö).

Jukkasjärvi: Efter ett flertal dagar av stationshoppande på Polarcirkelståget bär det nu av söder ut till Jukkasjärvi där det spektakulära ishotellet väntar. Hotellet är inte bara fullständigt tillverkat i is och snö, utan är också landets mest omfattande privata konsthall. Utöver att förundras av det otroliga hantverket som ligger bakom ishotellet och dess skulpturer anordnas det även här aktiviteter och forsränning genom den vilda och orörda Torneälven låter inte helt fel. Allt gott har tyvärr sitt slut och nattåget från Kiruna tillbaka till Göteborg markerar mitt.

Vinnare och inspiratör till tågluffen: Max Landehag Eklund