Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

18 tips på tågluffar i Sverige

Inspireras av våra resenärer som tipsar om 18 olika tågluffar du kan göra i Sommarsverige. Du hittar något för alla - familjeluff, äventyrsluff, badluff och mycket mer!

Kolmården. Foto: Alexander Wahlfridsson

Familjeluff

Rutt: Malmö–Varberg–Göteborg–Norrköping–Linköping–Kalmar–Malmö

Att tågluffa med barn är både enkelt och prisvärt. Här tipsar Erica Fogelstrand om en härlig familjeluff mellan stränder, djur- och familjeparker.

Thalassospa på Varbergs kusthotell

Må bra och njut

Rutt: Malmö–Bjärred–Helsingborg–Varberg–Söderköping

Här luffas det i njutningens tecken mellan kallbadhus, bastu och havsdopp i södra delarna av Sverige. Ingrid Ek är vår inspiratör på denna badresa i syd.

Kakor på kakfat. Foto: Monika Grabkowska

Fika- och veterantåg

Rutt: Alingsås–Taxinge Näsby–Nora–Norberg

Thomas Grundin har ett brinnande intresse för bra fika och gamla tåg. För alla som delar hans intressen är den här luffen rena eldoradot.

Upptäck Malmö på cykel. Foto: Apelöga

Många korta stopp

Rutt: Kalmar–(Emmaboda, Karlskrona, Karlshamn, Kristianstad, Simrishamn)– Malmö–Landskrona/Ven

För dig som verkligen vill se dig om under resan. Olof Jonsson visar att den som vill kan göra fem intressanta stopp på vägen mellan Kalmar och Malmö.

Tipi-tält på Hölicks Havsresort i Hudiksvall.

Adrenalin och äventyr

Rutt: Järvsö–Åre–Örnsköldsvik–Hudiksvall–Vallsta

Efter alldeles för mycket tid hemma längtar Evelina Eriksson efter adrenalin och äventyr! Hennes tågluff bjuder på häftiga aktiviteter blandat med lugna naturupplevelser.

Stockrosor i Ystad. Foto: Bernard Grilly

Historia och havsbad

Rutt: Ystad–Karlskrona–Kalmar–Västervik

En tågluff kan innehålla så mycket, till exempel en massa uppfriskande havsbad och nedslag i den svenska historien i södra Sverige. Marie Landergren luffar runt bland havsbad, historiska byggnader, museum och fornlämningar.

Oljeön i Ängelsberg.

Olja, järn och stål

Rutt: Ängelsberg–Fagersta–Smedjebacken–Ludvika

Vill du dyka ner i Sveriges industrihistoria och få en bild av Bergslagens storhetstid är den här luffen något för dig. Elisa Lundin tipsar om gruvor, masugnar och kanaler från 1500-talet och framåt.

Fyrishov i Uppsala, ett riktigt bad- och vattenäventyr.

Äventyrsbadluff

Rutt: Stockholm–Uppsala–Västerås–Örebro

Denna tågluff bjuder på både många skratt och vattenstänk. Temat är häftiga äventyrsbad och vi luffar från Stockholm till Örebro och låter oss inspireras av Kerstin Holmberg och hennes 11-åriga son.

Tylösand i Halmstad. Foto: Esther Wilhelmsson

Från väst till syd

Rutt: Göteborg–Halmstad–Helsingborg–Malmö–Ystad

Tågluffen börjar i Göteborg och går via vackra Halmstad och falafelstaden Malmö till magiska Österlen. Och bjuder på en tågresa längs Hallands kust, med vackra vyer från tågfönstret som är svåra att slå. Leone Lenning inspirerar till en tågluff som innehåller sol, bad och kultur.

Bergs slussar i Göta kanal. Foto: Visit Linköping

Längs östkustens städer

Rutt: Nyköping–Norrköping–Linköping–Oskarshamn–Kalmar

Att följa kustlinjen bjuder ofta på mycket kultur, historia och bad. Precis som i Mikita Burdykas luff med start i Nyköping och söderut längs kusten.

Mer inspiration för när du sätter ihop din egen tågluff!

Cykling längs kanalen. Foto: Lars Johansson

Den svenska klassikerluffen

Rutt: Motala–Stockholm–Vansbro–Mora

Johanna Carlqvist visar oss hur vi kan uppleva känsla av att göra en Svensk klassiker under en fyradagars tågluff. I Motala cyklar vi en bit längs Vättern. I Stockholm joggar vi i Lidingöloppets spår. I Vansbro bör vi simma under minst en av broarna för att få den rätta känslan och i Mora finns både guidade turer och Vasaloppsmuseet.

Mjellby konstmuseum
Mjellby Konstmuseum. Foto: Patrik Leonardsson

Den stora konstmuseumluffen

Rutt: Utformas efter eget konstintresse

Mikia Blomberg har en dröm om att tågluffa runt till sin favoritmuseer. Hon räknar upp åtta ställen att besöka och påpekar att luffen kan göras ännu längre. Det är ett intressant ämne för en tågluff. Var och en kan planera sin luff utifrån sina konstintressen och vilka utställningar som visas. Luffen kan ta några få dagar eller sträcka sig över veckor.

Utflykt i Halmstad
Utflykt i Halmstad.

Studentluff uti sommaren

Rutt: Varberg–Halmstad–Trollhättan–Nora–Västerås–Jönköping

Alice Hedlund och hennes studentkompisar på Lunds Tekniska högskola i Helsingborg har en ide om att tågluffa runt till sina respektive hemstäder. Den som hör hemma på ett stopp är ansvarig för aktiviteter och att visa runt. En rolig idé som kan göras med valfritt universitet som startpunkt. Alice har tagit fram en rundtur utifrån Helsingborg.

Sticka dig genom Dalarna. Foto: Nick Casale

Stora stickluffen

Rutt: Stockholm–Falun–Mora

Stick i väg, få stickkontakter, sök medstickare. Temat på Moa Sundströms tågluff är stickning. Hon reser mellan Stockholm, Falun och Mora och hinner inte bara med att fylla på garnförrådet i olika hemslöjdsbutiker utan hittar också inspiration på till exempel Nordiska Museet, Skansen, Dalarnas Museum och Zorns Gammelgård och textilkammare. Under tågresan kopplar hon av med stickning och tittar då och då upp och njuter av utsikten från tågfönstret.

Uppsala Domkyrka
Uppsala Domkyrka. Foto: Niklas Lundengård

Domkyrkoluffen

Rutt: Det finns 15 domkyrkor i Sverige så det är bara att välja

Gunilla Frisendahl-Ulvtorps bästa tågluffartips är att luffa runt till domkyrkor i olika städer. Det är ett utmärkt sätt att uppleva historiens vingslag och samtidigt njuta av vackra byggnader, kultur och stadsmiljö. På tre tågluffar i syd, öst och väst prickar hon in ett tiotal domkyrkor, allt från Lunds Domkyrka, som är Nordens främsta romanska katedral, till domkyrkan i Karlstad, som rymmer Västsveriges största kyrkorgel. Det finns många rutter att välja på – domkyrkor finns i ett 15-tal av Sveriges städer.

Mjälloms delibutik i Ullånger, 1923 Tunnbröd & Deli.

Stora brödluffen

Rutt: Stockholm–Älvsbyn–Örnsköldsvik–Ullånger

En omistlig del av en tågresa för Linn Sofie Lundström är att mumsa mackor i gott sällskap. Hon låter resan bli målet och fyller på matsäcken efter vägen. Hon startar i Stockholm med nattåg till Älvsbyn, som är hemvist för polarkakan. Hon vandrar till Lillkorsträsk och besöker Uddens hembageri för att sedan ta tåget vidare till Örnsköldsvik och Ullånger, där Skogs-Hildas prisbelönta stenugnsbageri ligger. Här ligger även Mjälloms tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, där hon bunkrar upp med tunnbröd för resten av året. På vägen tillbaka bjuder hon gärna medresenärerna på lite tunnbröd med smör.

Utflykt i Karlstad
Upplev Karlstad från vattnet med båtbussarna.

Vänern runt

Rutt: Det finns många fina platser runt Vänern att besöka

Leo Ekberg tycker att en tågresa runt Sveriges största sjö, Vänern, är något alldeles speciellt. Den är både vacker och bjuder på fina städer och samhällen. Resan skulle kunna börja vid Vänerns sydspets i Öxnered för att sedan gå mot Vänersborg, Vara, Lidköping/Mariestad, Laxå/Hallsberg, Kristinehamn och Karlstad. Tågresorna varvas med korta bussresor. Mellan Lidköping och Mariestad går resan längs Kinnekullebanan, som har utnämnts till Sveriges vackraste järnväg. Här gör Leo stopp vid någon av de små pittoreska stationerna och vandrar längs Vänerns strand en bit.

Tom Tits Experiment
Tom Tits i Södertälje. Foto: Thomas Aziz

Mälaren runt

Rutt: Södertälje–Eskilstuna–Örebro–Västerås–Stockholm

Det är bara fantasin som sätter gränser när man luffar runt Mälaren. Joanna Dickinsons tågluff börjar i Södertälje, där hon besöker Tom Tits och tar en fika vid kanalslussen. Därefter är det dags för Eskilstuna, med stadstur och zoo-besök. Färden går vidare till Örebro, där nya bostadsområden med cool arkitektur och äventyrsbad lockar. I Västerås blir det bad på Lögarängsbadet och övernattning, innan turen går vidare till Stockholm, där hon njuter av Södermalm och godbitar som Nytorget, Fjällgatan och Monteliusvägen på Mariaberget.