18 tips på tågluffar i Sverige
Inspireras av våra resenärer som tipsar om 18 olika tågluffar du kan göra i Sommarsverige. Du hittar något för alla - familjeluff, äventyrsluff, badluff och mycket mer!

Familjeluff
Rutt: Malmö–Varberg–Göteborg–Norrköping–Linköping–Kalmar–Malmö
Att tågluffa med barn är både enkelt och prisvärt. Här tipsar Erica Fogelstrand om en härlig familjeluff mellan stränder, djur- och familjeparker.

Må bra och njut
Rutt: Malmö–Bjärred–Helsingborg–Varberg–Söderköping
Här luffas det i njutningens tecken mellan kallbadhus, bastu och havsdopp i södra delarna av Sverige. Ingrid Ek är vår inspiratör på denna badresa i syd.

Fika- och veterantåg
Rutt: Alingsås–Taxinge Näsby–Nora–Norberg
Thomas Grundin har ett brinnande intresse för bra fika och gamla tåg. För alla som delar hans intressen är den här luffen rena eldoradot.

Många korta stopp
Rutt: Kalmar–(Emmaboda, Karlskrona, Karlshamn, Kristianstad, Simrishamn)– Malmö–Landskrona/Ven
För dig som verkligen vill se dig om under resan. Olof Jonsson visar att den som vill kan göra fem intressanta stopp på vägen mellan Kalmar och Malmö.

Adrenalin och äventyr
Rutt: Järvsö–Åre–Örnsköldsvik–Hudiksvall–Vallsta
Efter alldeles för mycket tid hemma längtar Evelina Eriksson efter adrenalin och äventyr! Hennes tågluff bjuder på häftiga aktiviteter blandat med lugna naturupplevelser.

Historia och havsbad
Rutt: Ystad–Karlskrona–Kalmar–Västervik
En tågluff kan innehålla så mycket, till exempel en massa uppfriskande havsbad och nedslag i den svenska historien i södra Sverige. Marie Landergren luffar runt bland havsbad, historiska byggnader, museum och fornlämningar.

Olja, järn och stål
Rutt: Ängelsberg–Fagersta–Smedjebacken–Ludvika
Vill du dyka ner i Sveriges industrihistoria och få en bild av Bergslagens storhetstid är den här luffen något för dig. Elisa Lundin tipsar om gruvor, masugnar och kanaler från 1500-talet och framåt.

Äventyrsbadluff
Rutt: Stockholm–Uppsala–Västerås–Örebro
Denna tågluff bjuder på både många skratt och vattenstänk. Temat är häftiga äventyrsbad och vi luffar från Stockholm till Örebro och låter oss inspireras av Kerstin Holmberg och hennes 11-åriga son.

Från väst till syd
Rutt: Göteborg–Halmstad–Helsingborg–Malmö–Ystad
Tågluffen börjar i Göteborg och går via vackra Halmstad och falafelstaden Malmö till magiska Österlen. Och bjuder på en tågresa längs Hallands kust, med vackra vyer från tågfönstret som är svåra att slå. Leone Lenning inspirerar till en tågluff som innehåller sol, bad och kultur.

Längs östkustens städer
Rutt: Nyköping–Norrköping–Linköping–Oskarshamn–Kalmar
Att följa kustlinjen bjuder ofta på mycket kultur, historia och bad. Precis som i Mikita Burdykas luff med start i Nyköping och söderut längs kusten.
Mer inspiration för när du sätter ihop din egen tågluff!

Den svenska klassikerluffen
Rutt: Motala–Stockholm–Vansbro–Mora
Johanna Carlqvist visar oss hur vi kan uppleva känsla av att göra en Svensk klassiker under en fyradagars tågluff. I Motala cyklar vi en bit längs Vättern. I Stockholm joggar vi i Lidingöloppets spår. I Vansbro bör vi simma under minst en av broarna för att få den rätta känslan och i Mora finns både guidade turer och Vasaloppsmuseet.

Den stora konstmuseumluffen
Rutt: Utformas efter eget konstintresse
Mikia Blomberg har en dröm om att tågluffa runt till sin favoritmuseer. Hon räknar upp åtta ställen att besöka och påpekar att luffen kan göras ännu längre. Det är ett intressant ämne för en tågluff. Var och en kan planera sin luff utifrån sina konstintressen och vilka utställningar som visas. Luffen kan ta några få dagar eller sträcka sig över veckor.

Studentluff uti sommaren
Rutt: Varberg–Halmstad–Trollhättan–Nora–Västerås–Jönköping
Alice Hedlund och hennes studentkompisar på Lunds Tekniska högskola i Helsingborg har en ide om att tågluffa runt till sina respektive hemstäder. Den som hör hemma på ett stopp är ansvarig för aktiviteter och att visa runt. En rolig idé som kan göras med valfritt universitet som startpunkt. Alice har tagit fram en rundtur utifrån Helsingborg.

Stora stickluffen
Rutt: Stockholm–Falun–Mora
Stick i väg, få stickkontakter, sök medstickare. Temat på Moa Sundströms tågluff är stickning. Hon reser mellan Stockholm, Falun och Mora och hinner inte bara med att fylla på garnförrådet i olika hemslöjdsbutiker utan hittar också inspiration på till exempel Nordiska Museet, Skansen, Dalarnas Museum och Zorns Gammelgård och textilkammare. Under tågresan kopplar hon av med stickning och tittar då och då upp och njuter av utsikten från tågfönstret.

Domkyrkoluffen
Rutt: Det finns 15 domkyrkor i Sverige så det är bara att välja
Gunilla Frisendahl-Ulvtorps bästa tågluffartips är att luffa runt till domkyrkor i olika städer. Det är ett utmärkt sätt att uppleva historiens vingslag och samtidigt njuta av vackra byggnader, kultur och stadsmiljö. På tre tågluffar i syd, öst och väst prickar hon in ett tiotal domkyrkor, allt från Lunds Domkyrka, som är Nordens främsta romanska katedral, till domkyrkan i Karlstad, som rymmer Västsveriges största kyrkorgel. Det finns många rutter att välja på – domkyrkor finns i ett 15-tal av Sveriges städer.

Stora brödluffen
Rutt: Stockholm–Älvsbyn–Örnsköldsvik–Ullånger
En omistlig del av en tågresa för Linn Sofie Lundström är att mumsa mackor i gott sällskap. Hon låter resan bli målet och fyller på matsäcken efter vägen. Hon startar i Stockholm med nattåg till Älvsbyn, som är hemvist för polarkakan. Hon vandrar till Lillkorsträsk och besöker Uddens hembageri för att sedan ta tåget vidare till Örnsköldsvik och Ullånger, där Skogs-Hildas prisbelönta stenugnsbageri ligger. Här ligger även Mjälloms tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, där hon bunkrar upp med tunnbröd för resten av året. På vägen tillbaka bjuder hon gärna medresenärerna på lite tunnbröd med smör.

Vänern runt
Rutt: Det finns många fina platser runt Vänern att besöka
Leo Ekberg tycker att en tågresa runt Sveriges största sjö, Vänern, är något alldeles speciellt. Den är både vacker och bjuder på fina städer och samhällen. Resan skulle kunna börja vid Vänerns sydspets i Öxnered för att sedan gå mot Vänersborg, Vara, Lidköping/Mariestad, Laxå/Hallsberg, Kristinehamn och Karlstad. Tågresorna varvas med korta bussresor. Mellan Lidköping och Mariestad går resan längs Kinnekullebanan, som har utnämnts till Sveriges vackraste järnväg. Här gör Leo stopp vid någon av de små pittoreska stationerna och vandrar längs Vänerns strand en bit.

Mälaren runt
Rutt: Södertälje–Eskilstuna–Örebro–Västerås–Stockholm
Det är bara fantasin som sätter gränser när man luffar runt Mälaren. Joanna Dickinsons tågluff börjar i Södertälje, där hon besöker Tom Tits och tar en fika vid kanalslussen. Därefter är det dags för Eskilstuna, med stadstur och zoo-besök. Färden går vidare till Örebro, där nya bostadsområden med cool arkitektur och äventyrsbad lockar. I Västerås blir det bad på Lögarängsbadet och övernattning, innan turen går vidare till Stockholm, där hon njuter av Södermalm och godbitar som Nytorget, Fjällgatan och Monteliusvägen på Mariaberget.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}